laasning i kjeven

Låsning i kjeven (kjevelåsning)

En kjevelåsning kan være særdeles smertefull og plagsom.

Ved en kjevelåsning så er det som om kjevemusklene ikke lystrer og selv å gape lett blir tilnærmet umulig. Slike kjevelåsninger skyldes ofte både muskulære og leddmessige faktorer.

 

Visste du at muskulære behandlingsteknikker har dokumentert effekt mot slike kjeveplager?

Rask behandling kan føre til at problemet ikke blir like langvarig som det kunne ha vært og at du får tilbake evnen til å gape igjen uten smerter.

 

I denne artikkelen vil vi lære deg mer om følgende:

 • Ulike kategorier av kjevelåsninger + Biomekaniske Komponenter
 • Symptomer på kjevelåsning
 • Årsaker til at kjeven låser seg
 • Behandling av låst kjeve

 

Forskjellige kategorier av kjevelåsning

Vi deler inn kjevelåsninger i to hovedkategorier:

Akutt kjevelåsning

En enkeltstående hendelse hvor kjeven din plutselig har låst seg og at du ikke har opplevd dette tidligere.

 

Ved slike presentasjoner skyldes ofte låsningen et høyt press på den rammede – som kan skyldes en rekke faktorer, slik som eksamenspress, jobb eller generelt høyt stresnivå.

 

Tilstanden rammer gjerne de som gruer seg til noe eller som er anspente grunnet livssituasjonen de befinner seg i. Emosjonelt, psykisk og fysisk stress er altså ofte underliggende faktorer.

 

Kroniske, episodiske kjevelåsninger

Dersom du har opplevd flere episoder med kjevelåsning så bør du oppsøke en kliniker for å evaluere hvordan kjeven din har det funksjonelt sett.

 

Det at problemet oppstår gang på gang betyr nemlig at de underliggende faktorene ikke har blitt bedre – og at du kan forvente at problemet vil fortsette å oppstå gang på gang.

 

Biomekaniske Komponenter ved Kjevelåsning

Anspent nakkemuskulatur, hypomobil og stiv nakke, samt redusert skulderbevegelighet er ofte sentrale komponenter ved kjeveproblematikk.

 

Mange blir overrasket når vi lærer dem om hvordan funksjonaliteten i nakken og skuldrene henger tett sammen med kjeven.

 

Det er nemlig slik at vonde skuldre har en tendens til å heise seg opp og fram – dette fører igjen til en foroverlutet nakkestilling med økt hengebelastning på de øverste nakkeleddene.

 

De øverste nakkevirvlene er tett knyttet sammen med kjevefunksjonen. Så en feilfunksjon i øvre nakke vil faktiske kunne føre til økte spenninger i kjevemuskulaturen og høyere risiko for låst kjeve.

 

Problemer og Komplikasjoner med Kjevelåsning

En kjevelåsning oppstår ikke uten en årsak. Det er alltid en årsak til at kroppen går til det steget å “låse av kjevefunksjonen”. Mulige årsaker er kjevespenninger som har bestemt seg for å ta det til neste nivå – og utvikle seg til en sammentrekning i kjevemuskulaturen som omtrent føles ut som om kjeven klapper sammen. Ikke spesielt behagelig.

 

Problemet med å ignorere smerter er at de nesten aldri går bort av seg selv. Det er litt som å ignorere rust på bilen – problemet vil bare spre seg og utvikle seg i negativ forstand, helt til problemet er for stort til å ignorere og du sitter igjen med en rusthaug av en bil. (PS – Bilen er en metafor for din kjevehelse.)

 

Symptomer og kliniske tegn på kjevelåsning

kjevebehandling

En akutt sammentrekning av kjevemusklene som begrenser kjevens bevegelighet er beskrivende for det man opplever ved låst kjeve. Symptomatikken kan inkludere:

 

 • En relativt plutselig feilfunksjon – som gjør at kjeven nærmest ikke kan åpnes noe.
 • Temmelig sterke kjevesmerter (kroppen som forteller deg at noe er galt med kjeven).
 • Kan medføre smerter inn mot tennene.
 • Kan medføre kjevehodepine.

 

Den mest klassiske symptomene på kjevelåsning er altså at kjevebevegelsen blir betydelig begrenset (les: låst) og at kjevemusklene dine trekker seg sammen i en nærmest konstant sammentrekning – som kan minne om muskelkrampe eller muskelspasme.

 

Årsakene til at Kjeven Låser seg

To av de vanligste årsakene til at kjeven låser seg er for mye emosjonelt og fysisk stress i hverdagen, samt biomekanisk feilbelastning over tid.

 

Stress kommer i mange former og fasonger. Alt fra en eksamen man gruer seg til eller til en deadline som må møtes på jobben.

 

Dersom man stresser så er det nemlig slik at musklene spenner seg og at det gradvis bygges opp anspenthet – noe som igjen innebærer at man biter tennene sammen og dermed legger høyere belastning inn mot kjeven.

 

Etterhvert som tiden går så vil dette gradvis overbelaste kjevemusklene og kjeveleddet – som igjen vil kunne resultere i kraftige feilfunksjoner, slik som akutte kjevelåsninger.

 

Hvis du har en veldig hektisk hverdag eller stressende jobb så ønsker vi å informere om at ‘vedlikeholdsbehandling’ mot anspente muskler og stive ledd har dokumentert virkning – som vil kunne føre til mindre kjevespenninger og lavere risiko for kjevelåsning.

 

Behandling av Kjevelåsning

Kjevelåsning kan være særdeles smertefullt og oppstår normalt sett plutselig (akutt). Studier har vist at raskere behandling vil føre til raskere resultater enn hvis man avventer situasjonen, da dette kan medføre ytterligere kompenseringsplager.

 

Hvordan behandles kjevelåsning?

Man deler behandlingen av en kjevelåsning inn i to faser: utredning og deretter behandling. Første fase innebærer at man finner ut av hva som er rammet og hva som er den sannsynlige årsaken til at kjeven har låst seg.

 

Deretter går man inn i fase to – nemlig selve behandlingen. Behandlingen er skånsom og går, generelt sett, ut på å gjenopprette bevegeligheten i kjeven ved muskulære teknikker og leddmobilisering, samt uttøyning av kjeven.

 

Dette kan også innebære behandling av muskulaturen som sitter på innsiden av kjeven din – altså de intraorale muskelfestene. På sistnevnte vil behandleren benytte engangs-hanske og deretter behandle muskelen med et jevnt trykk.

 

Moderne Klinikk med Helhetlig Tilnærming

Vi er en moderne klinikk bestående av kiropraktorer og fysioterapeuter. En tverrfaglig, moderne tilnærming er nemlig med på å gi forbedrede resultater og en langvarig bedring.

 

Vi jobber stadig med å holde oss i eliten innen utredning og konservativ helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd. Dette gjør vi blant annet ved å holde oss oppdaterte på forskningstidsskrifter, videreutdanning, kurs og seminarer.

 

Øvelser og Trening mot Kjevelåsning

Tidligere i artikkelen nevnte vi særlig tre faktorer som har direkte biomekanisk innvirkning på kjeven:

 

 • Nakkefunksjon
 • Positur og Kroppsholdning
 • Skulderbevegelighet

 

Nettopp derfor er det så viktig å fokusere på treningsøvelser som hjelper deg med å styrke øvre rygg, skuldre og nakkepartiet. En god måte å gjøre dette på er via treningsøvelser med strikk – som vist nedenfor:

 

VIDEO: Treningsøvelser for Skuldrene med Strikk

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg et treningsprogram som kan hjelpe deg med å få mer riktig funksjon og bevegelighet i øvre del av ryggen, skulderbladene og nakken. Dette kan igjen fungere direkte avlastende på kjeven.

 

Ofte vil våre terapeuter samarbeide ved mer komplisert problematikk – dette kan blant annet innebære at du også blir satt opp til en time for oppsett av treningsprogram hos vår fysioterapeut – selv om du også går til en av våre moderne kiropraktorer.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Helsenorge, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF