Albuesmerter

Musearm

Plages du med musearm og smerter i underarmen, samt albuen?

Musearm er en diagnose som skyldes repetitiv overbelastning av senene eller underarmsmusklene dine – og er derfor en tilstand som særlig rammer fabrikkarbeidere, håndverkere og de som jobber mye på PC.

 

I denne artikkelen kan du blant annet lære mer om følgende:

 

 • Undersøkelse og Utredning av Musearm
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Musearm
 • Årsaker til at man Rammes
 • Behandling av Musearm
 • Øvelser og Trening mot Musearm (inkludert VIDEO)

 

Musearm er et Paraplybegrep for Smerter i Underarmen og Albuen

Det er viktig å huske på at musearm er klassifisert som en uspesifikk diagnose – med dette så menes det at det er ofte brukt som et paraplybegrep om smerter i albuen og underarmen.

 

Ved nærmere utredning kommer man frem til hvilke senefibre som er skadet og hvilke strukturer det er som gir deg nedsatt funksjon og vondt i disse områdene – meget ofte dreier det seg om tennisalbue (lateral epikondylitt) eller medial epikondylitt (golfalbue).

 

Dette er senediagnoser som våre moderne klinikere kan hjelpe deg med å utrede og behandle på en effektiv og god måte.

 

Bruk av Datamus har Gitt Diagnosen Navnet Sitt

Som navnet tilsier er dette en diagnose som ofte blir gitt til de som opplever albuesmerter og som jobber foran en PC for deres daglige levebrød.

 

Repetitive belastninger over lengre tid kan medføre en langsomt ødeleggende prosess på senefestene i albuen – som kan føre til gradvis økte smerter og nedsatt funksjon.

 

vondt i underarmene

Undersøkelse og Utredning av Musearm

Våre klinikere vil kunne hjelpe deg med å kartlegge årsaken til at du har vondt i albuen og underarmen. Denne kliniske undersøkelsen vil også finne ut av hvilke strukturer som er smertegivende i forhold til smerteproblematikken din.

 

På din førstegangskonsultasjon vil klinikeren gjennomføre en grundig historietagning og utføre funksjonelle tester for å finne ut av hvilke sener og muskler som er involvert.

 

Hvis det er indisert, så har våre moderne kiropraktorer offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning – slik som røntgen, CT og MR undersøkelse. Det skal dòg nevnes at dette, normalt sett, ikke er nødvendig for å stille en spesifikk diagnose.

 

Gradvis Dannelse og Oppbygning av Skadet Senevev

Mange lurer på hva som skjer, rent fysisk, etterhvert som de ignorerer symptomene og smertene blir gradvis forverret – vel, det skal vi vise deg i illustrasjonen nedenfor.

 

Her ser du tre ulike faser av skade i bløtvev – muskel eller senevev.

 

bindevev og arrvev

 1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
 2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
 3. Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret senevevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk. I fase 3 kan strukturene og oppbygning være så svak at det er høyere sjanse for seneruptur og seneavrivning.

 

Etter hvert som tilstanden i senene gradvis forverres så kan dette gå utover grepstyrke, muskulatur i hånd og håndledd, redusert blodsirkulasjon og dårligere reparasjonsevne. Dette kan også gi grunnlag for høyere risiko for karpaltunnelsyndrom (mediannerveavklemming i håndleddet) og funksjonell nerveirritasjon/nervekompresjon i håndleddet.

 

Symptomer og kliniske tegn

 • Trykkømhet over involverte sener og muskelfester i albue og underarm
 • En følelse av verking i albue og underarm
 • Nedsatt grepstyrke
 • Repetitive belastninger bygger opp et trykk og lokale smerter i underarmen og albue
 • Mulig økt forekomst av håndleddsmerter
 • Mulig økt forekomst av håndsmerter
 • Mulig økt risiko for karpaltunnelsyndrom

 

De mest karakteristiske symptomene på musearm er smerter i underarm og albue som ser ut til å forverres ved repetitive belastninger – for eksempel jobbing på PC eller smartphone. Smertene beskrives ofte som dype og verkende – dog tidvis skarpe ved visse bevegelser og kraftanstrengelser.

 

Årsak

OverbelastningRepetitiv belastning over lengre tid er den desidert vanligste årsaken til at man rammes av golfalbue (medial epikondylitt) og albuesmerter. Derfor har diagnosen en tendens til å ramme yrker og hobbyer hvor bøying av håndleddet er involvert – og som kjent innebærer dette også golfsvingen og mange håndverksyrker (blant annet tømrere, rørleggere, elektrikere og lignende).

 

Det er viktig at belastningen i hverdagen står i stil med tilhelingsevnen til de utsatte senefibrene – og det er her vi kommer inn i bildet. Mange er nemlig avhengig av å jobbe hardt og gått over “normale arbeidstimer” i uken – og dermed har vi flere som blant annet benytter seg av trykkbølgebehandling for å unngå at slikt skadevev og smerteproblematikk starter. De aller fleste som bruker denne behandlingsformen som vedlikehold går cirka 1 gang i måneden og opplever ofte betydelige forbedring og en bedret hverdag.

 

Husk også på at dersom man ikke tar tak i problemet kan det bli gradvis verre – og i visse, men sjeldne, tilfeller, også utvikle seg til seneavrivningsskader grunnet den dårlige tilstanden senefibrene er i.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved musearm, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling av underarmen, spesialiserte senevevsverktøy (IASTM) og trykkbølgebehandling. Sistnevnte er særlig effektivt mot seneskader i albuen.

 

Vi har også referert tidligere i artikkelen til den dokumenterte kliniske effekten av trykkbølgebehandling i bruk mot skadde senefibre. Denne metoden kan også være en god spesialitetbehandling for langvarige, kroniske plager i sener. Intramuskulær nålebehandling rettet mot stram underarmsmuskulatur kan også være en del av behandlingsoppsettet, da særlig ved mer alvorlige plager som har vedvart over lengre tid.

 

Trykkbølgebehandling: Dokumentert og god effekt mot diagnoser som innebærer skader i sene-, muskel- og ligamentfibre. Trykkbølgene bryter gradvis ned skadde senefibre og påtvinger en reparasjonsrespons i det behandlede området – som også innebærer forhøyet blodsirkulasjon og midlertidig behandlingsømhet som kan vedvare i flere dager (i visse tilfeller). Over flere behandlinger kan dette være med på å gradvis bytte ut de skadde fibrene med friskere fibre som igjen ikke er like smertesensitive og også mer elastiske.

 

IASTM – Senevevsverktøy: Disse verktøyene er særlig brukt for å bryte ned skadde senefibre og gjenopprette tilhelingen, samt oppbyggingen av nye, friske senefibre. Stålverktøyene føres gjentatte ganger i kryssfriksjon eller lengderetningen av senen og bryter dermed ned oppsamlinger av skadde senefibre som kan ha oppstått.

 

Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere relevante ledd for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer, fysioterapeuter og terapeuter tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er noe våre kiropraktorer innehar en unik spisskompetanse på). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot musearm:

 • Tøyning av underarmene
 • Tøying av hendene
 • Eksentrisk trening
 • Rotator cuff trening med strikk
 • Annet tips: Benytt kompresjonstøy for albuen for økt blodsirkulasjon til sener og muskler

 

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon, så hjelper vi deg med å sette sammen et treningsprogram for deg og din problematikk.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Ha en fin dag videre.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *