nervesmerter i nakken

Nervesmerter i Nakken (Nevropatiske Nakkesmerter)

Har du skarpe smerter i nakken og stråling eller nummenhet ned i armen?

Råholt kiropraktorsenter og fysioterapi utreder og behandler nervesmerter i nakken på en helhetlig måte. Vår diagnostiske kompetanse kan gi grunnlag for å finne årsaken til nervesmertene dine og på den måten legge fram best mulig framgangsmåte for at du skal oppleve funksjonell og symptomatisk bedring.

 

Nervesmerter i nakken er ikke til å spøke med. Det er nemlig en klar indikasjon på at noe har gått altfor langt og at det er direkte eller indirekte trykk mot en eller flere nerver i nakkeregionen – slikt trykk mot nerver er kjent som nevropatiske smerter.

 

Denne artikkelen vil gi deg mer informasjon om:

 • Utredning og Undersøkelse av Nervesmerter i Nakken

+ Klinisk Undersøkelse av Nervesymptomer

+ Nevrologisk Undersøkelse av Nervesmerter i Nakken

 • Symptomer på Nevropatiske Nakkesmerter
 • Årsaker og Diagnoser ved Nervesmerter i Nakken

+ Brachial Plexopati (Scalenii Syndrom)

+ Dobbelt avklemmingssyndrom

+ Impingement Syndrom

+ Muskulær Irritasjon og Redusert Leddfunksjonalitet

+ Prolaps i Nakken (Nakkeprolaps)

+ Trange Nerveforhold inne i Nakken (Cervikal Spinal Stenose)

 • Behandling av Nevropatiske Nakkesmerter
 • Trening og Øvelser mot Nerveproblematikk i Nakken (med VIDEO)

 

Utredning og Undersøkelse av Nervesmerter i Nakken

undersøkelse av nakke

Første konsultasjonen hos en av våre moderne klinikere vil innebære en klinisk undersøkelse hvor terapeuten kartlegger dine nevrologiske og funksjonelle symptomer, samt eventuelle feilfunksjoner i bevegelsesapparatet. Denne utredningen gir viktig informasjon om hvilke strukturer som er involvert og hva som kan være årsaken til nervesmertene dine.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler alle typer av nervesmerter i nakken. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være medisinsk indisert.

 

Nevrologisk Undersøkelse av Nervesmerter i Nakken

Våre moderne kiropraktorer har omfattende nevrologisk utdanning innen sin 5-årige universitetsutdannelse. Dette innebærer at de er godt trente til å undersøke nervesmerter og nervesymptomatikk – inkludert utredning av:

 

 • Motorikk og Muskelstyrke
 • Reflekser
 • Sensorikk

 

Undersøkelse av Motorikk og Muskelstyrke i Øvre ekstremiteter

Ulike nerver i nakken styrer og gir signaler til musklene i armene dine. For eksempel så styres bicepsmuskelen av C5-nerveroten som kommer ut fra femte nakkevirvel. En funksjonell eller strukturell irritasjon eller avklemming av denne nerveroten vil dermed kunne føre til redusert muskelstyrke i biceps (armbøyeren).

 

Klinikeren vil derfor undersøke muskulær styrke i armer og hender – i ulike retninger – for å teste om du har normal muskelkraft. Eventuelle funn vil kunne gi terapeuten ytterligere informasjon om hvor nervesmertene dine kommer fra.

 

Undersøkelse av Reflekser (Dype Senereflekser)

Testing av reflekser kan være med på å avdekke nevrologiske tilstander og diagnoser. Ved hjelp av spesialutstyr (reflekshammer) vil klinikeren kunne undersøke om du har normale (2+), svake (1+), fraværende (0+) eller overaktive reflekser (3+ og 4+).

 

De tre vanlige refleksene som testes i armene er biceps (C5 – femte nerverot i nakken), brachioradialis (C6) og triceps (C7). Graderingene i forhold til utslag kan du se ovenfor. For å forstå det bedre så vil vi gå gjennom et lite eksempel.

 

En avklemming av høyre C7-nerverot vil kunne medføre en svakere refleksrespons i høyre triceps-senerefleks. Denne vil da bli gradert til 1+ av klinikeren. Videre vil det kunne føre til redusert muskelstyrke i triceps og håndleddsekstensorer (håndleddsstrekkerne), samt redusert hudfølelse og nervesmerter oppe på hånden og i langefingeren.

 

Undersøkelse av Sensorikk (Følelse i Huden)

Huden er delt inn i det som kalles dermatomer. Dette innebærer at ulike deler av huden får sin følelse fra ulike nerver og at disse inndelingene blir definert som dermatomer. For eksempel gir syvende nakkenerve hudfølelse oppe på hånden og i langefingeren din.

 

Ved en indirekte eller direkte irritasjon av denne nakkenerven så vil man kunne oppleve redusert følighet og nervesmerter i denne delen av huden. Mange beskriver det som om man har mistet kontakten med huden oppe på hånden – en følelse av nummenhet og bortdovning.

 

Symptomer på Nevropatiske Nakkesmerter

I paragrafen ovenfor har vi gått gjennom noen ulike symptomer og kliniske presentasjoner ved nervesmerter i nakken. Dette vil vi gå nærmere innpå i denne delen av artikkelen. Noen av de vanligste symptomene og tegnene på avklemming og irritasjon av nervene i nakken inkluderer:

 

 • Bortdovning i hendene
 • Dårligere motorikk og muskelkontroll
 • Nedsatt følelse i huden
 • Nervesmerter i den påvirkede nervebanen
 • Nummenhet i armer og hender
 • Strålende eller ilende smerter nedover armen
 • Svekket muskelstyrke og grepstyrke
 • Økt forekomst av at du glipper ting med hendene (mister du ting oftere enn tidligere?)

 

Vi gjør dog oppmerksom på at symptomene man opplever er direkte relatert til hvilken eller hvilke nerverøtter som er irritert og avklemt. Det kan i visse tilfeller være slik at det er flere ulike nerver som er påvirket – og dermed vil man også oppleve flere forskjellige typer av smertepresentasjoner og nervesymptomer.

 

Årsaker og Diagnoser ved Nervesmerter i Nakken

Nervesmerter i nakken må alltid tas på alvor. Dersom du opplever nervesmerter så er det et tegn på at en eller flere nerver er irritert eller avklemt av nærliggende strukturer. Det er viktig å huske på at funksjonell nerveirritasjon fra muskler, sener og ledd er den aller vanligste årsaken til nerveirritasjon – men ikke den eneste.

 

Noen av de vanligste årsakene og diagnosene til at man rammes av slik nerveavklemming i nakken inkluderer:

 

 • Brachial Plexopati (Scalenii Syndrom)
 • Dobbelt avklemmingssyndrom
 • Impingement Syndrom
 • Muskulær Irritasjon og Redusert Leddfunksjonalitet
 • Prolaps i Nakken
 • Trange Nerveforhold inne i Nakken (Cervikal Spinal Stenose)

 

Blant de vanligste diagnosene som gir nervesmerter i nakken så finner vi anspent muskulatur og stive dysfunksjonelle ledd – som kombinert gir nærliggende irritasjon av nerverøtter.

 

Brachial Plexopati (Scalenii Syndrom)

Et godt eksempel på en slik mekanisk diagnose med nerveirritasjon er scalenii syndrom, hvor musklene inne i nakkegropen (scalenius) legger trykk mot brachial plexus nervene – og på den måten medfører nerveirritasjon nedover armen eller ut i skulderen.

 

Dobbelt Avklemmingssyndrom

Nervene kan bli irritert og avklemt i flere ulike steder. For eksempel kan mediannerven, kanskje best kjent grunnet karpaltunnelsyndrom (avklemming av mediannerven i håndleddet), være avklemt i nakken, skulderen, albuen og / eller håndleddet.

 

Dette innebærer også at mange tror de kun har en avklemming i håndleddet (karpaltunnelsyndrom), men så er det altså kanskje en annen struktur som majoriteten av irritasjonen kommer fra. For å bruke et eksempel – man kan ha 90% avklemming i nakken og 10% i håndleddet. Dette vil da kunne gi symptomer i håndleddet som kan mistolkes som et rent karpaltunnelsyndrom, men hvor nakken faktisk er hovedproblematikken.

 

Impingement Syndrom (Avklemmingssyndrom i Nakke eller Skulder)

Impingement er det engelske ordet for avklemming. Ved et avklemmingssyndrom så er det fysiske årsaker til at en nerve blir indirekte eller direkte klemt sammen – og dermed avgir smerter og symptomer. En vanlig årsak er stram muskulatur som grunnet manglende elastisitet irriterer nærliggende nerver.

 

Muskulær Irritasjon og Redusert Leddfunksjonalitet

Feilfunksjon i muskler og ledd er faktisk de vanligste årsakene til funksjonell nerveirritasjon. Dette er greit å huske på fordi det er fort gjort å tenke det aller verste når det kommer til nervesmerter.

 

Prolaps i Nakken (Nakkeprolaps)

Skiveprolaps i nakken kan oppstå grunnet langvarig overbelastning eller akutt feilbelastning. En prolaps innebærer at den myke massen inni en mellomvirvelskive har sivet ut gjennom en skade i ytterveggen og potensielt legger trykk mot en nærliggende nerverot. Les mer om nakkeprolaps her.

 

Trange Nerveforhold i Nakken (Cervikal Spinal Stenose)

Cervikal spinal stenose innebærer at det er trange forhold for nervene som går gjennom nakken. Dette kan blant annet skyldes artrose og forkalkning (leddslitasje), innsnevringer i intervertebralforamen (IVF) og større prolaps som legger trykk midtstilt bakover mot spinalkanalen og medulla.

 

Behandling av Nervesmerter i Nakken

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot nervesmerter i nakken inkluderer:

 

 

Som nevnt tidligere kan det ved nervesmerter i nakken være best med en tverrfaglig tilnærming til problemet – bestående av både fysioterapi og moderne kiropraktikk i kombinasjon. Dette grunnet at nervesmerter ofte antyder en sterkere feilfunksjon enn for eksempel vanlige muskelspenninger og mindre kink.

 

Både fysioterapeuten og kiropraktoren vil benytte seg av en kombinasjon av flere ulike behandlingsteknikker for å oppnå en symptomatisk og funksjonell forbedring. Dette kan blant annet inkludere:

 

 • Aktiv release
 • Fysikalsk behandling
 • Leddmobilisering
 • Massasjeteknikker
 • Nervetensjonsteknikker
 • Nålebehandling
 • Post-isometrisk avslappingsteknikk (PIR)
 • Spesifikke tøyningsbevegelser
 • Triggerpunktbehandling (Muskelknutebehandling)
 • Trykkbølgebehandling (Sjokkbølgeterapi)

 

Fysioterapi mot Nervesmerter i Nakken

Ved fysioterapi i behandlingen av nervesmerter i nakken så er det i første omgang lagt vekt på å fjerne trykket fra de involverte nervene – samt å bidra til forbedret funksjon i og rundt de påvirkede musklene og nervene.

 

Slik fysioterapibehandling vil ved nervesmerter kunne gi midlertidig ømhet og irritasjon ved de første konsultasjonene. Dette er helt vanlig når det er snakk om nerveproblematikk og indikerer at man har satt i gang fysiske prosesser med å få en forandring i bløtvev og nervevev.

 

Moderne Kiropraktorbehandling mot Nervesmerter

En moderne kiropraktor arbeider med muskler, sener, nerver og ledd. Dette sikrer deg som pasient en helhetlig og løsningsorientert tilnærming til problemet og smertene dine.

 

Mange er ikke klar over at redusert leddbevegelighet og funksjon i brystryggen kan gå hardt utover nakken din. Dette skyldes at partiet i øvre del av ryggen fungerer som en plattform for videre nakkebevegelse.

 

Ved betydelig stivhet i brystryggsleddene så vil dette kunne føre til at nakken skytes framover grunnet dårlig holdning – og dermed oppstår en overbelastning mot nakkemusklene og tilhørende nakkeledd. Ren fysikk.

 

En kiropraktor kan hjelpe til med å normalisere bevegeligheten i de utsatte ryggpartiene og gi forbedret ryggfunksjon. Dette kombineres med bruk av fysikalske muskelteknikker som har som hovedformål å løsne opp i anspente muskler, redusere smerter og øke lokal blodsirkulasjon.

 

Øvelser og Trening mot Nervesmerter i Nakken (Nevropatiske Nakkesmerter)

Vi har tidligere understreket hvor viktig det er å ta nervesmerter og nevrologiske symptomer på alvor. Nettopp derfor vil vi understreke hvor viktig det er med profesjonell oppfølging i forhold til et individualisert treningsprogram.

 

Vår fysioterapeut eller en av våre moderne kiropraktorer vil hjelpe deg med å sette opp et treningsopplegg som tilpasses dine nervesymptomer og diagnose. Programmet består ofte av en kombinasjon av styrkeøvelser, mobilitetstrening, nervetensjonsøvelser og spesifikk uttøyning.

 

Et slikt treningsopplegg vil sikre at du får best mulige resultater ut av behandlingsoppsettet for dine nevropatiske nakkesmerter. Her kan det også være aktuelt med en tverrfaglig tilnærming med treningskorrigering og oppsett av progresjonsøvelser hos fysioterapeut underveis i behandlingsperioden.

 

Forskningsstudier har vist at et slikt treningsprogram kan gi en reduksjon i nervesymptomer og forbedret funksjonalitet (1) – særlig i kombinasjon med spesifikk behandling. Slike forbedringer kan innebære:

 

 • Forbedret nakkefunksjon
 • Mindre brennende smerter
 • Mindre nummenhet og ilende nervesmerter
 • Normalisering av følelsen i huden
 • Reduksjon i muskelspastisitet og muskelspenninger

 

Nedenfor viser vi deg noen generell nakkeøvelser – disse er naturligvis ikke individualisert for deg, men kan fungere noe symptomlindrende for visse pasienter.

 

Øvelser: 9 Øvelser mot Akutte Nakkesmerter (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram ni øvelser som kan benyttes ved nakkesmerter. Disse kan i visse tilfeller hjelpe deg med å få i gang litt ekstra bevegelighet, samt redusere muskelspenninger i nakken. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

Alternative søkeord: Nerver i nakken, nakkenerver, nerveknuter, nevropatiske nakkesmerter, nerveirritasjon i nakkeregionen.

 

Forskning

Dobson et al, 2014. Benefits of exercise intervention in reducing neuropathic pain. . 2014; 8: 102.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *