plantar fasciit

Hælspore

Vondt i framkant av hælen? Vondt under fotbladet når du tråkker ned om morningen? Kanskje har du blitt diagnostisert med hælspore – eller så mistenker du at du kanskje har det? Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler hælspore og kalkdannelser – ved bruk av blant annet trykkbølge, senevevsverktøy (IASTM), manuelle teknikker, korrigerende øvelser og eventuelle andre utrednings- og behandlingsmodaliteter.

 

En hælspore oppstår normalt sett grunnet en dysfunksjonell og tilstrammet seneplate under fotbladet – kalt plantar fascia. Denne seneplaten kan gi grunnlag for en mindre folkekjær diagnose kalt plantar fasciit, som ofte oppstår sammen med hælspore. Dette skyldes at senefestet, som fester i framkant av hælen, blir dysfunksjonelt og dermed får redusert blodsirkulasjon, samt reparasjonsevne – som igjen resulterer i at kroppen legger ned kalsium i festet mot hælen. Altså, en hælspore (kalkdannelse i selve festet på seneplaten inn mot hælen).

 

 

Vi ser altså den direkte sammenhengen mellom en hælspore og diagnosen plantar fasciit – som dermed også har et temmelig overlappende behandlingsforløp. Når det dog har blitt dannet en hælspore (kalkdannelse) i framkant av hælen så har ting utviklet seg lenger enn en mer vanlig plantar fasciit diagnose.

Ja, jeg tror jeg har en hælspore! Hvordan går vi fram for å gi meg en bedre hverdag med mindre smerter?

Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter og plager – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i ankel og stram fotbladsmuskulatur. Stive ankler kan nemlig være ensbetydende med høyere påkjenninger for fotbladet – som kan resultere i høyere belastning mot seneplaten under foten.

 

 

– Problemer med hælspore kan ramme alle og enhver

Nei, du trenger ikke å ha gjort noe feil for at problemer skal oppstå under fotbladene og i hælene dine. Du kan nemlig være predisponert for denne type plager – kanskje er du født med kortere sener i dette området enn folk flest? Det er heller ikke sant at smertene er akkurat like fra person til person, selv om velmenende råd fra svigermor mener at “dette er akkurat det samme som jeg hadde”.

 

Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utfra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

 • Tydelig trykkømhet over involverte muskler i fot og framside av hælbenet
 • Smertene er verst etter hvile eller ved de første stegene på morningen
 • Palpasjonsømhet ved trykk mot fotbuen
 • Det kan forekomme lett hevelse over framkant av hælbenet
 • Mulig rødlig hevelse i plantarfasciafestet på framsiden av hælen
 • Positiv Windlass test (ortopedisk test)
 • Økt forekomst av knesmerter
 • Økt forekomst av hoftesmerter
 • Økt forekomst av ryggsmerter
 • Endret ganglag og mulig halting på involvert fot

 

Dersom det har oppstått en hælspore i framkant av hælbenet ditt, så er det en ganske høy sannsynlighet for at du har hatt mye belastning der gjennom livet ditt. En hælspore oppstår, som nevnt tidligere, grunnet for stram seneplate under fotbladet som utøver et høyt trykk mot senefestet i framkant av hælbenet. Dette gir grunnlag for mindre blodsirkulasjon og redusert reparasjonsevne i senefibrene – og da oppstår det gjerne kalkdannelse i området, i et forsøk fra kroppen sin side på å “stabilisere” området.

 

Problemet er bare det at det ikke er noen fordeler med å ha kalkoppbygning i denne regionen, og at det kan medføre både smerter og feilfunksjon.

 

Årsak

Genetisk betinget: Noen har genetiske ulemper som gjør at de har høyere sjanse for å rammes av hælspore. Dette kan innebære at de er født med for høye fotbuer eller plattfot (manglende fotbuer) som gjør at belastningen på seneplaten under fotbuen blir forhøyet og derav potensielt skadet.

 

Feilbelastning / overbelastning over tid: Selve plantar fasciaen har en øvre kapasitet for hva den tåler og hvor mye den klarer å reparere seg selv i mellom “slåsskampene”. Dersom belastningen overgår reparasjonsevnen så vil mikroskader bygge seg opp i senefibrene helt til seneskaden blir større og større.

 

Akutte tilfeller: Løping på tredemølle dag etter dag, uten nok hvile, kan være et eksempel på belastning som kan gi skader i seneplatens feste inn mot hælbenet – og konsekvent kalsiumdannelse i forkant av hælbenet (hælspore).

 

Nedsatt bevegelighet i fotens ledd og selve ankelleddet kan også være medvirkende årsaker til økt forekomst av plantar fasciit og hælspore, samt fotbladsproblematikk.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men med hælspore (kalkdannelse i framkant av hælbenet), så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling med spesialiserte senevevsverktøy (IASTM). Sistnevnte er særlig effektivt mot seneskader og senebetennelser. Andre tiltak er muskulære teknikker, massasje – også trykkbølgebehandling kan være en god spesialitetbehandling for langvarige, kroniske plager. Intramuskulær nålebehandling rettet mot stram leggmuskulatur kan også være en del av behandlingsoppsettet, da særlig ved mer langvarige plager.

 

Trykkbølgebehandling: Dokumentert og god effekt mot diagnoser som inneholder kalsiumdannelse – slik som hælspore og kalkskulder. Trykkbølgene som benyttes i denne behandlingsformen bryter gradvis ned kalken som har bygget seg opp i senefestet foran på hælbenet. Behandlingen kan gi behandlingsømhet, da den trigger tydelige reparasjonsresponser i det behandlede området.

 

IASTM – Senevevsverktøy: Disse verktøyene er særlig brukt for å bryte ned skadde senefibre og gjenopprette tilhelingen, samt oppbyggingen av nye, friske senefibre. Stålverktøyene føres gjentatte ganger i kryssfriksjon eller lengderetningen av senen og bryter dermed ned oppsamlinger av skadde senefibre som kan ha oppstått. Det kan også hjelpe mot fortykket plantar fascia – som er noe som kan oppstå over tid dersom man har langvarige plager i fotbladet.

 

Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere fotleddene og ankel for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer og terapeuter tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er en våre spesialiteter). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot hælspore:

 • Tøyning av fotbladsmuskulaturen
 • Tøying av leggmuskulaturen
 • Tåhev
 • Inversjonsøvelser
 • Balansetrening

 

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon, så hjelper vi deg å sette sammen et treningsprogram for deg og din problematikk.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Ha en fin dag videre!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *