trykkbølgebehanding akilles

Senebetennelse i akillessenen (akillestendinitt)

Vondt i akillessenen? Fått diagnostisert en senebetennelse i akilles (akillestendinitt)?

En senebetennelse i akillessenen kan gi smerter i selve senen på baksiden av leggen, men kan også gjøre det vanskelig å gå på beinet eller drive med idrett – grunnet kompenseringsmekanismer kan det også føre til leggkramper og fotproblematikk.

 

Senebetennelser skyldes vanligvis langvarige repetitive belastninger som påfører mindre skader på senefibrene. Etterhvert vil dette føre til fysiske degenerative endringer i senestrukturen som medfører ytterligere forverring.

 

Denne artikkelen vil blant annet gi deg mer informasjon om:

 • Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Akillessenen
 • Symptomer og Tegn
 • Årsaker og Mulige Diagnoser ved Akillessenebetennelse
 • Behandling av Akillestendinitt
 • Trening og Øvelser ved Senebetennelse i Akilles (med VIDEO)

 

Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Akilles

Våre moderne klinikere ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder og behandler seneskader og senebetennelser i hele kroppen. Vi bruker evidensbaserte behandlingsmetoder – inkludert trykkbølgebehandling. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være medisinsk indisert.

 

Våre klinikere vil først utføre en funksjonell, klinisk undersøkelse i henhold til din smertepresentasjon. Denne undersøkelsen vil gi grunnlag for mer informasjon om hvilke sener som er involvert – og hva som er den beste behandlingsplanen for din kliniske tilstand.

 

En Senebetennelse kan Forverre seg og Føre til mer Seneskader

Betente sener er en indikasjon på at senene dine ikke er helt friske – og et klart tegn på at du må anerkjenne problemet og gjøre noe med det.

 

Mange er ikke klar over at feilfunksjon ofte involverer fysiske skadeforandringer i muskel- og senevev. I illustrasjonsbildet nedenfor viser vi tre ulike senevevstilstander. Dannelse av skadevev og arrvev medfører økte smerter og dårligere funksjon.

 

Illustrasjon av skadde muskel og senefibre:

bindevev og arrvev

 1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
 2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
 3. Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.

 

Som du ser så vil tilstanden kunne fortsette å utvikle seg negativt hvis man ikke tar tak i problemet – seneskader i akillessenen vil altså kunne føre til langvarig styrketap i legg og ankler, samt svekket vedlikeholdsevne og hemmet blodsirkulasjon.

 

Forverring vil også føre til at fiberstrukturen i senene blir hardere og mindre elastiske. Når dette forekommer blir det også fysisk dårligere plass for nerver, andre muskler og blodårer i området. Som en konsekvens av dette så får vi en forhøyet sjanse for leggkramper og funksjonell nerveirritasjon i leggen.

 

Symptomer og kliniske tegn

Akillestendinitt kan føre til en lang rekke forskjellige symptomer og kliniske tegn – inkludert:

 • En endret gange grunnet smerter
 • Episoder med nattesmerter i akilles
 • Fysisk fortykkelse av akillessenen
 • Høyere risiko for å utvikle smerter i knær, hofter og korsryggen
 • Langvarig seneskade kan medføre fysisk tap av muskelvev (atrofi)
 • Lokal ømhet ved trykk mot akillessenen og involverte leggmuskler
 • Mulig hevelse i akillessenefestet på baksiden av hælen
 • Mulig varmeutvikling i akillessenefestet
 • Reduksjon i ankelens leddbevegelighet

 

Klassisk symptomatikk ved senebetennelse i akilles er lokalt ubehag i nedre, bakre delen av legg og smerter som blir verre ved belastning – for eksempel å løpe for mye på hardt underlag.

 

Årsaker til Senebetennelse i Akilles

Så hvorfor får man senebetennelse i akillessenen? I denne delen av artikkelen vil vi gå nærmere inn på årsakene til at man rammes av akillesbetennelse.

 

Arvelig betinget: Er mor eller far plaget med akillessenene sine? Da er det dessverre høyere risiko for at du også skal være rammet av senebetennelse eller seneskade i akilles. Det er nemlig slik at man kan arve seneoppbygningen til sine forgjengere – på godt og vondt.

 

Langvarig feilbelastning: De som arbeider på hardt underlag har økt sjanse for å utvikle problemer med akillessenen og leggmuskulaturen. Ved manglende kompensering for slike belastninger i form av fysikalsk behandling eller jevnlig uttøyning, så kan dette føre til en gradvis oppbygning av skadevev og belastningsskader som nevnt tidligere i artikkelen.

 

Plutselig overbelastning (traume): Har du noen gang tråkket over eller vrikket ankelen? Slike traumer kan føre til en voldsomt høy belastning som sener og muskler ikke rekker å forberede seg på. Dermed kan det oppstå rifter, mikroskader eller delvis avrivninger i akillessenen – som igjen kan medføre senebetennelse.

 

Andre årsaker: Betydelig nedsatt ankelbevegelse (ankel hypomobilitet), betydelig anspente leggmuskler og redusert fotfunksjon kan også være grunner til økt risiko for akillesproblemer.

 

Behandling av Senebetennelse i Akilles

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot senebetennelser og seneskader inkluderer:

 

Trykkbølgebehandling, også kjent som sjokkbølgeterapi, er rangert som gullstandard ved behandling av senebetennelser og seneskader. Dette betyr at det er den best dokumenterte behandlingsmetoden med best effekt i henhold til forskning.

 

Behandlingen fungerer ved å bryte ned skadde senefibre og påtvinge en reparasjonsprosess i det behandlede området. Økt blodsirkulasjon og lokal ømhet forekommer i cirka to til tre dager i løpet av en slik prosess – faktisk så er det slik at i visse tilfeller vil reparasjonsresponsen vedvare i nærmere syv dager.

 

Over flere behandlinger, normalt sett 5-7 stykker (avhengig av omfanget på seneskaden), så vil de skadde senefibrene være erstattet med friskere senevev som er mindre smertefulle, sterkere og mer elastiske enn sine skadde forgjengere.

 

Moderne klinikk med tverrfaglig tilnærming

Vår klinikk, Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi, er et moderne senter som er fokusert på å være i eliten innen utredning og behandling av muskler, sener og skjelettlidelser. Derfor samarbeider ofte våre klinikere tverrfaglig for at du skal få best mulig oppfølging – slik at du kommer tilbake i fullverdig smertefri funksjon igjen.

 

Øvelser og Trening ved Senebetennelse i Akilles

Dersom du plages med langvarige, kroniske senebetennelser i akillessenene så tilrådes du å sette opp en time med vår idrettsfysioterapeut – med spesialkompetanse på belastnings- og idrettsskader.

 

Da vil du få profesjonell hjelp med å sette opp et treningsprogram bestående av tøyeøvelser, styrketrening (inkludert eksentrisk trening) og mobilitetsøvelser – som vil ha som hovedformål å bidra til forbedret senehelse og å sørge for at senebetennelsen ikke kommer tilbake.

 

Øvelser: Øvelser mot Stramme Leggmuskler (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram skånsomme øvelser for deg med akillesproblematikk. Disse øvelsene tar sikte på å opprettholde funksjon, styrke og øke lokal mobilitet. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

Søkeord: Akillesbetennelse, akillesbehandling, akillesutredning, akillessenebetennelse og trening, øvelser mot akillestendinitt

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *