behandling av fotsmerter

Seneskade i foten | Utredning, behandling og øvelser

En seneskade i foten kan oppstå grunnet langvarig feilbelastning (for eksempel mye gange på hardt underlag i jobben eller en plutselig overbelastning (for eksempel overtråkk). Senevevsfibre kan, på samme måte som muskelfibre, bli smertesensitive, skadet og dysfunksjonelle.

Bruk av spesielle behandlingsmetoder (slik som senevevsverktøy, kalt IASTM – eller trykkbølgebehandling) kan bryte ned skadde senefibre og sørge for en økt tilhelings- og reparasjonsrespons i det skadde området. Ved Råholt Kiropraktorsenter innehar våre terapeuter høy kompetanse innen utredning og behandling av eventuell seneskade i foten.

 

Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler symptomer og dysfunksjoner i foten, blant annet seneskader, ved bruk av moderne utrednings- og behandlingsmetoder.

 

– Hvordan behandles en seneskade i foten?

Det aller viktigste er først å utrede hvor selve skaden sitter og hvilken sene som er involvert. Deretter vil man benytte behandlingsmetoder som har som primærfunksjon å bryte ned skadevev og trigge naturlig tilheling av friske senefibre. Dette kombineres med gradvis opptrening.

 

Ja, jeg tror jeg har en seneskade i foten. Hvordan kan vi forsøke å bli kvitt disse smertene?

Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter og plager – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Ved slike plager så er det viktig at man finner årsakene til at diagnosen har oppstått og at man forsøker å luke ut disse.

 

 

– Problemer med en seneskade i foten kan ramme alle og enhver

Man trenger ikke å være verdensmester i friidrett for å få en seneskade i foten. Slike skader kan oppstå hos alle og enhver – alt du trenger er å være litt uheldig og gjøre litt feil ting.

 

Kanskje  har du tråkket over og vrikket foten? Kanskje betonggulvet som du jobber på har gradvis påført senene for mye belastning – og nå gjør de opprør? Kanskje har du jogget eller gått på ski hyppigere enn noen gang tidligere?

Mest sannsynlig har det også bygget seg opp over lengre tid med stadig strammere muskulatur i foten og nedsatt leddfunksjon. Det er heller ikke sant at smertene er akkurat like fra person til person, selv om velmenende råd fra svigermor mener at “dette er akkurat det samme som jeg hadde”.

 

Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utfra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

 • Trykkømhet over den involverte senen
 • Smerter i fot og fotblad
 • Smerter i ankel og legg
 • Smerter som ofte er verst ved belastning
 • Visse bevegelser av ankel og fot kan oppleves som smertefulle
 • Økt forekomst av knesmerter (grunnet endret gange)
 • Økt forekomst av hoftesmerter
 • Økt forekomst av ryggsmerter
 • Endret ganglag og mulig halting på involvert fot

 

De mest karakteristiske symptomene på en seneskade i foten er lokal trykkømhet over den påvirkede senen og økt bevegelseutslag grunnet manglende stabilitet i senefibrene eller ligamentene.

 

Årsak

Feilbelastning / overbelastning over tid: Som nevnt så er det særlig aktiviteter og belastninger som legger mye trykk på foten som kan resultere i en seneskade i dette området. Dette kan skje dersom belastningen overskrider kroppens evne til å reparere de utsatte partiene i hvileperioden etter belastningen. Hyppigere belastning (f.eks. løpe hver dag uten at man har gjort det på lenge) kan resultere i at denne reparasjonen ikke klarer å holde tritt med nedbrytingen av senefibre, samt muskelfibre og dermed resultere i en belastningsskade.

 

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved en seneskade i foten, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling, tilpasset leddmobilisering og spesialiserte senevevsverktøy (IASTM). Sistnevnte er særlig effektivt mot seneskader. Andre tiltak er muskulære teknikker og lokal massasje. Et annet spesialitetsverktøy til bruk mot seneskader og senebetennelse er trykkbølgebehandling.

 

Vi har også referert tidligere i artikkelen til den dokumenterte kliniske effekten av trykkbølgebehandling i bruk mot skadde senefibre. Denne metoden kan også være en god spesialitetbehandling for langvarige, kroniske plager i føttene. Intramuskulær nålebehandling rettet mot stram leggmuskulatur kan også være en del av behandlingsoppsettet, da særlig ved mer alvorlige plager som har vedvart over lengre tid.

 

Trykkbølgebehandling: Dokumentert og god effekt mot diagnoser som innebærer skader i sene-, muskel- og ligamentfibre. Trykkbølgene bryter gradvis ned skadde senefibre og påtvinger en reparasjonsrespons i det behandlede området – som også innebærer forhøyet blodsirkulasjon og midlertidig behandlingsømhet som kan vedvare i flere dager (i visse tilfeller). Over flere behandlinger kan dette være med på å gradvis bytte ut de skadde fibrene med friskere fibre som igjen ikke er like smertesensitive og også mer elastiske.

 

IASTM – Senevevsverktøy: Disse verktøyene er særlig brukt for å bryte ned skadde senefibre og gjenopprette tilhelingen, samt oppbyggingen av nye, friske senefibre. Stålverktøyene føres gjentatte ganger i kryssfriksjon eller lengderetningen av senen og bryter dermed ned oppsamlinger av skadde senefibre som kan ha oppstått.

 

Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere fotleddene og ankel for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer og terapeuter tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er en våre spesialiteter). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot en seneskade i foten:

 • Tøyning av fotbladsmuskulaturen
 • Tøying av leggmuskulaturen
 • Inversjonsøvelser
 • Strikkøvelser (for å få riktig motstand)
 • Balansetrening
 • Annet tips: Benytt kompresjonssokker for økt blodsirkulasjon i føttene dine
 • Annet tips: Benytt en hallux valgus støtte for mer riktig belastning på storetåen (og foten)

 

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon, så hjelper vi deg å sette sammen et treningsprogram for deg og din problematikk.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Ha en fin dag videre.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *