fasettledd

Låsning i korsryggen | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Låsning i korsryggen benyttes ofte for å beskrive den medisinske diagnosen fasettleddslåsning. Våre terapeuter ved Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler nedsatt leddfunksjon og fasettleddslåsning med gode resultater.

 

Ordet låsning stammer fra det medisinske termet «fasettleddlåsning» – som refererer til nedsatt bevegelighet i festepunktet mellom to ryggvirvler. Disse to festepunktene mellom hver ryggvirvel som forbinder det til neste virvel kalles for fasettledd – og disse inneholder nerveendinger som forteller når bevegelsen er nedsatt eller det er for mye kompresjon inne i leddet.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling av korsryggsdiagnoser – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling av korsryggsdiagnoser, inkludert lumbago. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Oversikt: Låsning i korsryggen (fasettleddslåsning)

Leddproblematikk blir ofte referert til som “låsning” grunnet det medisinske termet fasettleddslåsning – og at det praktiskt talt føles ut som om ryggen går i vranglås med manglende bevegelse i det påvirkede leddområdet.

 

Helhetling behandling av muskler og ledd kan medføre både sympomlindring og funksjonsbedring – slik at du igjen kan bevege deg mer som normalt og med mer glede i bevegelsehverdagen.

 

Kontakt oss gjerne i dag for utredning dersom du er plaget med stivhet i korsryggen og en følelse av å være “låst” i lavryggen. Vi vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med en grundig undersøkelse og eventuell behandling. Sammen kan vi finne ut av årsaken til at du har ryggstivhet – og forhåpentligvis kan vi hjelpe deg med å ta tak i noen av årsakene til at du er rammet.

 

Vi gjør dog oppmerksom på at det å ta tak i problemet midlertidig kan irritere de involverte områdene – så det er viktig å være innstilt på at slik tilheling kan ta tid. Særlig hvis du har hatt plagene lenge. En kjent tommelfingerregel er at “jo lengre du har hatt problemet, desto lengre tid vil det ta å oppnå langvarig funksjonsbedring”.

 

Symptomer og kliniske tegn

sykdomshistorie 700

En følelse av å være stiv og støl i ryggen kan indikere at du har nedsatt funksjon i muskler og ledd. 

 

Karakteristiske symptomer på låsning i korsryggen er smerter ved visse bevegelser, særlig bakoverbøy – men kan også inkludere:

  • Nedsatt leddbevegelse
  • Stivhet i korsryggen
  • Verking i nedre del av korsryggen
  • Tydelig nedsatt bevegelighet – særlig ved bakoverbøy og sidebøy mot det påvirkede området

 

Symptomene kan dog variere fra person til person. Både i forhold til hvor hardt de rammer, men også at det kan oppstå i ulike kombinasjoner av de ovennevnte.

 

Årsak

lumbago

Nedsatt leddfunksjon i korsryggen kan gi en følelse av å være stiv og sliten – nesten hele tiden. En følelse av at man har lyst til å “knekke” på plass leddene som ikke beveger seg, men at man ikke får det til selv ved normal bevegelse.

 

Av mer fysiske årsaker til fasettleddslåsning så nevnes særlig følgende ledd og muskler:

  • Nedre korsrygg og tilhørende muskulatur – da særlig paraspinale muskler i lumbal columna og quadratus lumborum
  • Lokale ryggmuskler
  • Leddnivået L5-S1 (nederste korsryggvirvel), samt bekkenleddene (vektoverførende ledd)

 

Dysfunksjonelle, smertefulle muskler og ledd sender ut flere smertesignaler – dette kan manifestere som dyp verking i korsryggen og da særlig ved visse bevegelser.

 

Behandling

En nyere metastudie (2018) konkluderte med at kiropraktisk leddbehandling er effektiv i behandlingen av langvarige, kroniske korsryggsmerter. Metastudier er den sterkeste varianten av forskningsstudier som eksisterer.

 

Ved leddmobilisering kan man ofte høre et tilhørende «knekk» eller «knepp» – dette skyldes trykkforandringer i leddet når man utfører selve leddbehandlingen. Dette innebærer altså at leddvæske trekker inn i fasettleddet og er med på å normalisere bevegelsen i det nevnte området.

 

Vi kombinerer leddmobilisering, muskulært arbeid, rådgivning og hjemmeøvelser for å adressere både årsak og symptomgivende strukturer. Noen er mer plaget enn andre med dype muskelspenninger og da kan det være nødvendig med bruk av nålebehandling for å løse opp i de dyptgående myalgiene (smertegivende muskulatur eller «aktive muskelknuter»).

 

 Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med korsryggpasienter og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

Forskning / kilder:

  1. Coulter et al, 2018. Manipulation and mobilization for treating chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Spine.

Alternative søkeord: Låsning i korsryggen, fasettleddslåsning, kiropraktor, leddjustering, leddmobilisering, behandling, massasje, muskelarbeid, utredning, symptomer, råholt, eidsvoll, akershus

 

Nedsatt leddbevegelighet og “låsning” i korsryggen? Ta kontakt med oss og få hjelp til å finne en løsning på problematikken og å gjenskape gleden ved bevegelse.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *