bekkenløsning

Bekkenløsning | Utredning, råd, øvelser og behandling

Plaget med smerter i bekkenet etter bekkenløsning?

Våre terapeuter utreder bekkenproblematikk som har oppstått underveis eller etter svangerskap. Bekkenløsning bør behandles helhetlig og utredes funksjonelt i forhold til ledd, muskler og sener.

 

Asymmetrisk bevegelighet

Ved bekkenløsning kan det ofte oppstå asymmetri i forhold til funksjon i høyre versus venstre bekkenledd – eller motsatt. Dette kan medføre at man har et hypomobilt bekkenledd (bekkenlåsning) og et hypermobilt bekkenledd (et ledd som beveger seg for mye).

 

Ved å adressere denne problematikken i form av muskulære teknikker, opptrening og leddmobilisering, så kan man i mange tilfeller oppnå meget gode resultater – ofte behandles denne tilstanden tverrfaglig (både moderne kiropraktikk og fysioterapi).

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom følgende:

  • Funksjonell utredning av bekkenløsning
  • Symptomer ved bekkenløsning
  • Årsak
  • Behandling av bekkenløsning (inkludert fysioterapi og moderne kiropraktikk)
  • Egentiltak og gode råd (inkludert bekkenpute)
  • Øvelser og trening ved bekkenløsning (med VIDEO)

 

ryggbehandling 2

Funksjonell utredning av Bekkenløsning

Våre klinikere kan hjelpe deg med å vurdere bekkenfunksjonen din både klinisk og funksjonelt. En slik vurdering er også essensielt for at fysioterapeuten vår kan sette opp best mulig treningsprogram tilpasset din bekkenløsningsproblematikk.

 

Ved hjelp av kliniske tester rettet inn mot muskler, sener og ledd – så kan våre klinikere analysere bekkenfunksjonaliteten din og anslå hvor (og hvorfor) smertene dine oppstår. Deretter vil en behandlingsplan settes sammen basert på denne undersøkelsen.

 

Symptomer og kliniske tegn på bekkenløsning

  • Anspenthet og smerter i seteregionen (rumpemusklene)
  • Bekkensmerter
  • Det kan gjør vondt i bekkenet når du setter ned foten i bakken
  • Endring i hvordan du går – samt mulig lett halting
  • Lokale smerter over påvirkede bekkenledd
  • Muskelsmerter i ryggstrekkerne (quadratus lumborum og paraspinalis)
  • Nedsatt bekkenbevegelse ved funksjonell undersøkelse
  • Utslag på ortopediske tester som gir grunnlag for å si at det er bekkenproblematikk
  • Vondt i skrittet, underlivet og lysken
  • Vondt å gå
  • Økt forekomst av korsryggsmerter
  • Økt hyppighet av isjialgi, isjias og piriformis syndrom

 

Klassiske tegn og symptomer på bekkenløsning er asymmetrisk bevegelighet i et bekkenledd versus det andre bekkenleddet – som da ofte er hypermobilt (for store leddutslag). Dette kan medføre feilfunksjon i bekken og rygg, samt tilhørende muskulatur. Vi gjør også oppmerksom på at man kan ha både bekkenlåsning og bekkenløsning samtidig.

 

Årsak

Bekkenløsning forekommer ofte naturlig med svangerskap og forløsning – da særlig grunnet hormonet relaxin som frigjøres og bidrar til en endring i ligamentene rundt fødselskanalen og bekkenregionen. Grunnet anatomi og genetikk så rammes personer forskjellig.

 

Størrelse på babyen og tidligere svangerskap er også andre faktorer som kan påvirke hvordan den enkelte rammes av bekkenløsning. Det er særlig det økte buktrykket (intra-abdominalt trykk) som gjør at risikoen for rectus diastase og bekkenløsning oppstår.

 

Behandling av bekkenløsning

muskelarbeid

En komplett behandling av bekkenløsning er ofte tverrfaglig – og kan innebære at du vil trenge hjelp fra både moderne kiropraktor og fysioterapeut for å oppnå full og smertefri funksjon. Vi deler ofte inn behandlingsforløpet i følgende tre stadier:

 

1. Tverrfaglig, moderne behandling 

I den første fasen av behandling av bekkenløsning så vil man få hjelp med leddfunksjonen hos kiropraktor – og muskulær behandling via fysioterapeuten vår. Fysioterapeuten vil også starte med lette, kontrollerte treningsøvelser for deg.

 

2. Progresjon

Etterhvert som man ser framgang i både ledd- og muskelfunksjon, så vil behandlingen gradvis rettes mer og mer inn mot fysioterapi – med gradvis økning i treningsprogrammet. Noen føler allikevel at bekkenet deres har god effekt av å gå til kiropraktor innimellom for å opprettholde normal bevegelse.

 

3. Fysioterapi

Når pasienten har oppnådd en smertefri funksjonalitet, så går fysioterapeuten ofte gjennom et treningsprogram som er særlig rettet inn mot å forhindre lignende bekkenproblemer i framtiden. Dette kombineres gjerne med idrettsmassasje av muskler i setet og ryggen for å hindre oppbygning av anspente muskler.

 

Vår klinikk jobber stadig med faglig påfyll innen nyere forskning og videreutdanning for å holde oss i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletale diagnoser. Dette gjør at du som pasient kan kjenne deg trygg på vår kompetanse og ekspertise.

 

Bekkenløsning og aktivitet

Mange er bekymret for hvor mye de kan bevege seg når de er rammet av bekkenløsning. Dette er også noe vår fysioterapeut vil kunne hjelpe deg med anslå basert på den kliniske undersøkelsen som utføres før behandlingsplanen settes opp.

 

Vi mottar ofte spørsmål om bekkenløsning:

“Hei, er en kvinne på 32 år med bekkenløsning, og lurte på om det er greit for meg å gå på langrenn?”

Svar: Det er nødvendig med en klinisk undersøkelse for å kunne anslå hvor betydelig din bekkenløsningsproblematikk er før man gi slike råd og veiledning. En klinisk undersøkelse hos en av våre moderne kiropraktorer eller fysioterapeut kan gi nærmere svar på det du lurer på.

 

“Plages særdeles mye med bekkenløsning og jobber i butikk. Det harde gulvet og den statiske arbeidsstillingen ser ut til å forverre smertene. Bør jeg få en sykemelding?”

Svar: Våre moderne kiropraktorer har sykemeldingsrett – og kan skrive ut sykemelding hvis bekkenløsningen er av en slik art at det vurderes uhensiktsmessig å arbeide.

 

“Kan jeg ta Paracet eller NSAIDS hvis jeg har bekkenløsning?”

Svar: Naturligvis er det ikke optimalt å ta smertestillende under graviditet eller når man ammer, men Helsenorge sier følgende: “Paracetamol er trygt å bruke under amming.” Derimot går de hardt ut mot NSAIDS (Ibux, Voltaren og Naproksen) og sier at det absolutt ikke skal benyttes av gravide eller ammende. Vi anbefaler ofte å benytte mer naturlige smertestillende behandlingsmodaliteter – slik som fysikalsk behandling dersom smertene dine skyldes anspente muskler, vonde ledd og irriterte nerver.

 

Egentiltak og ergonomiske råd

Det er hovedsakelig to anbefalinger som går igjen ved bekkenløsning – og det er bruken av halebeinspute når du sitter og bekkenpute når du ligger. Disse er spesielt utformet for å gi redusert belastning mot bekkenleddene og lavryggen.

 

Tips 1: Bruk halebeinspute når du sitter

En halebeinspute som vist ovenfor er ideelt for å avlaste områder som er særskilt utsatt ved bekkenløsning. Du kan lese mer om denne ved å trykke på bildet ovenfor eller her (lenken åpner i nytt leservindu).

Tips 2: Bekkenpute for optimal sovestilling

Bekkenpute kan brukes for å oppnå bedre vinkler i hofter, knær og bekken når vi sover (se illustrasjonen nedenfor). Disse vinkelforandringene fører til avlastning i sensitive områder. Les mer om bekkenputen her (lenken åpner i et nytt leservindu).

 

Illustrasjon: Vinkelforandring i hofter og knær ved bruk av bekkenpute

Som du ser av ovenstående illustrasjon vil en bekkenpute kunne hjelpe deg med å avlaste områder som gjerne er smertesensitive og utsatte ved bekkenløsning – inkludert bekkenleddene, hofter og knærne.

 

Øvelser og trening ved bekkenløsning

Korrigerende øvelser og treningsprogrammer kan være med på å fremme bedret funksjon, mindre smerter og økt styrke. Vi vil dog understreke at det er viktig at et slik treningsprogram blir satt opp av en offentlig autorisert terapeut for å sikre riktig progresjon og optimale treningsøvelser basert på den gitte situasjonen du er i.

 

Rectus diastase (skilte magemuskler)

Mange er også kjent med at magemusklene er skilt med et område på mellom en halv og halvannen centimeter – bestående av kun bindevev. Gjennom svangerskapet vil dette området utvide seg og bli større.

 

For å unngå langvarig rectus diastase (delte magemuskler) kan det være essensielt med riktig opptrening både før, underveis og etter svangerskapet (1). Vår fysioterapeut er meget erfaren og dyktig på bekkenproblematikk.

 

Øvelser: 4 tøyeøvelser mot stivhet i rygg og bekkenet (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram fire ulike tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for deg med bekkensmerter. Treningsøvelsene er særdeles skånsomme og innebærer ikke noen øvelser som gir sterkt forhøyet buktrykk. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Om kiropraktikk og fysioterapi

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

Kiropraktor med ryggradmodell

Les mer: Moderne fysioterapi

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Helsenorge, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *