vondt i underarmen 700

Nervesmerter i underarmen

Strålende smerter ned i underarmen og hånden?

Nervesmerter i underarmen og hånden kan skyldes lokal nerveirritasjon eller distal avklemming – av sistnevnte så nevnes særlig brachial plexus nerveirritasjon i nakkegropen eller nerveavklemming i nakken grunnet skiveskade (nakkeprolaps).

 

Denne artikkelen inkluderer:

 • Utredning og Undersøkelse av Nervesmerter i Underarmen
 • Symptomer og Kliniske Tegn
 • Årsaker og Mulige Diagnoser
 • Behandling av Nervesmerter
 • Egentiltak mot Smerter i Underarmen
 • Trening og Øvelser mot Nervesmerter i Underarmen

 

Det er viktig å ta nervesmerter i underarmer på alvor, da slike nerveavklemminger over tid kan medføre muskelsvinn, redusert følelse i huden og permanent nedsatt muskelfunksjon.

 

Nervesmertene og nervesymptomene som oppleves er avhengig av hvilken nerve som er avklemt og i hvilket område. Ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi har våre terapeuter særegent høy kompetanse innen utredning og behandling av nevrologisk symptomatikk, nervesmerter og variasjonen av nerveirritasjon.

 

vondt i underarmene

Utredning og Undersøkelse av Nervesmerter i Underarmen og Hånden

Våre klinikere innehar spesialkompetansen innen funksjonell utredning og undersøkelse av nervesmerter. Ved hjelp av kliniske undersøkelser kan terapeutene finne ut hvor nerveirritasjonen eller nerveavklemming er lokalisert – være seg i albuen, håndledd eller i nakken.

 

Våre moderne kiropraktorer innehar også henvisningsrett til offentlig bildediagnostikk (røntgen, MR undersøkelse eller CT) dersom det skulle vise seg å være behov for dette.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter i overekstremiteter (armer, albuer og håndledd). Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

Symptomer og kliniske tegn på nervesmerter i underarmen

Har du opplevd iling eller stråling som går nedover armen og inn mot underarmen eller hånden?

Kanskje har du merket at du har blitt svakere og svakere i håndmuskulaturen? Disse nervesmertene kan skyldes en irritasjon eller avklemming i nedre del av nakken, da gjerne i området rundt nakkerosetten (helt nederst i nakken).

 

Typiske nerverøtter som ofte gir ubehag ned i underarmen – ved avklemming eller rotaffeksjon – er C5, C6, C7, C8 og T1.

 

Nervesmerter og symptomer må som sagt tas på det høyeste alvor. Det har gått temmelig langt i form av biomekanisk feilfunksjon når nervene begynner å bli påvirket – og dersom man ikke får redusert eller fjernet dette nervetrykket så kan det utvikle seg negativt i form av muskelsvinn og varige endringer (for eksempel nedsatt følelse i huden på visse områder av underarmen).

 

Klassiske symptomer ved stråling og nervesmerter i underarmen inkluderer:

 • Iling eller strålende smerter som radierer gjennom armen og inn i underarmen
 • Redusert grepstyrke
 • Redusert muskelstyrke i påvirket muskulatur (de musklene som ikke får riktige nervetilførsel grunnet irritasjonen)
 • Redusert sensorikk og nedsatt følelse i huden i de påvirkende områdene
 • Mulig økt risiko for karpaltunnelsyndrom
 • Mulig muskelsvinn i underarmen (kan måles med målebånd ved å sjekke diameteren i underarmen)

 

De mest karakteristiske symptomene på nervesmerter i underarmen er iling, prikking eller strålende smerter lokalt i underarmen som ofte kan føles ut som om de strømmer nedover fra skulder eller nakke.

 

Årsak og Diagnoser

I denne seksjonen går vi gjennom typiske årsaker og diagnoser ved nervesmerter som går ned i underarmen og hånden. Vi starter med vanlige årsaker:

Overbelastning: Nervesmerter i underarmen – i likhet med Rom – ble ikke bygget på en dag, dessverre. Skadene og irritasjonen mot de aktuelle nervefibrene har, normalt sett, bygget seg opp over lengre tid i majoriteten av tilfellene og skyldes ofte dysergonomiske jobbstillinger, feilstillinger, overbelastning og en hektisk hverdag.

Traume: Nakkesleng, sportstaklinger (særlig i de idrettene hvor skulderen trekkes en vei og nakken en annen) og whiplashproblematikk er alle eksempler på traumatiske hendelser hvor nervene i nakken eller skulderen kan bli strukket og irritert – eller skadet. I motsetning til overbelastning over lengre tid, så vil en slik hendelse kunne føre til at skaden på nervevevet oppstår nærmest momentant – med de konsekvenser dette måtte ha for senere livskvalitet og nervefunksjon.

 

Slike overbelastninger og traumer kan medføre gradvis dårligere nervehelse – grunnet fysiske forandringer i nervevevets oppbygning. Etterhvert som nervefibrene blir i stadig dårligere stand vil man merke økte smerter, symptomer og kraftsvekkelser.

 

Slik progredierende nervesymptomatikk vil ofte føre til:

 • Hyppigere forekomst av strålende smerter nedover i arm og underarm
 • Stadig, progressiv muskelsvekkelse i hånd og håndledd
 • Ved langvarig nerveavklemming kan man også oppleve muskelsvinn (atrofi)

 

Vi deler inn nerveirritasjon og nerveavklemminger som kan gi nervesmerter ned mot underarmene i tre forskjellige kategorier:

 

 • Lokal nerveirritasjon eller nerveavklemming: Med dette så menes det at symptomatikken og smertene i det gitte området skyldes et trykk på nervene i det aktuelle området. Et godt eksempel på dette er karpaltunnelsyndrom – hvor mediannerven er avklemt i selve håndleddet. Det er også viktig å huske på at nerveirritasjon kan skyldes dysfunksjonelle og stramme muskler som utøver et trykk mot nærliggende nerver.

 

 • Distal nerveirritasjon eller nerveavklemming: Distal innebærer at smertene i underarmen ikke nødvendigvis skyldes noen av de anatomiske strukturene i selve underarmen, men at de heller skyldes nerveavklemming i for eksempel albue, skulder eller nakke. Ved å behandle og forbedre funksjon i de relevante områdene så vil også smertene i underarmen avta og nervefunksjonen gradvis forbedres.

 

 • Skiveprolaps: Et skiveprolaps i nakken kan affisere og gi symptomer i underarmen – avhengig av hvilken nerverot som er avklemt og påvirket av prolapset. Kort fortalt så skyldes et prolaps at den myke massen (nucleus pulposus) inne i mellomvirvelskiven har sivet ut gjennom den fibrøse veggen (annulus fibrosus) som omkranser den og nå trykker mot en nærliggende nerverot. Avhengig av hvor prolapset sitter i nakken, så vil det kunne gi ulike symptomer.

 

Behandling av Nervesmerter i Underarmen

Våre klinikere, moderne kiropraktorer og fysioterapeut, vil alltid la den kliniske undersøkelsen danne grunnlaget for behandlingsplanen som settes opp. Behandlingsmetoder som kan ha positiv effekt mot nervesmerter inkluderer:

 

“- Vår klinikk innehar moderne trykkbølgeapparat som har dokumentert effekt mot muskel- og senelidelser i albuen. Ved langvarige og kroniske nervesmerter i underarmen kan dette være en særdeles god behandlingsmetode. Alle våre terapeuter har lang erfaring og god kompetanse innenfor denne behandlingsmetoden.”

 

Formålene til de ovenstående behandlingene vil alltid forsøke å oppnå følgende:

 • Bidra til mindre anspente muskler
 • Fremme muskulær elastisitet og mobilitet
 • Gi bedret funksjon i bevegelsesapparatet
 • Reduksjon av nervetrykk og nervetensjon i de påvirkede nervene
 • Stimulering av naturlig tilheling og reparasjon

 

Særlig viktig er det å finne og jobbe inn mot området hvor man mistenker at nerven er avklemt / hyperirritabel. Etterhvert i behandlingsforløpet vil du også bli instruert i spesifikke øvelser og trening som kan være særdeles nyttig for deg og din problematikk. Behandlingen er alltid tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

En moderne og tverrfaglig tilnærming

Vår klinikk, Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi, er både moderne og tverrfaglig. Dette innebærer også at vi jobber målrettet mot å holde oss i toppsjiktet og eliten når det kommer til både utredning og behandling av diagnoser innen muskel, nerve og skjeletthelse. Slike rutiner er med på å fremme bedre pasientresultater og å sørge for at våre klinikere alltid vil gjøre sitt aller beste for å gi deg et optimal behandlingsforløp.

 

Egentiltak mot Nervesmerter i Underarmen

Et tiltak som kan utprøves dersom du er rammet av nervesmerter i underarmen er kompresjonstøy. For mange vil den økte støtten og stabiliteten kunne oppleves lindrende.

 

Tips: Kompresjonsstøtte for Albuen (lenken åpnes i nytt vindu)

På bildet ovenfor ser du et eksempel på en kompresjonsstøtte for albuen. Samtidig som den opprettholder mobilitet gir den også forbedret stabilitet. Vi anbefaler å forsøke en slik kompresjonsstøtte dersom du er plaget med smerter i underarmen/albuen. Trykk på lenken ovenfor for å lære mer om støtten.

 

Trening og Øvelser mot Nervesmerter i Underarmen

Ved nervesmerter i underarmen så er det aller første steget å redusere nervetensjon i det påvirkede området og å lindre nervesmertene. Deretter starter ofte prosessen med å gradvis trene opp og styrke de affekterte områdene. Denne jobben er særdeles viktig – og vi råder deg til å følge treningsprogrammet du får av vår fysioterapeut meget nøye.

Karakteristisk sett vil et slikt treningsprogram bestå av:

 • Styrkeøvelser for rotator cuff muskulaturen (skulderstabilitetsmusklene)
 • Spesifikke nervetensjonsuttøyninger
 • Tøyeøvelser for nakke, skulder og underarm

 

Øvelser: 9 Øvelser mot Akutte Nakkesmerter (VIDEO)


Ovenfor ser kiropraktor Alexander Andorff som viser fram ni ulike tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser for deg med nakkesmerter – disse er også egnet for deg med nervesmerter. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform. Hvis ønskelig setter vi stor pris på om du ønsker å abonnere på vår Youtube-kanal.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side, kontaktskjema, på telefon eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

 

Ønsker du å bestille time?

Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon)

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

– Ingenting ledig? Husk at vi også har en annen lokal avdeling på Eidsvoll Sundet.

– Ikke geografisk i nærheten? Vi har også klinikkavdelinger – blant annet i Oslo. Klikk her for å se en fullstendig oversikt (lenken åpnes i nytt leservindu).

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *