biceps senebetennelse

Senevevsbehandling (Behandling av sener)

Rammet av smertefull seneskade (tendinose) eller senebetennelse (tendinitt)? Vi undersøker og behandler alle former av seneskader på sener i hele kroppen.

 

En sene er en seig og tøff struktur laget av bindevev som fester muskelen til bein – og som er laget for å ta mye belastning. Et godt eksempel er akillessenen – men vi har også sener i hele kroppen, f.eks. skuldrene, albuene og hoftene; for å nevne noen få områder. Men hva skjer når disse senene blir skadet?

 

– Ta kontroll over seneskaden og ikke la den bli kronisk

Sener kan bli skadet eller betent når belastningen overgår deres kapasitetsevne. Dette kan oppså ved en plutselig feilbelastning (overtråkk når du løper eller kaster noe) eller ved langvarig, repetitiv belastning (f.eks. gjentatte arbeidsoppgaver på en fabrikk). Man har i nyere tid funnet ut at de aller fleste seneproblemer ikke er betennelser, men faktiske seneskader der senefibrene har blitt brutt ned og ‘fliset opp’. NSAIDS kan medføre mer skade enn tilheling dersom det benyttes mot noe man tror er senebetennelse, men som egentlig er en seneskade. La oss se på et eksempel på hvordan en skade kan se ut:

bindevev og arrvev

 

1. Normalt vev: Friskt vev har normal evne til å ta til seg næringsstoffer via blodsirkulasjon og har også normalt høy reparasjonsevne.

2. Skadet vev: Ved skadet vev så vil fibrene bli vridd ut av posisjon og det dannes det som kalles “kryssfibre” – altså fibre som ligger i en unaturlig retning i forhold til normalvevet og som dermed bidrar til redusert funksjon. Skadede senefibre har økt smertesensitivitet og redusert funksjon.

3. Kronisk skadevev / arrvev: Ved manglende behandling så kan det skadde vevet gro sammen på en unaturlig og dysfunksjonell måte. Tidlig behandling og riktig trening (ofte eksentrisk) er med på å remodellere senevevet og sørge for at funksjonen blir tilnærmet normalisert. Men alt håp er fortsatt ikke ute hvis du har kronisk seneskade, man kan nemlig fortsatt benytte seg av trykkbølgebehandling for å bryte ned de skadde fibrene og stimulere økt reparasjon samt oppbygning av nye senefibre.

 

Vår anbefaling er at du tar seneskader på alvor. Det er lettere å gjøre noe med tidligere i skadeforløpet, så pass på så du ikke blir gående rundt med smertefulle sener – ta heller kontakt for utredning og eventuell behandling.

 

Hvordan fungerer senevevsbehandling?

Senevevsbehandling kan utføres med trykkbølgebehandling, kryssfriksjonsmassasje eller andre bløtvevsteknikker. Ofte vil det kombineres med daglige tøyeøvelser som hjelper til med å remodellere senevevet til sin normale tilstand igjen. Hver behandling danner grunnlag for ny tilheling – og deretter legger hver behandling seg oppå den forrige, som gjør at senevevet gradvis endres til nyere og friskere senevevsfibre.
Noen av de vanligste senevevsskadene vi behandler er supraspinatus tendinose (seneskade i skulderen), trokantertendinitt (senebetennelse i hoften) og akillessenetendinose (seneskade i akilles).

 

Vi har gode resultater ved senebehandling, så ta gjerne kontakt hvis du trenger hjelp vedrørende utredning og behandling.

 

Hvem egner behandlingen seg for?

Senevevsbehandling egner seg for alle som plages med smerter og dysfunksjon i sener. Sener over hele kroppen, inkludert knær, ankler, skuldre og albuer kan behandles. Men hvis du fortsatt lurer på om denne behandlingen er noe for deg, så er det bare å ta kontakt med oss.

 

Behandlingsmetoder og teknikker

Hva slags behandling tilbyr dere? Sannheten er at vårt behandlingsutvalg er stort og variert – men det som er viktig for deg er at vi tilpasser behandlingen og jobber helhetlig (muskler, ledd, sener og trening) for å optimalisere resultatene. Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder.

 

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

Les mer: Kiropraktorbehandling

 

Kontakt oss

Hvis du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss (Råholt Kiropraktorsenter – Råholt, Eidsvoll, Akershus). Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking dersom du ønsker å booke en konsultasjon med en av våre dyktige terapeuter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *