Muskelspenninger i kjeven (kjevespenninger)

Sliter du med kjevespenninger? Kjevespenninger er et begrep som beskriver overaktive og tidvis smertefulle kjevemuskler. Slike spenninger skyldes ofte et høyt stressnivå i hverdagen. Man har også sett en direkte sammenheng mellom nedsatt bevegelighet i nakken og kjevespenninger. Våre klinikere har høy kompetanse innen utredning og behandling av slike kjevespenninger.

 

Visste du at anspente kjevemuskler også kan gi grunnlag for hodepine? Dersom det er disse musklene som er ansvarlige, så kalles denne typen av hodepine for temporomandibulær hodepine.

 

Det er, i likhet med andre advarseler, viktig å ikke ignorere smertene, da det vil føre til at problemet bare blir større og større. Det er litt som å ignorere en vannskade hjemme i huset ditt – det er ikke særlig smart.

ultralyd av en muskelknute

På bildet ovenfor så ser vi områder med ansamlinger av muskelfibre som er forknytt (endret oppbygning), smertefulle og som avgir smertesignaler.

 

Kjevespenninger kan også føre til endringer i hvordan du tygger og beveger på kjeven din. Våre terapeuter ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi har spisskompetanse innen utredning og behandling av kjevesymptomatikk og denne type kjeveplager.

 

Når man omtaler kjevemusklerspenninger er det primært sett snakk om de lokale kjevemusklene. De fire hovedmusklene i kjeven som ofte blir anspent heter:

– Musculus digastricus

– Masseter (store tyggemuskelen)

– Mediale pterygoideus

– Laterale pterygoideus

 

Vi deler inn kjevespenninger i to kategorier:

 • Lokal muskelirritasjon eller muskelskade: Med dette så menes det at symptomatikken og smertene i det gitte området skyldes en lokal anspenthet eller muskelskade i det aktuelle området.
 • Kompenseringsplager fra nærliggende funksjonelle strukturer: Såkalte kompenseringsmekanismer innebærer at muskler ofte kan reagere negativt og påvirkes av dysfunksjon i nærliggende eller aktuelle anatomiske områder – et godt eksempel på dette er den øvre nakkemuskulaturen som ofte kan bli smertefull og vond dersom man har nedsatt funksjon i kjeven. På samme måte kan nedsatt bevegelse i brystrygg og nakke medføre ringvirkninger som går fra stram kjevemuskulatur og deretter fører til en endret funksjon i kjeveleddet ved bitt og tygging.

 

Konservativ behandling av kjevespenninger består i første fase av å diagnostisere problematikken – med andre ord å finne ut av hvilken muskel eller hvilke muskler som er involverte og i hvilken fysisk stand muskelfibrene er i.

Deretter består behandlingsmodalitetene av spesifikke tøyningsøvelser, muskulære teknikker (vi jobber inn mot det anspente muskelvevet med manuelle teknikker), tilpasset leddbehandling og, ved behov, nålebehandling mot muskelfestene i øvre del av rygg og over skulderbladene (for eksempel mot øvre trapezius).

Ofte kan man også se en involvering av stramme nakkemuskler, stiv nakke og vonde skuldre ved denne diagnosen – grunnet at de ulike strukturene påvirker hverandre og dermed også påvirker kjevefunksjonen.

 

Ved grundig utredning kan våre terapeuter undersøke om det er mistanke om muskelirritasjon eller muskelskade. Vi innehar også, ved Råholt Kiropraktorsenter, henvisningsrett til offentlig bildediagnostisk utredning (MR, røntgen, diagnostisk ultralyd og CT ++) dersom det er behov for dette.

 

Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler symptomer og dysfunksjoner i kjeven, inkludert kjevespenninger, ved bruk av moderne utrednings- og behandlingsmetoder. Vi samarbeider også internt og tverrfaglig – ofte ved en kombinasjon av fysioterapi pluss kiropraktikk.

 

– Hvordan behandles kjevespenninger?

Som nevnt tidligere i artikkelen, så er første fase i ethvert behandlingsoppsett å avdekke hvor smertene kommer fra. Etter at dette er gjort, så retter man fokus inn mot dette området bestående av behandlingsmodaliteter tilpasset den enkeltes symptomer og diagnose. Ved kjeveplager så jobber vi også ofte tverrfaglig med både fysioterapeut og kiropraktor for å optimalisere behandlingen for pasienten. Vi innehar også spesialistverktøy benyttet mot mer kompliserte problemstillinger slik som trykkbølgeapparat, nålebehandling og senevevsverktøy ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi.

 

Ja, jeg tror mine kjeveplager skyldes kjevespenninger. Hva nå?

En grundig fysisk undersøkelse bestående av funksjonell testing, ortopediske tester og nevrologiske tester vil være første steg. Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter og plager – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Ved slike plager så er det viktig at man finner årsakene til at smertene har oppstått og at man forsøker å luke ut / forbedre disse (for eksempel repetitive belastninger i hverdagen, nedsatt muskelfunksjon i underarmene eller andre faktorer).

kjevebehandling

 

– Problemer med kjevespenninger

Det kan potensielt medføre langvarige smerter og komplikasjoner dersom man ignorerer kroppens advarsler om at noe ikke fungerer som det skal. Kjevespenninger er nemlig ikke noe du bør eller trenger å være plaget med – og det er slik at jo tidligere du tar tak i problemet, desto bedre er det.

 

Etterhvert som problemet utvikler seg så kan det også føre til at tilstanden i musklene blir gradvis forverret og deretter problemer med kjevehodepine, bittet og tanngnissing i de mer alvorlige tilfellene.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. Vi har også egen fysioterapeut med høy kompetanse innen utredning og behandling av plager i muskler, sener, bindevev og nerver.

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

BESTILL TIME HER HOS FYSIOTERAPEUT ELLER MODERNE KIROPRAKTOR: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn på kjevespenninger

 • Lokal trykkømhet i kjevemuskulaturen
 • Smerter lokalt i kjeven – og tilnærmet strålende smerter fra kjeven opp mot øret
 • Smerter i tennene – referert fra overaktiv muskulatur
 • Hyppigere forekomst av kjevehodepine
 • En følelse av at kjeven er strammere og mer sammenbitt enn normalt sett

 

De mest karakteristiske symptomene på kjevespenninger er en følelse av at stramme muskler i kjeven og ubehag ved tygging eller biting.

 

Årsak

Det er mange mulige årsaker til kjevespenninger, men noen av de aller vanligste er for mye stress i hverdagen uten tilstrekkelig tid til å hente seg inn igjen.

 

Når vi stresser er det nemlig slik at vi har en lei tendens til å stramme musklene og “knyte oss opp” med høye skuldre – og sammenbitte tenner. Dette er en vanlig respons som skyldes vår innbygde “fight or flight”-respons, hvor kroppen forbereder seg på belastning og å yte maksimalt – uten å tenke på hva dette kan føre til over tid.

 

Det er derfor viktig å ta seg tid til egenbehandling og eventuell behandling mot problematikken. Mange av våre pasienter opplever langvarig bedring og meget gode resultater i form av bedre funksjon og mindre symptomer.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved kjevespenninger, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling (for eksempel intramuskulær behandling) av kjeven og andre relevante områder, tilpasset leddbehandling, mobiliseringsteknikker og instruksjon i hjemmeøvelser.

 

Våre behandlere vil gjøre sitt beste for at du skal få best mulig resultater. Du kan alltid føle deg trygg i våre hender, da vi alltid tilpasser behandlingen til den enkelte.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer, fysioterapeuter og terapeuter tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – for eksempel leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er noe våre kiropraktorer innehar en unik spisskompetanse på). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot kjevespenninger:

 • Tøyning av nakke
 • Lette kjeveøvelser
 • Avspenningsteknikker
 • Rotator cuff trening med strikk

 

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon, så hjelper vi deg med å sette sammen et treningsprogram for deg og din problematikk.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi er en tverrfaglig, moderne klinikk – med både fysioterapeut og kiropraktorer
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Ha en fin dag videre.