Kne og Knesmerter | Oversikt over ulike diagnoser, utredning og behandlinger

Vondt i kneet? Plaget med knesmerter eller en kneskade? Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi tilbyr vi grundig utredning og behandling av kneplager. Vårt tverrfaglige team med både kiropraktorer og fysioterapeut har særdeles høy faglig kompetanse innen diagnostisering, utredning, opptrening og behandling av skader, smerter og dysfunksjoner i kneet. 

 

Altfor mange går helt unødvendig rundt med knesmerter og feilfunksjon i knærne. Sannheten er at slike knesmerter kan føre til endringer i hvordan man beveger seg og demper støt ved gange og belastning – dette kan konsekvent føre til økt belastning for legger, lår, hofter og ryggen, som igjen fører til enda mer smerter.

 

Mange blir overrasket over koblingen mellom god hoftefunksjon og god knefunksjon – men disse to strukturene henger, funksjonelt sett, tett sammen. Hvis du har feilfunksjon i den ene av de to anatomiske strukturene, så er det høy sjanse for at den andre blir overbelastet og smertefull. Normal leddbevegelighet i hofte, bekkenet og ryggen er faktisk meget viktig for at knærne ikke skal bli overbelastet.

 

Blant de vanligste diagnosene vi ser her i klinikken som involverer knesmerter og kneproblematikk innbefatter muskulære spenninger, seneskader og redusert leddfunksjon – inkludert iliotibialbåndsyndrom (smerter på utsiden av låret og ned i kneet), meniskskader, leddbåndskader, løperkne (runners knee), hoppekne (jumpers knee) og patellofemoralt smertesyndrom (PFSS).

 

Vårt tverrfaglige team, bestående av både kiropraktorer og fysioterapeut,  vil sørge for at du får grundig og profesjonell oppfølging – helt fra akutt smertelindring til funksjonsbedring og hjelp med opptreningen.

 

kinesioteiping av kne

– Våre klinikere benytter en rekke moderne og godt dokumenterte behandlingsmetoder, inkludert trykkbølgebehandling, intramuskulær nålebehandling (tørrnåling), kinesiotaping, triggerpunkt-terapi, fysikalsk behandling og leddmobilisering.

 

Rask oversikt over vanlige diagnoser som medfører smerter i kneet:

 

Kne

Belastningsskader i kneet

Hoppekne (jumpers knee)

Idrettsskader i kneet

Iliotibialbånd smertesyndrom

Kneleddslitasje (artrose i kneet)

Korsbåndskade

Leddbåndskade

Løperkne (runners knee)

Meniskskade

Muskelsmerter i kneet

Patellofemoralt smertesyndrom

Schlatters

Senebetennelse i kneet

Seneskade i kneet

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside.

 

BESTILL TIME HOS FYSIOTERAPEUT ELLER KIROPRAKTOR HER: Døgnåpen online booking

book online

(artikkelen fortsetter nedenfor)

 

Kne

øvelser mot løpeskader

Belastningsskader i kneet

Kort fortalt: Får du vondt i kneet når du belaster det for mye? Virker det som om knærne dine tåler mindre enn tidligere? Det kan skyldes overbelastningsskader i kneet og at belastningskapasiteten din er for lav i forhold til de belastningene du utsetter det for. Det kan vi hjelpe deg med.

 

En moderne kiropraktor jobber med hele kroppens muskler, sener og ledd – inkludert de i knærne og skuldrene. Dette betyr at våre kiropraktorer, med særegen interesse for idrettsskader, kan hjelpe deg helt fra utredningen til selve behandlingen. Vårt tverrfaglige team som inkluderer fysioterapeut vil også hjelpe deg med opptreningen, slik at belastningskapasiteten din blir sterkere og bedre enn på lenge.

 

Behandlingen av knesmerter er mer helhetlig enn du kanskje tror. Fysikalsk behandling, ofte ved hjelp av trykkbølgebehandling, bryter ned skadevev i og rundt påvirkede muskler og sener rundt selve kneet. Knesmertene og skadevevet forårsaket av overbelastningen vil dermed avta og knefunksjonen vil komme gradvis tilbake – slik at du kan trene opp kneet, noe vi også kan hjelpe deg med, og deretter utføre de aktivitetene som du ønsker å gjøre igjen.

 

Les mer: – Belastningsskader i kneet

 

Hoppekne (jumpers knee)

Kort fortalt: Hoppekne innebærer en seneskade eller senebetennelse i patellasenen, og kalles også for patella-tendinopati. Tilstanden rammer gjerne idrettsutøvere med mye belastning gjennom eksplosive og plutselige belastninger, slik som ved hopp og sprint – ofte utført av håndballspillere og de som spiller fotball.

 

Vi kan hjelpe deg med både effektiv behandling av akutt og langvarig hoppekne, samt riktig opptrening slik at du kan forebygge at det oppstår igjen senere.

 

Dersom det er nødvendig, så har vi også offentlig henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, røntgen, CT og ultralyd). Dog så er det normalt sett, ved bruk av funksjonelle og ortopediske tester, mulig å stille en diagnose uten bruk av bildediagnostisk utredning.

 

Les mer: – Hoppekne (jumpers knee)

 

Idrettsskader i kneet

Kort fortalt: Vært litt ivrig på bedriftsfotballen? Idrettsskader kan ramme både de som lever å drive med idrett og de som bare driver med det for moro skyld.

 

Vi utreder og behandler regelmessig knesmerter og kneskader som har oppstått i forbindelse med idrett. Det anbefales generelt sett å få undersøkt problemet så tidlig som mulig for å unngå eventuelle kompenseringsplager og at muskelfibrene gradvis endrer struktur over mot det vi kaller skadevev (altså bløtvev med redusert funksjon, økt smertesensitivitet og dårligere evne til å ta vare på seg selv i forhold til tilhelingsevne).

 

Behandlingen av slike kneskader er ofte tverrfaglig med behandling fra både moderne kiropraktor og fysioterapeut – slik at du som pasient skal oppnå best mulig resultat.

 

Les mer: – Idrettsskader i kneet

 

Iliotibialbånd smertesyndrom

Kort fortalt: Smerter som går fra utsiden av hoften og ned mot utsiden av kneet er karakteristisk for det vi kaller iliotibialbånd-smertesyndrom. Dette innebærer feilfunksjon og smerter fra musculus tensor fasciae latae (TFL) og selve iliotibialbåndet.

 

Denne diagnosen er en av de aller vanligste årsakene til smerter på utsiden av kneet – og kan effektivt behandles med konservative behandlingsmetoder, slik som trykkbølgebehandling, instrumentell bindevevsbehandling (IASTM) og fysikalsk behandling.

 

Dette syndromet står bak overraskende mange tlfeller av knesmerter – og lettelsen når knesmertene slipper taket etterhvert som iliotibialbåndet blir i bedre stand er nesten uvurderlig.

 

Les mer: – Iliotibialbånd smertesyndrom

 

Kneleddslitasje (artrose i kneet)

Kort fortalt: Artrose rammer gjerne vektbærende ledd, slik som knærne. Forskning har vist at manuell behandling av områder med artrose har meget god effekt – og overraskende for mange, så har studier konkludert med at det er enda mer effektivt enn trening på egenhånd. Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi kombinerer vi både manuell behandling med øvelser slik at du får best mulig effekt av behandlingen.

 

Ved klinikken vår innehar vi også “Aktiv med artrose“-kompetanse, som innebærer korrigerende hjemmeøvelser og behandlingsmodaliteter tilpasset pasienter med leddslitasje.

 

Dersom din artrose er betydelig så er det vanlig at vi kombinerer smertelindrende behandling med instruksjon i øvelser for å adressere eventuelle muskulære ubalanser.

 

Artrose skal ikke være det som stopper deg fra å gjøre det du vil i hverdagen. Våre terapeuter kan hjelpe deg helt fra en grundig utredning og til en helhetlig behandling, slik at du får bedret funksjon og en forbedret hverdag.

 

Les mer: – Kneleddslitasje (artrose i kneet)

 

Korsbåndskade

Kort fortalt: De to korsbåndene i kneet heter fremre korsbånd og bakre korsbånd. Våre terapeuter kan utrede og vurdere om du har fått en korsbåndskade.

 

Forskning (Wang et al, 2014 med studien: “Shockwave therapy improves anterior cruciate ligament reconstruction.”) har også vist at behandling med trykkbølgebehandling kan bidra til å fremme reparasjon i det skadde ligamentet og i skadevev rundt området.

 

Det er også meget viktig å styrke stabilitetsmuskulaturen i hofte, lår og legger for å avlaste selve korsbåndet etter en slik skade. Vi kan hjelpe deg med å sette opp et treningsprogram som bidrar til bedre funksjonalitet.

 

Les mer: – Korsbåndskade

 

Leddbåndskade

Kort fortalt: På hver side av kneet har vi leddbånd. Det på innsiden heter det mediale leddbåndet og det på utsiden heter det laterale leddbåndet. Disse leddbåndene er ansvarlige for å beskytte kneet mot krefter som treffer fra innsiden eller utsiden.

 

Ved skader på leddbåndene så kan kneets stabilitet bli redusert – og dermed øker sjansen for at man rammes av skadebelastninger. Vårt tverrfaglige team kan hjelpe deg med å vurdere og utrede leddbåndskader – samt hjelpe deg med å styrke knestabilitetsmusklene og de andre relevante stabilitetsmusklene i hofte, lår og legger.

 

Les mer: – Leddbåndskade

 

Løperkne (runners knee)

Kort fortalt: Løperkne er en overbruksskade som gir knesmerter på framkanten av kneet – og like ovenfor kneskålen. Runners knee (løperkne) rammer, og derav navnet, særlig distanseløpere, men også syklister. Dette skyldes at disse idrettene legger mye belastning mot knebøyerne (hamstrings).

 

Det skyldes som regel svakhet i hofte og lårmusklene – som fører til at kneskålen beveger seg unormalt og funksjonelle feilbelastninger.

 

Trykkbølgebehandling rettet inn mot muskelfestene kan ha god effekt i forhold til å gi funksjonsbedring og symptomlindring. Etter at man har brutt ned skadevevet og gjenopprettet bedret funksjon i bløtvevet, så er det også særdeles viktig med stabilitetstrening for å unngå tilbakefall.

 

Les mer: – Løperkne (runners knee)

 

Meniskskade

Kort fortalt: En meniskskade oppstår normalt sett ved et traume eller en plutselig feilbelastning. Inne i selve kneet finner vi menisken – som deles inn i mediale menisken (sitter på innsiden av kneet) og laterale menisken (lokalisert på utsiden av kneet). Du kan visualisere den som en brusk inne i kneet – mellom lårbeinet og det indre skinnebeinet.

 

Meniskskader medfører ofte smerter i leggen og låret – som skyldes at musklene spenner seg grunnet meniskskaden. Fysikalsk behandling kan løsne opp i såre leggmuskler og stramme lårmuskler. Vårt tverrfaglige team, bestående av både moderne kiropraktorer og fysioterapeut, kan hjelpe deg helt fra utredningen av selve skaden og videre inn i selve behandlingen og rehabiliteringsopptreningen.

 

Les mer: – Meniskskade

 

Muskelsmerter i kneet

Kort fortalt: Den kanskje aller vanligste årsaken til knesmerter kommer fra stramme leggmuskler og lårmuskler som refererer smerter inn mot kneet. Stramme og dysfunksjonelle muskler kan nemlig avgi smertesignaler hvis feilfunksjonen blir stor nok og at det dannes skadevev inne i selve muskulaturen.

 

Vi benytter regelmessig trykkbølgebehandling for å løsne opp i stramme leggmuskler – og ganske ofte vil det føre til at de “trykkende” knesmertene pasienten har opplevd tidligere forsvinner gradvis. Fysikalsk behandling med triggerpunktbehandling eller intramuskulær nålebehandling er også to gode metoder for å bearbeide slike muskelsmerter.

 

Les mer: – Muskelsmerter i kneet

 

Patellofemoralt smertesyndrom

Kort fortalt: Patellofemoralt smertesyndrom brukes ofte som et paraplybegrep for smerter som er lokalisert i mellom lårbeinet (femur) og kneskålen (patella). Muskulær ubalanse (kanskje har du sett personer med innovervendte knær?) er en vanlig årsak til denne typen av knesmerter.

 

En utredning av din muskulære funksjon kan avdekke hva som er årsaken til at du har slike knesmerter. Deretter vil man sette opp et tilrettelagt stabilitetstreningsprogram og kombinere dette med fysikalsk behandling for å gi symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Laserterapi og trykkbølgebehandling er ofte særdeles effektive behandlingsmetoder mot patellofemoralt smertesyndrom.

 

Les mer: – Patellofemoralt smertesyndrom

 

Schlatters

Kort fortalt: Osgood Schlatters syndrom rammer som regel de i alderen 10-16 år, altså i en alder når man vokser mye. Det karakteristiske symptomet på Schlatters er en mild hevelse eller kul på toppen av tibia (indre skinnebeinet) som blir verre ved belastning.

Vårt tverrfaglige team utreder og behandler regelmessig Schlatters-diagnoser hos barn i denne alderen.

Les mer: – Schlatters

 

Senebetennelse i kneet (tendinitt)

Kort fortalt: Kneet er omkranset av en rekke sener og ligamenter som bidrar til å stabilisere kneleddet og dets strukturer. Ved plutselig overbelastning eller langvarig feilbelastning så kan disse senene bli irriterte og betente – altså senebetennelse i kneet.

Vårt tverrfaglige team har en rekke spesialistbehandlingsmetoder for å behandle senebetennelser. Disse inkluderer blant annet trykkbølgebehandling og instrument-assistert bindevevsverktøy (IASTM).

Les mer: – Senebetennelse i kneet

 

Seneskade i kneet (tendinose)

Kort fortalt: Mange av oss har seneskader i kneet uten å være klar over at det er dette som tidvis gir oss vondt i kneet. Mange er heller ikke klar over at skadet senevev kan behandles – og dermed gradvis omformes til normalisert og funksjonelt senevev.

 

Trykkbølgebehandling benytter trykkimpulser for å bryte ned skadet senevev og dermed påtvinge en reparasjonsrespons i det behandlede området. En behandling består av flere tusen impulser som forårsaker (flere tusen) mikrotraumer. Disse mikroskadene øker blodsirkulasjonen og er med på å bryte ned skadevevet inne i selve senen.

 

Vårt tverrfaglige team har en særegen kompetanse innen utredning og behandling av både seneskader og senebetennelser – og vi håper du vil la oss hjelpe deg med å ta vare på knærne dine.

Les mer: – Seneskade i kneet

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med knær og kneskader – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller bestill en time online dersom du ønsker en konsultasjon. Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag. Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

BESTILL TIME HOS FYSIOTERAPEUT ELLER KIROPRAKTOR HER:

book online

– Vanskeligheter med å bruke online booking? Kontakt oss her.

 

Forskning / kilder / bilder:

  1. Vondt.net, NHI, FHI, SINTEF

 

Ikke la smertene ta over hverdagen din. Kontakt oss gjerne for en utredning og eventuell behandling av din problematikk og ditt smertebilde. Vi har en tverrfaglig og moderne tilnærming til utredning og behandling av lidelser innen muskler, sener, nerver og ledd.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *