piriformis syndrom

Piriformis syndrom | Utredning, råd og behandling

Piriformis syndrom er en diagnose der musculus piriformis trykker mot isjiasnerven i setet og gir grunnlag for isjialgi (falsk isjias) – som kan gi iling nedover beinet grunnet nerveirritasjon.

Musculus Piriformis syndrom oppstår nesten alltid i kombinasjon med eller grunnet dysfunksjon i bekken, sete og korsrygg. Diagnosen kan behandles konservativt med riktige behandlingsmetoder. I denne artikkelen vil du også få presentert gode rehabiliteringsøvelser og egentiltak mot piriformis syndrom (slik som bruk av triggerpunktballer og spesifikk trening med minibånd).

 

– Ofte Sammenheng med Redusert Funksjon i Bekken og Korsrygg

Funksjonelt sett ser man nesten i hvert eneste tilfelle at nedsatt bekkenfunksjon og stivhet i korsryggen kan danne grunnlaget for denne diagnosen. Hypomobilitet i nevnte ledd kan nemlig medføre redusert støtdemping og dermed høyere påkjenning for hofte og setemuskulatur. Over tid kan denne muskulaturen i setet (blant annet gluteus medius og piriformis) irritere isjiasnerven og gi nervesymptomer lokalt, men også videre nedover i lår, legg og fot.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

  • Symptomer og Tegn på Piriformis Syndrom
  • Årsaker til Piriformis Syndrom
  • Behandling av Piriformis Syndrom
  • Anbefalte Egentiltak
  • Øvelser og Trening mot Piriformis Syndrom (inkludert treningsvideo)
  • Kontaktmuligheter og Timebestilling

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av piriformis syndrom og bekkenplager. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

– Hvordan behandles piriformis syndrom funksjonelt?

muskelarbeid

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder og behandler vi regelmessig symptomer og dysfunksjoner i bekkenet, blant annet piriformis syndrom, ved bruk av moderne utrednings- og behandlingsmetoder. Piriformis syndrom opptrer normalt sett på en side. Ofte grunnet at dette området er mer utsatt for belastning enn den andre siden – som kan skyldes ganglaget ditt, muskulær ubalanse eller lignende.

 

– Grundig Undersøkelse

Utredning av piriformis syndrom og tilhørende strukturer er meget viktig for å kunne behandle problematikken på best mulig måte. En grundig funksjonell undersøkelse som inkluderer ortopediske og nevrologiske tester gir grunnlag for å si om man har eventuelle muskulære ubalanser, muskelknuter, hypomobilitet (nedsatt leddbevegelse), nerveirritasjon eller andre årsaker som man må ta tak i ved tilpassede behandlingsmodaliteter. Deretter velger man behandlingsmetode og oppsett avhengig av hvilke funn som ble gjort ved nevnte undersøkelse.

 

– Problemer med musculus piriformis kan ramme alle og enhver

Alle kan få piriformis syndrom, men det rammer oftest kvinner og da gjerne i forbindelse med svangerskap og forløsning. Det stilles nemlig økte krav til setemusklene i forbindelse med at bekkenet tipper forover og dermed blir det også reduserte plassforhold – med stadig mer tilstramming i nevnte muskler kan dette gi grunnlag for irritasjon av isjiasnerven (falsk isjias grunnet trykk fra musculus piriformis). Dette kan ramme forskjellig fra person til person og gi ulike symptomer.

 

– Et piriformis syndrom kan variere fra et annet

Det er heller ikke sant at smertene er akkurat like fra person til person, selv om velmenende råd fra svigermor mener at “dette er akkurat det samme som jeg hadde”. Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utfra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

  • Trykkømhet i sete, bekken og nedre korsrygg
  • Muskulær trykkømhet over setemusklene på involvert side
  • Positive utslag på ortopediske tester som gir grunnlag for å si at det er bekkenproblematikk
  • Nedsatt bekkenbevegelse ved funksjonell undersøkelse
  • Smerter i bekken og rygg
  • Muskelsmerter i seteregionen
  • Mulig falsk isjias
  • Mulige smerter ved nedtråkk
  • Endret ganglag og mulig halting på involvert fot

 

De mest karakteristiske symptomene på piriformis syndrom er lokale smerter i sete og bekken, samt tilhørende iling eller strålende smerter ned i lår, legg og fot (grunnet nerveirritasjon).

 

Årsak

Som nevnt kan alle rammes av stramme og lite funksjonelle setemuskler – som igjen kan resultere i denne diagnosen. Men det er ofte naturlige endringer i svangerskapet slik som endret bekkenstilling og holdning, samt gange, som gir grunnlag for denne irritasjonen og smerteproblematikken.

 

Man ser også at arbeid på hardt underlag uten tilstrekkelig støtdempende skotøy, over tid, kan føre til at setemuskulaturen blir tilstrammet og smertesensitiv.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved piriformis syndrom, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling, tilpasset leddmobilisering og spesialiserte øvelser for akkurat deg. Intramuskulær nålebehandling rettet mot stramme muskler i setet og ryggen kan også være meget effektiv, da særlig ved mer alvorlige plager som har vedvart over lengre tid.

 

– Intramuskulær akupunktur kan være effektivt

Nålebehandling kan ofte gi bedre effekt i form av å løsne opp i smertefulle muskelfibre og bidra til bedret blodsirkulasjon i området – som igjen fører til bedret naturlig tilheling.

 

Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere ryggen og bekkenleddene for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Egentiltak mot Piriformis Syndrom

Mange av våre pasienter med isjialgi og plager med musculus piriformis spør oss om effektive egentiltak. Siden tilstanden gjerne involverer muskelspenninger i setet og bekkenleddsmerter anbefaler vi bruk av gjenbrukbar varmepakning, triggerpunktballer inn mot anspente setemuskler – og avspenning på akupressurmatte.

 

Tips 1: Gjenbrukbar Varmepakning (lenken åpner i nytt vindu)

Dette er en såkalt gjenbrukbar multipakning – den kan altså brukes både som ispakning og varmepakning. Ved piriformis syndrom anbefaler vi at du bruker varmepakning mot anspente muskler i bekkenovergangen 1-2 ganger hver dag. Dette kan gi muskelavspenning og lindring. Trykk her for å lese mer om varmepakningen.

 

Tips 2 og 3: Avspenning med Akupressurmatte og/eller Triggerpunktballer

De aller fleste av oss har veldig godt av å sette av tid til muskelavspenning. Dette vil gjøre godt for muskulaturen i rygg, bekken og sete – som igjen kan redusere trykk i bekken og ryggovergang. For å få enda bedre effekt kan du benytte triggerpunktballer samtidig som du ligger på akupressurmatten. Du kommer langt med 15-20 minutters daglig avspenning.

 

Øvelser og Trening mot Piriformis Syndrom

trening er viktig

Siden piriformis syndrom inkluderer anspente muskler i setet og ryggovergangen – så er det viktig med treningsøvelser som stimulerer bevegelse og økt elastisitet i det påvirkede området.

 

Noen forslag til gode øvelser mot piriformis syndrom:
  • Tøyning av ryggmusklene
  • Tøying av setemusklene
  • Seteløft
  • Sideliggende benløft
  • Østers-øvelsen
  • Monstergange

 

Her viser vår kollega kiropraktor Alexander Andorff fram et anbefalt treningsprogram for deg med piriformis syndrom. Programmet kan gjøres daglig, men husk å tlipasset etter egne fysiske forutsetninger og sykdomshistorikk.

 

VIDEO: 4 Tøyeøvelser mot Piriformis Syndrom

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (åpner i nytt leservindu)! Der finner du en rekke flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer.

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

behandling av hoftesmerter

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

Ingenting ledig? Vi har også en søsterklinikk på Eidsvoll Sundet like ved.

Ikke geografisk i nærheten? Vi har også avdelinger i Oslo.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *