nakkebehandling

Vonde Nakkemuskler (Muskelknuter i Nakken)

Stramme og vonde nakkemuskler? Er nakken din full av muskelknuter?

Betydelige muskelspenninger og muskelknuter i nakken kan medføre økt forekomst av hodepine og nakkerelatert svimmelhet (cervikogen vertigo) – som igjen kan resultere i redusert livskvalitet og mindre energi i hverdagen. Vårt råd er alltid å ta smerter på alvor og å gjøre aktive tiltak for å stoppe videre negativ utvikling.

 

Stramme og anspente muskelknuter i nakken kan i tillegg til lokale muskelsmerter være medvirkende til at man rammes av nakkekink og låsninger i nakken. Kanskje har du lagt merke til at du ikke kan vri hodet like langt til begge sider?

 

Har du merket at jo strammere musklene blir i nakken – jo hyppigere forekomst av hodepine får du? Øvre trapezius (skulderheveren eller “ørevarmeren”) kan referere smerter mot bakhodet og trykk mot tinning og panne – og de suboccipitale musklene (de som fester øverst i nakken) er ofte bidragsytere til vondt i bakhodet.

 

Denne artikkelen vil gi deg mer informasjon om:

 • Utredning og Undersøkelse av Muskelknuter i Nakken
 • Symptomer ved Vonde Nakkemuskler
 • Årsaker til at man får Nakkemuskelknuter
 • Hvordan ser muskelknuter ut?
 • Behandling av Muskelknuter i Nakken
 • Trening og Øvelser mot Vonde Muskelpunkter i Nakken (med VIDEO)

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi en moderne og helhetlig tilnærming til utredning og behandling av muskulære diagnoser i nakken – slik at du som pasient kan nyte godt av vår ekspertise i form av klinisk bedre resultater.

 

Utredning og Undersøkelse av Muskelknuter i Nakken

Første gangen du er hos en av våre moderne klinikere så vil du gå gjennom en funksjonell, klinisk undersøkelse. Dette er for å kartlegge din symptomatikk, involvert muskulatur, mulige feilfunksjoner og det totale smertebildet. Denne utredningen er direkte delaktig i hvordan behandlingsoppsettet blir lagt opp videre. Undersøkelsen vil blant annet kunne inkludere:

 

 • Funksjonell utredning av muskler, sener, ledd og nerver.
 • Muskulær palpasjon for kartlegging av smertesensitive muskler.
 • Nevrologisk undersøkelse av nervetensjon i nakken.
 • Testing av bevegelsesutslag i nakke, skulder og rygg.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler alle typer av muskulære nakkesmerter hos barn, ungdom og voksne. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være medisinsk indisert.

 

Symptomer og Kliniske Tegn ved Vonde Nakkemuskler

Stramme, vonde nakkemuskler og stive nakkeledd kan ramme alle og kan være riktig så plagsomt. Stramme nakkemuskler, også kalt muskelknuter i nakken, kan blant annet medvirke til nedsatt bevegelse som kan føles ut som om nakken bare ‘stopper’ i visse bevegelser.

 

Slik nedsatt bevegelse i nakken er ikke bra over tid, da det fører til at du ikke bruker muskulatur og sener på riktig måte. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i nakke og øvre brystrygg i forhold til stram nakkemuskulatur.

 

Vanlige symptomer og tegn på muskelknuter i nakken kan inkludere:

 

 • En følelse av at nakken alltid er sliten og anspent
 • Nakkerelatert hodepine i baksiden av hodet eller tinning
 • Smerter eller ubehag ved bevegelse av nakken
 • Vanskeligheter med å se i blindsonen

 

 

Årsaker til at man får Nakkemuskelknuter

Muskelknuter blir ofte verre hvis man ikke gjør noe med dem – litt som ugress. Dette skyldes at muskelknuter er fysiske forandringer i muskelvevet som har svekket reparasjonsevne, redusert blodsirkulasjon og høyere smertesensitivitet (avgir mer smertesignaler). Etterhvert som muskelfibrene blir i dårligere stand, så vil også de negative symptomene bli forverret.

 

Hvordan ser muskelknuter ut?

I ultralyden nedenfor kan du se hvordan disse fysiske endringene i musklene ser ut.

ultralyd av en muskelknute

 

For å illustrere dette ytterligere så har vi følgende illustrasjon – hvor tilstanden i muskelfibrene er delt inn i tre faser.

bindevev og arrvev

1. Friskt muskelvev: Normal funksjon og uten smerter.

2. Skadevev: Muskelknuter kan også defineres som skadevev – altså smertefullt bløtvev med svekket funksjon og blodsirkulasjon.

3. Arrvev: Siste fase av de muskulære tilstandene er arrvev. I denne fasen av muskelhelse har det gått så langt at muskelfibrene er hyperirritable og har særdeles redusert funksjonalitet. Grunnet skadene i muskelvevet er det også høyere sjanse for at problematikken blir gjentagende.

 

Blant vanlige de mest vanlige årsakene til at man rammes av nakkemuskelknuter finner vi:

 

 • Dårlig ergonomisk tilpasning på jobben.
 • En hverdag full av emosjonelt og fysisk stress.
 • For lite tid til bevegelse i hverdagen.
 • For mye arbeid på PC i en statisk stilling.
 • Repetitive arbeidsoppgaver med ensidig belastning.

 

Muskulære spenninger og biomekanisk feilfunksjon kan bygge seg gradvis opp over lengre tid – men som du ser av listen ovenfor så er det mange mulige grunner til at man rammes.

 

Behandling av Muskelknuter i Nakken

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot nakkemuskelknuter og vond nakke inkluderer:

 

 

Hovedeffektene ved Behandling hos oss

Behandlingen vil alltid ta sikte på å hjelpe deg med å løsne opp i smertefulle muskelspenninger, forbedre nakkefunksjonen og gi langvarig bedring. Våre behandlingsteknikker oppnår gode resultater ved å:

 

 • Bryte ned skadevev og arrvev
 • Løsne opp i dyptliggende muskelspenninger
 • Normalisere nakkebevegeligheten
 • Redusere smertesensitivitet
 • Stimulere til økt blodsirkulasjon og reparasjon

 

Våre moderne klinikere jobber stadig med å holde seg oppdatert innen kurs, videreutdanning og forskningstidsskrifter – dette er for å sikre at vi kan fortsette vår utvikling og opprettholde vår plass blant eliten innen utredning og behandling av muskuloskeletale diagnoser.

 

Øvelser og Trening mot Vonde Muskelpunkter i Nakken

Våre klinikere vil i kombinasjon med behandlingen også instruere deg i individualiserte hjemmeøvelser og treningsprogrammer. Slike programmer består ofte av en kombinasjon av styrkeøvelser, mobilitetstrening og spesifikk uttøyning.

 

Hvis du har særdeles langvarige og ømme muskelknuter i nakken, så kan vi varmt anbefale en konsultasjon hos vår fysioterapeut som har lang erfaring i utredning og behandling av kroniske nakkesmerter. Mange følges også opp med jevnlige intervaller hos fysioterapeuten for videre behandling av anspente muskler i kombinasjon med nye progresjonsøvelser.

 

Nedenfor kan du se et utvalg av generelle nakkeøvelser – disse kan være en start for deg som plages jevnlig med muskelknuter i nakken.

 

Øvelser: 9 Øvelser mot Akutte Nakkesmerter (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram ni øvelser som kan benyttes ved nakkesmerter. Disse kan i visse tilfeller hjelpe deg med å få i gang litt ekstra bevegelighet, samt redusere muskelspenninger i nakken. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

Alternative søkeord: Stramme nakkemuskler, nakkemyalgier, anspente nakkemyoser, muskelknuter i nakken, stressnakke.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *