Spondylolistese | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Rammet av spondylolistese? Våre terapeuter ved Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler diagnosen spondylolistese tilpasset den enkelte person.

 

Spondylolistese i korsryggen innebærer en feilstilling i ryggvirvlene i forhold til normalposisjon. Dersom ryggvirvelen har flyttet seg framover kalles dette anterolistese og dersom den har flyttet seg bakover kalles det for retrolistese. Den vanligste årsaken til denne diagnosen er at man er født med det. Andre mulige årsaker er traume / skade eller sterk feilbelastning i ung alder.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til å utrede symptomatikk i forhold til spondylolistese. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling av korsryggsdiagnoser – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling av korsryggsdiagnoser, inkludert spondylolistese. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Oversikt: Spondylolistese

 

Spondylolistese kan medføre lokale korsryggsmerter nederst i korsryggen i de virvlene som er rammet. Spondylolistese er oftest genetisk betinget og medfødt, men kan også oppstå etter traumer slik som f.eks. bilulykker og lignende.

 

Kontakt oss gjerne i dag for utredning dersom du er plaget med spondylolistese eller ønsker utredning for dette. Vi tilpasser behandlingen og opptreningen til den enkelte for å oppnå best mulig resultater og effekt.

 

Vi gjør dog oppmerksom på at det å ta tak i problemet midlertidig kan irritere de involverte områdene – så det er viktig å være innstilt på at slik tilheling kan ta tid. Særlig hvis du har hatt plagene lenge. En kjent tommelfingerregel er at “jo lengre du har hatt problemet, desto lengre tid vil det ta å oppnå langvarig funksjonsbedring”.

 

Symptomer og kliniske tegn

sykdomshistorie 700

De aller fleste tilfeller av spondylolistese er asymptomatiske – altså uten symptomer eller smerter. Noe som er ensbetydende med at de som er rammet ofte lever helt greit med dette. Dog kan denne feilstillingen i affektert ryggvirvel medføre kompenseringsplager og irritasjon i nærliggende ledd og muskler.

 

 

 

Karakteristiske symptomer på spondylolistese i korsryggen er:

  • Korsryggsmerter i det påvirkende området
  • Muskelanspenthet og muskelsmerter i nedre del av korsryggen
  • Kan medføre smerter nedover beinet dersom feilstillingen legger indirekte eller direkte trykk på nærliggende nerver – altså kan det gi isjias symptomatikk
  • Gluteale smerter og bekkenproblematikk

 

Symptomene kan dog variere fra person til person. Både i forhold til hvor hardt de rammer, men også at det kan oppstå i ulike kombinasjoner av de ovennevnte.

 

Årsak

lumbago

Spondylolistese er som nevnt tidligere i artikkelen medfødt i de aller fleste tilfeller, men traumer og fysisk belastning i ung alder (f.eks. blant turnere) kan medføre denne diagnosen.

 

Av mer fysiske årsaker til spondylolistese i korsryggen så nevnes særlig:

  • Bilulykker og fallskader
  • Gradvis sterk feilbelastning over lengre tid

Det er aldri for sent å ta tak i problemet, men veien tilbake til 100% kan bli gradvis vanskeligere jo lenger man venter. Vi kombinerer funksjonsbedrende og symptomlindrende behandling med opptrening og rådføring i forhold til hvilke øvelser du bør gjøre når du er rammet av denne problematikken.

 

Behandling

En nyere metastudie (2018) konkluderte med at kiropraktisk leddbehandling er effektiv i behandlingen av langvarige, kroniske korsryggsmerter. Metastudier er den sterkeste varianten av forskningsstudier som eksisterer.

 

Behandlingen av denne diagnosen går primært ut på å gjenopprette normalfunksjon i kombinasjon med korrekt opptrening av mage og kjernemuskulatur – dette med den hensikt å redusere smertesignaler fra det påvirkede området og styrke stabilitetsmuskulaturen tilstrekkelig for å dempe eventuelle belastningsskader på den lokale regionen og nærliggende strukturer.

 

 Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med korsryggpasienter og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

Forskning / kilder:

  1. Coulter et al, 2018. Manipulation and mobilization for treating chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Spine.
  2. Bilde: Vondt.net

Alternative søkeord: Spondylolistese,korsrygg, kiropraktor, nålebehandling, intramuskulær akupunktur, behandling, massasje, muskelarbeid, utredning, symptomer, råholt, eidsvoll, akershus

 

Korsryggsvondt? Ta kontakt med oss og få hjelp til å finne en løsning og å legge forholdene til rette for best mulig tilheling.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *