bekkenlåsning

Stramme ryggmuskler (muskelknuter i ryggen)

Stramme ryggmuskler i ryggen kan være smertefullt og plagsomt, særlig når det fører til kompenseringsplager slik som leddlåsning, stiv rygg og isjalgi (falsk isjias).

Stramme ryggmuskler kan være medvirkende til myalgier, leddrestriksjoner / låsninger og generelt nedsatt bevegelse. I denne guiden om muskelknuter i ryggen vil du lære mer om årsaker, gode egentiltak, behandlingsmetoder og øvelser.

 

– Vondt å bøye deg framover eller bakover?

Kanskje gjør det vondt når du skal bøye deg framover eller bakover? Eller opplever du ofte at ryggen “kramper” seg? Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan du kan løse opp i dine stramme ryggmuskler og setemuskler. Quadratus lumborum (QL), ryggstrekkerne og gluteal muskulaturen er oftest de musklene som har en tendens til å bli dysfunksjonelle / irriterte – og dermed referere smerter mot rygg, hofte og bekken – noen ganger kan det også referere smerter nedover mot låret, leggen eller ned i foten. Sistnevnte er en indikasjon på isjalgi.

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av ryggsmerter. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  1. Symptomer og Kliniske Tegn på Muskelknuter i Ryggen
  2. Årsaker til Stramme Ryggmuskler
  3. Behandling av Muskelknuter i Rygg
  4. Egentiltak mot Stramme Ryggmuskler
  5. Øvelser og Trening mot Ryggmuskelknuter (inkludert video)

 

– Feilbelastning over tid

Daglige belastninger, høyt stressnivå og den berømte “tidsklemma” kan alle være medvirkende årsaker til at det “drar seg til” i ryggen og at man opplever en negativ trend i forhold til økte ryggsmerter og redusert bevegelighet. Slik nedsatt bevegelse i ryggen er ikke bra over tid, da det fører til at du ikke bruker muskulatur og sener på den mest gunstige måten. Over tid kan dette føre til nedsatt styrke og potensielt også muskelsvinn.

 

Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i rygg / bekken og stram bekkenmuskulatur. Hoftemuskulaturen er også essensiell når det kommer til å avlaste bekken, hofte og ryggen.

 

 

– Stramme ryggmuskler kan ramme alle

Nei, ryggsmerter er ikke de samme hos alle – selv om de kan ramme alle og enhver. Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utfra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og Kliniske Tegn

  • Tydelig trykkømhet over ryggmuskulaturen
  • Nedsatt bevegelighet
  • Redusert ryggfunksjon
  • “Hogg” i ryggen som kan ramme både ved hvile og aktivitet
  • “Verking” og en følelse av å være sliten i ryggen nesten hele tiden

Stramme muskelknuter i ryggen oppstår gjerne over tid, men selv forverringen kan oppleves temmelig plutselig og akutt. Det er nemlig slik at overanspente muskler i ryggen gir økt risiko for ‘muskelhogg’ og muskelspasmer. Når dette forekommer kan det oppleves som om det kommer som lyn fra klar himmel, men som oftest har det gjerne vært noen advarsler i forkant.

 

Våre klinikere vil kunne hjelpe deg med å kartlegge feilfunksjon i muskler, ledd, bindevev og nerver. Samlet sett vil du oppnå betydelig bedre forståelse av egen problematikk, samtidig som du vil kunne forvente en gradvis forbedring.

 

Årsak til Stramme Ryggmuskler

  • A) Feilbelastning over tid
  • B) Plutselig overbelastning

Selve årsaken til muskelknuter i ryggen er feilbelastning – enten over tid eller plutselig, gjerne i form av betydelige overbelastninger. Feilbruk over lengre tid kan gi grunnlag for skadevev. Dette i kombinasjon med for lite tid til lindrende tiltak kan gjøre at muskelspenninger bygger seg opp over lengre tid og medfører lokale smerter i og rundt ryggmusklene.

 

A) Eksempler på feilbelastning av ryggen over tid kan innebære:

  • Dårlige sitteforhold (kan være verdt å prøve halebeinspute for bedre demping)
  • Ikke nok restitusjon og hvile (en liggepute eller triggerpunktmatte kan hjelpe)
  • Lite ergonomisk tilpasning på jobb
  • Mye gange på hardt underlag (uten nok pauser)
  • Statisk arbeidsstilling
  • Stress (både fysisk og psykisk)
  • Tungt arbeid med mye løft

Med eksemplene ovenfor vil anspentheten i ryggen gradvis bygge seg opp. Etterhvert som dette skjer vil også smertene, stivheten og feilfunksjonen kunne tilta ytterligere. Fysikalsk behandling, riktig restitusjon, egentiltak og rehabiliteringsøvelser er alle tiltak som kan hjelpe deg med dette.

 

B) Eksempler på akutt overbelastning av ryggen:

  • Et plutselig løft som overbelaster ryggens kapasitet
  • Rask vridning som, grunnet redusert funksjon, gir et hogg i ryggmusklene
  • Traume eller skade (bilulykke, fall eller lignende)

Ved akutt overbelastning kan det også forekomme skader på ryggmusklene i form av strekk eller rifter. Dette kan igjen føre til en forsvarsreaksjon hvor musklene trekker seg sammen og går i en “spasmetilstand” – som igjen kan legge økt trykk på ryggleddene.

 

Behandling av Stramme Ryggmuskler

ryggbehandling 2

Hos oss er det viktig med en grundig undersøkelse. Denne legger videre til rette for individualisert og tilpasset behandling. Deretter, i henhold til de funksjonelle funnene, velger terapeuten de behandlingsteknikkene hen mener at vil være mest hensiktsmessige for deg.

 

– Kombinasjon av evidensbaserte metoder

En effektiv framgangsmåte ved stramme ryggmuskler kan være å kombinere intramuskulær nålebehandling – eller andre muskulære teknikker – med leddmobilisering. Første mål vil være å bryte ned skadevev og løse opp i de anspente muskelfibrene. Her kombineres det gjerne med leddmobilisering for å oppnå riktig bevegelse i ryggledd og bekkenovergang.

 

Basert på funnene i behandlingsforløpet vil terapeuten gi deg tilpassede rehabiliteringsøvelser – gjerne et program for den mer akutte fasen og deretter et program som vil jobbe mer målrettet inn mot dine spesifikke feilfunksjoner.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre klinikere kan vise til gode resultater, for alle aldersgrupper, rettet mot både muskler og ledd ved bruk av dokumenterte behandlingsmetoder. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. stive ledd, stramme muskler, muskelubalanse, dysergonomiske arbeidstillinger og feil bevegelsesmønster. Vi har som hovedformål å få deg bedre på alle plan. På denne måten vil man også redusere risiko for tilbakefall.

 

Egentiltak mot Stramme Ryggmuskler

Våre klinikere er opptatt av at du skal få best mulige resultater. Mange av våre pasienter spør oss direkte om anbefalte egentiltak – altså tiltak som de kan gjøre selv – for å redusere risikoen for kink i ryggen og muskelspenninger i ryggen. Vel, to av de viktigste stedene å starte er sovestilling og arbeidsstilling. Du har sikkert hørt hvordan gravide bruker spesifikk liggepute for optimal sovestilling? Eller om de som bruker halebeinspute for bedre demping når de jobber? Andre gode egentiltak kan inkludere triggerpunktballer, ryggstøtte (for deg som plages med hogg) og akupressurmatte.

 

TIPS 1: Spesifikk Liggepute (lenken åpner i nytt vindu)

Liggeputen er spesielt designet for en ergonomisk liggestilling. Denne egner seg spesielt godt for deg med ryggsmerter, bekkenplager, isjias, kneplager og hoftesmerter. Vi tilbringer mange timer i sengen, og det er slik at musklene hviler best hvis vi ligger behagelig og ergonomisk. Ugunstige sovestillinger kan nemlig gjøre at vi ikke hviler effektivt, og dermed våkner opp både stive og støle. Klikk her eller på bildet ovenfor for å lære mer om den.

 

TIPS 2: Halebeinspute

Sitter du mye på jobb og i hverdagen? Da kan vi varmt anbefale denne ergonomiske halebeinsputen. Distribuerer vekten din utover og forhindrer at enkeltområder får all belastningen. Perfekt i bilen, på jobben, på reise eller på hjemmekontoret. Denne har vi hørt mange gode tilbakemeldinger om.

 

Øvelser og Trening mot Stramme Ryggmuskler (med video)

trening er viktig

I kombinasjon med fysikalsk behandling er det fordelaktig med riktige rehabiliteringsøvelser. Våre klinikere vil veilede deg angående hvilke øvelser som er best for akkurat deg. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram mot lumbago.

 

Video: 5 Øvelser mot Lumbago (Ryggsmerter)

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (trykk her) for flere treningsprogrammer og helseressurser.

 

Kontakt oss

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi jobber vi daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon her. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside eller på kontaktskjemaet dersom du har spørsmål.

 

Se ledige timer via online timebestilling her:

book online

Ingenting ledig? Vi har også en søsterklinikk (Eidsvoll Kiropraktorsenter og Fysioterapi) like ved på Eidsvoll Sundet.

– I Oslo? Se en oversikt over våre avdelinger i Oslo og omegn ved å trykke her.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

– Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *