golfalbue 700

Golfalbue (Medial epikondylitt)

Smerter på innsiden av albuen og fått en Golfalbue-diagnose? Hva er forskjellen på medial epikondylitt (golfalbue) og lateral epikondylitt (tennisalbue) sier du?

 

Vel, for det første så er golfalbue (medial epikondylitt) langt mindre kjent og mindre utbredt enn sin mer famøse bror: tennisalbuen. For det andre så rammer golfalbue senefestene på innsiden av albuen og gir karakteristiske smerter inn mot benkulen der – bedre kjent som den mediale epikondylen.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Undersøkelse og Utredning av Medial Epikondylitt
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Golfalbue
 • Årsak: Hvorfor rammes man av Medial Epikondylitt?
 • Behandling av Golfalbue
 • Øvelser og Trening mot Medial Epikondylitt (inkludert VIDEO)

 

Medial Epikondylitt og Smerter på Innsiden av Albuen

Vondt på innsiden av albuen skyldes oftes denne diagnosen – og innebærer normalt sett seneskader på håndleddsfleksorene (altså de musklene som bøyer håndleddet forover).

 

I likhet med tennisalbue kan golfalbue også gi refererte smerter ned mot håndleddet og i hånden – men da gjerne mot lillefinger og ringefinger, i kontrast med tennisalbue som gir refererte smerter mer mot tommel og i selve håndleddet.

 

Golfalbue (medial epikondylitt) er en seneskade som kan behandles konservativt på effektivt vis ved bruk av nålebehandling eller trykkbølgebehandling. Dette kombineres som regel med spesifikke tøyningsøvelser. Man vil også vurdere nakkefunksjonalitet og skulderbevegelighet, da disse strukturene kan ha påvirkning ned i armene.

 

vondt i underarmene

Undersøkelse og Klinisk Utredning av Medial Epikondylitt (Golfalbue)

Våre moderne klinikere vil gjennomføre en klinisk undersøkelse for å undersøke funksjonen i albuen din og tilhørende muskler, nerver og sener. Ved mistanke om golfalbue vil undersøkelsen være særlig fokusert mot håndleddsfleksorene og senefestene inn mot innsiden av albuen.

 

Ved kompliserte problemstillinger så har våre moderne kiropraktorer henvisningsrett til offentlig bildediagnostisk utredning – inkludert MR, CT og røntgenundersøkelse. Dersom dette er indisert.

 

Skadet Senevev i Albuen (Slik ser det ut)

Mange er ikke klar over senevev gror og reparerer seg selv betydelig tregere enn muskulært bløtvev. Dette innebærer også at man må seneproblematikk på det høyeste alvor for å unngå ytterligere forverring og at det dannes skadevev eller arrvev.

 

Hvis man ignorerer smertene i albuen så vil feilfunksjonen bli verre og deretter kan det gå utover håndfunksjonen din – med tilhørende redusert grepstyrke. Dette skyldes altså fysiske skadeprosesser hvor senestrukturene endrer oppbygning og blir fortykket og vridd.

 

Illustrasjonen nedenfor viser hvordan denne prosessen kan utvikle seg:

bindevev og arrvev

 1. Normalt bløtvev: Optimal oppbygning og gode tilhelingsegenskaper.
 2. Skadevev: Som du ser fra bildet ovenfor så har ikke skadevev den samme gode elastisiteten og kompakte oppbygningen. Fibrene er mer spredt utover og ligger mer i en krysset oppbygning enn side om side.
 3. Arrvev: Langvarig skadevevsoppbygning kan videreutvikle seg til det vi kaller arrvev. Dette er altså en forverret utgave av skadevev med betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I denne fasen så kan oppbygningen være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.

 

Dette er altså en veldig tydelig – og litt skremmende – illustrasjon på hvorfor man ikke bør ignorere smerter i hverken muskler eller sener. Skadet senevev i albuene kan blant annet føre til:

 

 • Dårlige blodsirkulasjon.
 • Muskelsvinn i intrinsisk håndmuskulatur (ved betydelige tilfeller).
 • Redusert reparasjonsevne.
 • Svakere grepstyrke i hendene.
 • Økt risiko for karpaltunnelsyndrom og avklemming i håndleddet.

 

Symptomer og Kliniske tegn ved Medial Epikondylitt

Seneskade på innsiden av albuen kan føre til en rekke ulike symptomer. Disse inkluderer:

 

 • Brennende ubehag som nærmest sitter inn i beinkulen i albuen.
 • Lokal ømhet ved trykk mot innsiden av albuen.
 • Verking på innsiden av albuen og underarmen.
 • Svekket grepstyrke.
 • Å bøye håndleddet forover forverrer ubehaget.
 • Økt risiko for å bli rammet av nerveavklemming i håndleddet.
 • Økt sjanse for hånd og håndleddsproblematikk

 

De vanligste symptomene på golfalbue er lokale smerter på innsiden av albuen og smerter ved bruk av underarmen. Smertene blir oftest beskrevet som dype og verkende, men kan også være skarpe ved bruk eller visse håndbevegelser.

 

Årsak: Hvorfor får man Golfalbue?

De to hovedårsakene til at man rammes av medial epikondylitt er overbelastning og traume (skader).

 

Overbelastning

Ensidig arbeid og belastning over lang tid – for eksempel på jobben – er den mest vanlige grunnen til at man får golfalbue og tilhørende vondt på innsiden av albuen.

 

Diagnosen rammer særlig yrker og hobbyer som innebærer bøying av håndleddet. Som det ligger i navnet så er også golfspillere utsatt for denne lidelsen grunnet at golfsvingen innebærer en rask bøy i håndleddet.

 

Typiske yrker som er jobbet er fabrikkmedarbeidere, snekkere, tømrere, elektrikere og andre håndverkere. Mye bruk av PC på jobben kan også øke risikoen for denne albuediagnosen.

 

Det er et relativt enkelt regnestykke. Hvis belastningen overskrider tilhelingsevnen over tid så vil dette føre til skader på senefibrene. Dette rammer særlig de som jobber ekstra mye og godt utover “normale arbeidstimer” i uka.

 

Mange velger å benytte seg av vedlikeholdsbehandling hos oss for å bryte ned skadevev med trykkbølgebehandling – og dermed forhindre at smerteproblematikken oppstår. De fleste velger da å komme til behandling cirka 1 gang i måneden og melder ofte om betydlige forbedringer i hverdagen.

 

Vi nevnte også tidligere i artikkelen at seneproblematikk har en kjent tendens til å bli verre hvis man ikke tar tak i det. Dette kan blant annet føre til langvarige seneskader og kan også utvikle seg til seneavrivninger.

 

Behandling av Medial Epikondylitt (Golfalbue)

Trykkbølgebehandling, en behandling hvor man benytter trykkimpulser, er rangert som gullstandard i behandlingen av slike seneskader.

Behandlingsformen har godt dokumentert virkning på seneproblematikk. Sjokkbølgene bryter ned skadevev og forårsaker reparasjon i det behandlede området.

 

Effekten er en gradvis utskiftning av skadde senefibre og forbedret funksjon. Etter cirka fem til åtte behandlinger vil man kunne forvente at majoriteten av skadevevet er brutt ned og byttet ut med nyere og friskere senevev.

 

Man kan også benytte muskelknutebehandling, intramuskulær nålebehandling og eksentrisk trening mot denne typen av seneproblematikk. Klinikken vår innehar trykkbølgeapparat og senevevsverktøy.

 

Stramme Underarmsmuskler og Albuesmerter

Noen personer er rammet av smertesensitiv og betydelig anspent muskulatur i underarmene. Denne typen av muskulære plager kan ofte respondere godt på intramuskulær nålebehandling – og da særlig mot mer betydelige plager.

 

Eksperter på Seneproblematikk

Vi er en moderne klinikk-kjede med særegen interesse og spisskompetanse på utredning og behandling av seneskader og senebetennelser. Vårt fokus ligger på en tverrfaglig tilnærming av dysfunksjon i muskler, sener, nerver og ledd for å optimalisere behandlingsresultatene for den individuelle pasienten.

 

Vi stiller høye krav til stadig faglig utvikling for å holde oss i eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletale plager. Dette kommer pasienten til gode.

 

Øvelser og Trening mot Medial Epikondylitt og Albuesmerter

Tøyning av underarmene i kombinasjon med eksentrisk trening kan bidra til å hjelpe deg med golfalbue. Det er også viktig å vurdere og bidra til bedret funksjon i skuldrene, da dårlig skulderfunksjon kan påvirke videre nedover i armene.

 

VIDEO: Øvelser mot Stramme Underarmsmuskler og Nerveavklemming i Håndleddet

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg et treningsprogram som kan hjelpe deg med å løsne opp i stramme underarmsmuskler.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Helsenorge, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *