muskelsmerter i kjeven

Muskelsmerter og muskelknuter i kjeven

Vonde muskler og smerter i kjeven? Kjevens muskulatur kan, slik som alle andre muskler i kroppen, bli smertefull og dysfunksjonell.

Muskelsmerter i kjeven skyldes ofte flere faktorer som kan inkludere tanngnissing (bruxisme), feilfunksjon og nedsatt bevegelighet i nakkeledd, fysisk (og psykisk) stress. Slike smerter og påkjenninger kan medføre at muskelfibrene blir gradvis mer forknytte og at de fysisk endrer struktur – som igjen kan oppfattes som smertefulle muskelknuter i kjeven ved berøring.

 

Muskelknuter er ekte og består av muskelfibre, samt skadevev, som er har nedsatt funksjon og økt smertesensitivitet. Tidligere, så sent som fram til 2009, var det mange som tvilte på om muskelknuter i det hele tatt fantes. 

 

Men en ny ultralydvisualiseringsmetode utviklet av Sikdar i 2009 – i kombinasjon med nyere, bedre ultralyd-teknologi – gjorde at man nå kunne fysisk se dem på ultralyd. En fantastisk nyhet som bekreftet utenfor enhver tvil det vi har visst i lengre tid – muskelknuter er ekte og smertefulle.

ultralyd av en muskelknute

På bildet ovenfor så ser vi områder med ansamlinger av muskelfibre som er forknytt (endret oppbygning), smertefulle og som avgir smertesignaler.

 

Muskelsmertene du opplever er avhengig av hvilken muskel eller hvilke muskler som er involvert.

Våre klinikere ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi har spisskompetanse innen utredning og behandling av muskulær symptomatikk og denne type muskelsmerter. Slike smerter blir også ofte kalt for muskelknuter i kjeven, kjevemyalgier eller kjevemuskelsmerter på folkemunne.

 

Når man omtaler lokale kjevemuskler som kan gi smerter i kjeven så er det snakk om:

– Musculus digastricus

– Masseter (store tyggemuskelen)

– Mediale pterygoideus

– Laterale pterygoideus

 

Av mer distale muskler (altså som ikke er lokalisert direkte i kjeven) som kan gi refererte muskulære smerter i kjeven, så har vi:

– Musculus sternocleidomastoideus

– Øvre trapezius

 

Disse musklene har forskjellige smertemønstre dersom de blir overaktive og smertesensitive.

 

Man kan dele inn muskelsmerter i to kategorier:

  • Lokal muskelirritasjon eller muskelskade: Med dette så menes det at symptomatikken og smertene i det gitte området skyldes en lokal anspenthet eller muskelskade i det aktuelle området.
  • Kompenseringsplager fra nærliggende funksjonelle strukturer: Såkalte kompenseringsmekanismer innebærer at muskler ofte kan reagere negativt og påvirkes av dysfunksjon i nærliggende eller aktuelle anatomiske områder – et godt eksempel på dette er skuldermuskulaturen som ofte kan bli smertefull og vond dersom man har nedsatt leddbevegelighet i nakken. På samme måte kan nedsatt bevegelse i brystrygg og nakke medføre ringvirkninger som går fra stram kjevemuskulatur og deretter fører til en endret funksjon i kjeveleddet ved bitt og tygging.

 

Utredning og konservativ behandling av kjevemyalgi

En klinisk undersøkelse vil alltid være det første steget for å legge en behandlingsplan tilpasset deg og dine smerter. Her vil klinikeren blant annet utrede hvilke muskler som er involvert og hvilken fysisk stand de er i.

 

Deretter vil behandleren, mest sannsynlig, benytte en kombinasjon av ulike behandlingsmetoder – inkludert:

  • Intramuskulær stimulering (IMS)
  • Muskulære teknikker (inkludert triggerpunktbehandling)
  • Spesifikk tøying
  • Tilpasset leddbehandling

Stram i nakken og vondt i kjeven?

Det er også særdeles vanlig å se en kombinasjon av anspente nakkemuskler, nakkestivhet og skuldersmerter ved denne diagnosen. Dette skyldes at disse anatomiske strukturene har en direkte påvirkning på hverandre og tilhørende funksjon.

Nettopp derfor er det så viktig at det behandles helhetlig – og at man ikke glemmer disse områdene.

kjevebehandling

– Problemet med å ignorere muskelsmerter i kjeven

Smertesignaler bør alltid tas på alvor. Ved å ignorere smerter i muskel og skjelett så risikerer du at tilstanden blir gradvis verre og verre – helt til det blir særdeles vanskelig å bli kvitt det igjen.

 

Dårlig muskelfunksjon i kjeveregionen kan naturligvis gå utover bittet ditt – og kan også føre til høyere risiko for at man utvikler kjeveartrose eller en kjevemeniskskade.

 

Symptomer og kliniske tegn på muskelsmerter i kjeven

  • Lokale smerter ved trykk på den påvirkede kjevemuskulaturen
  • En følelse av å være konstant “sliten” og øm i kjeven
  • Gradvis forverrede smerter ved bitt og tygging
  • Hodepine grunnet anspente kjevemuskler

 

De mest karakteristiske symptomene på muskelsmerter i kjeven er lokale smerter i musklene som er verre ved belastning og aktivitet som rammer de aktuelle muskelfibrene.

 

Årsak

Overbelastning: Muskelsmerter og muskelspenninger i kjeven har en tendens til å starte i det små og deretter bygge seg opp gradvis etter hvert som muskelfibrene blir mer og mer irriterte og skadet.

 

Hvis din naturlige tilhelingsevne ikke er større en alle feilbelastningene du utsetter deg for så vil det gradvis oppstå en skade. Over tid vil nemlig en slik feilbelastning medføre direkte dårligere helsetilstand i musklenes fiberstruktur og oppbygning.

 

I takt med denne svekkelsen så vil man også oppleve en økning i smerter og dysfunksjon. Noen eksempler på slik nedsatt funksjon kan være:

  • Smerter ved bitt og tygging.
  • Hyppigere episoder med kjevesmerter og nakkeproblematikk.
  • Kompenseringsplager i andre nærliggende områder – slik som nakke og skulder.

 

Behandling av Kjevemyalgi

Behandlingen utført av våre moderne klinikere har alltid deg i fokus. Hovedmålet vil alltid være å hjelpe deg til en smertefri hverdag med bedret funksjon. Ulike fysikalske behandlingsmetoder benyttes for å oppnå dette – inkludert fysikalsk behandling. Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Behandlingseffekter kan inkludere:

  • Bedret funksjonalitet
  • En opplevelse av mindre tanngnissing om natten (bruxisme)
  • Følelse av bedret bitt
  • Lokalt forbedret blodsirkulasjon
  • Mindre anspente kjevemuskler
  • Mindre kjevehodepine
  • Reduksjon av kjeveproblematikk
  • Smertelindring

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon? 

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg – eventuelt kan du også ringe oss.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *