nakkesmerter-hos-spedbarn

Kiropraktorbehandling av KISS syndrom | Råholt Kiropraktorsenter, Eidsvoll kommune, Akershus

KISS syndrom står for “kinematic imbalance suboccipital strain” – altså dysfunksjon i de øvre nakkeleddene og musklene.

Tilpasset kiropraktorbehandling kan ha effekt i behandling av KISS syndrom og tilhørende symptomatikk. Dette er konklusjonen også i en forskningsstudie (Biedemann et al, 1992) som identifiserte problematikken og effekten av varsom kiropraktisk leddbehandling mot de øvre nakkeleddene. Studien hadde 114 deltagere.

 

Hva er KISS syndrom?

KISS syndrom er ingen sykdom eller noe babyen din er smittet av – det er rett og slett feilfunksjon i de øvre nakkeleddene. Den engelske definisjonen på problemet beskriver feilfunksjonen på en god måte:

Kinematic: Kinematikk på norsk – som defineres som læren om bevegelse

Imbalance: Ubalanse

Suboccipital: Musculus suboccipitalis er musklene som fester fra øvre nakkeledd og inn mot bakhodet. Suboccipitalis består av fire muskler – nemlig obliquus capitis superior, obliquus capitis inferior, rectus capitis posterior major og rectus capitis posterior minor.

Strain: Dysfunksjon, strekk eller annen feilfunksjon.

 

Når vi setter KISS syndrom sammen med en norsk definisjon får vi altså en kinematisk ubalanse og feilfunksjon i de øvre nakkemusklene og leddene. Med andre ord så er det en mekanisk feilfunksjon i musklene og leddene i den regionen. Tilpasset behandling bestående av leddmobilisering og muskulært arbeid kan ha en funksjonsbedrende og symptomlindrende effekt mot slike symptomer – som illustrert i studien til Biedemann et al.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

Symptomer og presentasjon kan variere, men følgende symptomer kan være en indikasjon på at babyen har feilfunksjon i øvre del av nakken:

 

 • Assymmetrisk hodeform / ansiktsform (kan nesten være litt C-formet i ansiktet / hodet)
 • Babyen foretrekker å ligge på en bestemt side
 • Babyen foretrekker å vri hodet mot en side
 • Babyen virker trykkøm og reagerer negativt når noen berører nakken
 • Ligger ofte med hodet sterkt foroverbøyd (overflektert stilling)
 • Nedsatt bevegelse i armer og ben på en side
 • Nedsatt søvnkvalitet – babyen skriker og virker urolig selv i søvn
 • Sover nærmest utelukkende på en side
 • Vanskeligheter med å holde hodet stabilt i midtlinjen (etter 3 måneder)

 

Våre offentlig autoriserte klinikere kan hjelpe deg med å utrede babyen din sin symptomatikk og kliniske presentasjon. Dersom du er urolig eller lurer på noe – så kan vi få tatt en biomekanisk undersøkelse der vi sjekker blant annet ditt spedbarns bevegelse og funksjon.

 

 

Årsak

Noen faktorer utgjør en risiko for at babyen kan rammes av feilfunksjon i øvre del av nakken (KISS syndrom). Ikke overraskende så er det hovedsaklig fysiske faktorer som kan medføre slik dysfunksjon i nakkeregionen:

 

 • Bruk av tang ved formidling
 • Bruk av vakuum ved formidling
 • Formidlet ved manuell riving (at kliniker er for hardhendt ved formidling)
 • Fødsel ved keisersnitt
 • Født med ansiktet først
 • Mer enn 4000 gram i fødselsvekt
 • Prematur (tidlig) fødsel
 • Trykk mot hodet ved utvendig trykk på magen
 • Tvillingfødsel
 • Ugunstig fosterstilling i magen gjennom svangerskapet
 • Uvanlig lang fødsel

 

Dette er blant de vanligste faktorene man sier knyttet mot dysfunksjon i øvre del av nakken – men listen er ikke endelig og slike faktorer kan også variere. Biedemann et al (1992) konkluderte med at de vanligste årsakene til KISS syndrom var ugunstig stilling i magen gjennom svangerskapet, usedvanlig lang fødsel, tvillingfødsel og bruk av hjelpemidler ved fødsel.

 

Behandling

Vi utreder og behandler muskel og leddplager – på en skånsom og tilpasset måte

spedbarnsbehandling 2

Våre klinikere vil gjennomføre en grundig undersøkelse av barnets funksjon i muskler og ledd. Ved indikasjon eller tegn på feilfunksjon i øvre del av nakken som samsvarer med opplevde symptomer og kliniske funn – så vil barnets foresatte informeres om funn og mulig behandlingsplan.

 

Kiropraktorbehandling er en skånsom og tilpasset behandling for din baby ved mistanke om KISS syndrom og nakkedysfunksjoner – den innebærer lett leddmobilisering (ingen ‘knekking’) og tilpasset muskulært arbeid. Behandlingen er tilpasset spedbarnets alder, dagsform og sykdomshistorie – og vi tilbyr slik behandling for være nærområder og personer som reiser fra litt lenger unna. Du trenger ikke henvisning for behandling hos oss.

 

Kiropraktor: Offentlig autorisert helsepersonell

En kiropraktor har en 6-årig utdanning (5 år ved universitet etterfulgt av 1 år turnus) – og i anerkjennelse av denne omfattende utdanningen så har de statlig autorisasjon utstedt fra helsedirektoratet. Denne autorisasjonen innebærer flere spesialrettigheter, slik som rettighet til henvisning til bildediagnostisk utredning – men også strenge krav til utdanning og drift.

 

Dette betyr at kiropraktor er en av de aller tryggeste yrkesgruppene for deg og din baby – og at du vet hva som ligger som grunnlag for deres yrkesautorisasjon og beskyttede tittel.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

Vi besvarer ellers gjerne spørsmål du måtte ha via melding på vår Facebook-side

 

Kilder:

 1. Patel M, Shah K. Orthopedics. In: Rakel RE, ed. Textbook of Family Medicine . 7th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 42.

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg.

 

Ofte stilte spørsmål i forbindelse med kiropraktor og baby:

 

KISS syndrom: Hvem behandler baby og spedbarn med KISS / KIDD i Råholt / Eidsvoll / Vorma / Jessheim?

Våre klinikere er autorisert helsepersonell – dette innebærer at du kan føle deg trygg på vår utdanning og at vi følger kliniske retningslinjer. Vår tilpassede behandling er meget anerkjent i Råholt, Eidsvoll, Vorma, Minnesund, Jessheim, Hurdal og andre nærliggende områder. Du kan være trygg på at vi også gjør en god undersøkelse av babyen din for å undersøke om det bevegelsesmessig og motorisk ser ut til å være normalt.

 

Kilder / forskning:

Biedermann H. Kinematic imbalances due to suboccipital strain in newborns. J. Manual Med (1992) 6:151-156.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *