vondt-i-midtre-del-av-ryggen

Stramme Brystryggmuskler (Muskelknuter i Brystryggen)

Stramme brystryggmuskler i mellom skulderbladene og midtre ryggen kan være smertefullt og plagsomt, særlig når det fører til kompenseringsplager slik som leddlåsning, stiv rygg og ribbeinslåsning.

Brystryggen er også kjent som torakal columna (latin). Stramme brystryggmuskler kan være medvirkende til myalgier, leddrestriksjoner / låsninger og generelt nedsatt bevegelse. Muskelknuter i brystryggen er et begrep som gjerne beskriver anspente og stramme muskler i den midtre delen av ryggen.

 

– Verkende smerter mellom skulderbladene? Vondt ved visse bevegelser?

Kanskje verker det i midtre del av ryggen ved innpust eller ved vridning? Eller opplever du ofte at ryggen “kramper” seg på innsiden av skulderbladene? Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan du kan løse opp i dine stramme brystryggmuskler. Musculus rhomboideus (fester på innsiden av skulderbladene) og torakal paraspinal muskulatur er ofte de musklene som har en tendens til å bli dysfunksjonelle / irriterte – og dermed referere smerter dypt inn i ryggen og mot ribbeinsfestene.

 

Vondt dypt i mellom skulderbladene?

Stramme brystryggmuskler og stive ledd kan ramme alle og kan være riktig så plagsomt – dòg rammer det oftest de som feilbelaster over evne uten tilstrekkelig god nok funksjon eller kapasitet. Stramme brystryggmuskler, også kalt muskelknuter, myalgier eller triggerpunkter i brystryggen, kan blant annet medvirke til nedsatt bevegelse. Slik stivhet i ryggen er ikke bra over tid, da det fører til at du ikke bruker muskulatur, ledd og sener på den mest gunstige måten. Over tid kan dette føre til mer smerter – både med tanke på frekvens og intensitet.

 

Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i ryggen og stram ryggmuskulatur. Skulder og skulderbladsmuskulaturen er også essensiell når det kommer til å avlaste rygg og brystrygg.

 

I denne artikkelen vil vi se nærmere på:

 1. Symptomer og kliniske tegn på muskelknuter i midtryggen
 2. Årsaker til muskelspenninger mellom skulderbladene
 3. Egentiltak mot anspenthet i midtryggen
 4. Behandling av muskelknuter i brystryggen
 5. Øvelser og trening mot muskelknuter i brystryggen (inkludert video)
 6. Kontakt oss / timebestilling

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening. Vi samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

Våre kiropraktorer har 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på kontaktskjema, vår Facebookside eller på telefon.

 

Bestill time: Døgnåpen online booking

book online

 

1. Symptomer og kliniske tegn på muskelknuter mellom skulderbladene

 • Smerter mellom skulderbladene
 • Stivhetsfølelse i midtryggen
 • Vanskeligheter med å rotere overkroppen eller bøye seg bakover
 • Smerter innenfor skulderbladene ved dype innpust eller som “konstant verking”

Som nevnt tidligere henger funksjon i muskler og ledd tett sammen. Stive ledd vil kunne påvirke muskulaturen, og de stramme musklene vil kunne gi økt stivhetsfølelse. Altså et samspill som går begge veier. Ved en klinisk undersøkelse vil terapeuten undersøke både bevegelighet og funksjon i brystryggen. Ved å kjenne på de forskjellige musklene er det mulig å kartlegge smertesensitiviteten, tonus (anspenthet) og kontur i muskelfibrene. Trykkømhet og økt motstand ved palpasjon er gjerne tegn på en eller flere smertegivende muskelknuter. Kort fortalt er smertesensitivitet lenket til skadevev – altså bløtvev med redusert funksjon.

 

2. Årsaker til Spenninger Mellom Skulderbladene

Smerter i brystryggen og mellom skulderbladene skyldes ofte statisk data-arbeid og ensidig belastning (f.eks. strikking i timesvis eller lignende) i kombinasjon med for lite bevegelighet. Dette medfører stramme og irriterte muskler og ledd, som igjen avgir smertesignaler. Disse signalene kan gi verkende, dype smerter i mellom skulderbladene og dypt inne i ryggvirvlene. Det kan også medføre nedsatt bevegelse i ribbeinsfestene, og dette kan konsekvent gi grunnlag for dype, tidvis skarpe, smerter.

 

Eksempler på årsaker til muskelspenninger kan blant annet inkludere:

 • Dårlig holdning
 • Dårlig sovestilling eller sittestilling
 • Langvarig feilbelastning (lite ergonomisk hverdag)
 • Plutselig overbelastning (slik som tyngre løft og fysiske utfordringer)
 • Statisk arbeidsstilling

 

3. Egentiltak mot Anspenthet i Midtryggen

For langsiktig og langvarig bedring er det viktig å luke ut feilbelastning der hvor det er mulig. For eksempel vet vi at stress kan manifistere seg som muskelspenninger. Derfor anbefaler vi gjerne egentiltak som kan stimulere til avspenning, og hjelpe til med å redusere muskelknuter i midtryggen og ryggen generelt. Bruk av triggerpunktballer, akupressurmatte, gjenbrukbar varmepakning og/eller nakkehammock er alle anbefalte tiltak for å redusere slike spenninger.

 

Tips 1: Triggerpunktballer mot innsiden av skulderbladene

Triggerpunktballer, også kjent som massasjeballer, kan brukes målrettet inn mot stramme muskler i midtryggen (eller andre muskler i kroppen). Man bruker de vet at man legger ballen inn mot anspent muskulatur, og deretter holder trykket i cirka 20-40 sekunder (gjerne med små sirkulære bevegelser).

 

Tips 2: Nakkehammock for avspenning i nakke og øvre rygg

I vår moderne hverdag er det gjerne lite tid til egentid og avspenning. Hvis man plages med muskelknuter i brystryggen er det også høy sannsynlighet for at man har nakkeplager. Nakketraksjonsapparater, slik som denne nakkehammocken, har dokumentert effekt mot nakkesmerter og nervesmerter i nakken ved så lite som 10 minutters daglig bruk (noe som er minimum av det vi alle egentlig bør få til). Det fungerer altså ved å strekke nakkeleddene, og nakkemusklene, fra hverandre på en tilpasset måte, noe som også kan gi positivt utslag i brystryggen (reduserte leddsmerter). Trykk på bildet eller her for å lese mer om det cervikale traksjonsapparatet.

 

4. Behandling av Interscapulære Muskelknuter

 • Viktig å adressere årsakene
 • Helhetlig behandling av muskler, bindevev og ledd

ryggbehandling 1

Vi behandler regelmessig stramme brystryggmuskler på en helhetlig og effektiv måte. Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere ryggen og skuldre for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Fysikalsk behandling med det hovedformålet å øke blodomløpet inn mot det  påvirkede området, noe som også promoterer økt reparasjon og restitusjon, kan være meget gunstig i den mer akutte delen av problematikken – da det kan være symptomlindrende og funksjonsbedrende. Denne typen behandlingen blandet med kiropraktisk mobilisering / leddmanipulasjon gjør at man kan ta tak i flere faktorer av problemet med god effekt – dette er klinisk bevist i flere studier.

 

Noen av våre behandlingsmetoder mot muskelknuter i brystryggen kan inkludere:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur
 • Laserterapi
 • Massasje
 • Muskulære teknikker
 • Moderne kiropraktorbehandling

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter i brystryggen og ribbeinskassen. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

5. Øvelser og Trening mot Muskelknuter i Brystryggen

I denne delen av artikkelen vil vi vise deg noen øvelser som kan være gode for å løsne opp i stramme muskler i brystryggen. Her, i denne treningsvideoen nedenfor, viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram bestående av 8 øvelser mot muskelsmerter i brystryggen og nakken.

 

VIDEO: 8 Øvelser mot Plager i Nakke og Skuldre

Abonner gjerne på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt leservindu) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer.

 

6. Kontakt oss / Bestill time

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi jobber helhetlig med muskler og ledd, og er offentlig autorisert helsepersonell.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon her. Ta gjerne kontakt via kontaktskjema eller via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

Online timebestilling:

book online

– Ingenting ledig? Vi har også en lokal søsterklinikk på Eidsvoll Sundet.

– Ikke i nærheten av Råholt (Viken)? Vondtklinikkene har andre avdelinger – blant annet i Oslo. Trykk her for å se en oversikt.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *