Senebetennelse i Skulderen (Skuldertendinitt)

Er du rammet av senebetennelse i skulderen? Har du vanskeligheter med å løfte armene over skulderhøyde eller å sove på skulderen?

Vi kan hjelpe deg med både utredning og eventuell behandling av både senebetennelser og seneskader. Våre moderne kiropraktorer innehar også offentlig henvisningsrett til bildediagnostikk – ved behov.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om følgende:

 

 • Utredning og undersøkelse av Senebetennelse i Skulderen
 • Symptomer og Kliniske Tegn ved Skuldertendinitt
 • Årsaker til at man Får Betente Sener i Skulderen
 • Behandling av Senebetennelse i Skulderen
 • Øvelser og Trening mot Senebetennelser i Skuldrene (+VIDEO)

 

Senebetennelse og Seneskade: Ofte er det Begge Deler

En tendinitt vil si at senefibrene og omkringliggende strukturer er betent – noe som ofte i seg selv er en helt naturlig respons på skade.

 

Forskning har vist at majoriteten av diagnostiserte senebetennelser faktisk burde vært diagnostisert som en seneskade – men da med tilhørende betennelse rundt selve skaden. Betennelsereaksjoner er kroppens måte å reparere skader på – en betennelse er altså ikke en infeksjon; det er nemlig noe helt annet.

 

I den akutte fasen av en senebetennelse i skulderen så kan det være aktuelt å kombinere fysikalsk behandling med betennelsedempende medikamenter – dette er fordi den initielle betennelseresponsen i mange tilfeller kan være overdreven fra kroppen sin side.

 

Men igjen så gjelder det å tenke konservativt og ikke ta for mye NSAIDS – studier har nemlig vist at det kan redusere naturlig tilheling og gjøre at skaden leges tregere enn normalt.

 

Trykkbølgebehandling er Effektivt mot Senebetennelser

Trykkbølgebehandling er rangert som gullstandard som behandlingsform for de flere seneskader og senebetennelser. Behandlingsformen er godt dokumentert med flere store forskningsstudier som støtter opp om dens effekt.

 

Klinikerne våre ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi er meget godt trent opp i bruken av denne behandlingsmetoden.

 

Utredning og Undersøkelse av Senebetennelse i Skulderen

skuldersmerter

Ved førstegangskonsultasjonen hos oss så vil en av våre moderne klinikere gjennomføre en klinisk undersøkelse av symptomatikken og smertene. Dette innebærer en grundig testing av bevegelsesutslag, smertegivende sener og muskler, samt funksjonelle spesialtester som hjelper oss med å finne ut av hvilke sener som er involvert.

 

Denne undersøkelsen er også det som ligger til rette for å sette opp et behandlingsoppsett som skal hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag uten skuldersmerter. I visse mer kompliserte tilfeller kan det være nødvendig for klinikerne å arbeide tverrfaglig – slik at du da vil gå til behandling hos både fysioterapeut og kiropraktor i klinikken.

 

Dersom det er medisinsk indisert så har våre moderne kiropraktorer også henvisningsrett til bildediagnostikk – slik som røntgen og MR undersøkelse.

 

Symptomer og Kliniske Tegn ved Skuldertendinitt

Senebetennelse i skulderen kan gi en rekke ulike symptomer og smertepresentasjoner. Symptomatikken og smertene vil også kunne variere utifra hvilke sener som er involvert og i hvilken grad de er skadet. Det er allikevel visse symptomer som er mer vanlige enn andre.

 

De vanligste symptomene ved senebetennelse i skulderen:

 • Lokal trykkømhet ved berøring av den påvirkede senestrukturen.
 • Smerter når du sover på den involverte skulderen om natten.
 • Vanskelig eller smertefullt å løfte armene over skulderhøyde (90 grader).

 

Andre symptomer man kan oppleve ved senebetennelse i skulderen:

 • Mild hevelse eller fortykkelse av senen.
 • Stivhet og redusert bevegelighet i leddet tilhørende senen.
 • Ømhet i senefestet på skulderleddet.

 

Mer alvorlige tilfeller av senebetennelser vil også, normalt sett, gi grunnlag for sterkere smerter og symptomer. Behandlingen av senebetennelser og seneskader går primært sett ut på å bryte ned involvert skadevev, stimulere reparasjon, øke blodsirkulasjonen og mobilisere det nærliggende leddet for å fremme mobilitet i senen.

 

Dette vil normalt sett kunne føre til forbigående behandlingsømhet og irritasjon – som er helt naturlig. Det er derfor vi ofte kaller de to-tre første behandlingene humoristisk sett for “sprengningsarbeid”. Det er dòg viktig å huske på at behandlingsømhet betyr forandring – og er det noe som fryder noen med mye smerter, så er det forandring.

 

Senefestene til musculus supraspinatus, musculus infraspinatus eller subscapularis er de vanligste senene som rammes av seneskader eller senebetennelser i skuldrene.

 

Årsaker til at man Får Betente Sener i Skulderen

Det er flere mulige årsaker og faktorer som gjør at man kan rammes av senebetennelse i skulderen. Men det er noen årsaker som er mer vanlige enn andre.

 

Senebetennelser oppstår normalt sett grunnet repetitive, mindre belastninger på den påvirkede senen – eller grunnet et større traume (slik som et rykk i armen eller et fall).

 

Idretter og hobbyer som ofte er lenket til senebetennelse inkluderer:

 • Golf
 • Graving
 • Hagearbeid
 • Husarbeid
 • Håndverkerarbeid
 • Kastesport (Håndball og lignende)
 • Maling
 • Raking
 • Repetitive arbeidsoppgaver på jobben
 • Ski og langrenn
 • Snekring
 • Tennis

 

Så oppsummert så skyldes senebetennelser og seneskader at man “gjør for mye på for kort tid” – altså at man ikke tar seg tid til restitusjon i mellom belastningene. Da vil det gradvis danne seg skadevev i senestrukturene som fører til redusert funksjonalitet, svekket blodsirkulasjon og dårligere vedlikeholdsevne.

 

Behandling av Senebetennelse i Skulderen

Våre klinikere utredet og behandler regelmessig seneproblematikk i skuldre. Vi kombinerer flere typer av behandlinger i vår helhetlige behandling av senebetennelser.

 

I den første fasen så er det særlig symptomlindring som er viktig og man kombinerer da gjerne muskulært arbeid, tøyeteknikker, tilpasset mobilisering og senevevsbehandling.

 

Her er de behandlingsmetodene som benyttes av oss mot denne type seneproblemer:

 • Fysioterapi
 • Idrettsmassasje
 • Intramuskulær nålebehandling
 • Moderne kiropraktikk
 • Trykkbølgebehandling

 

Det er særlig tre hovedmål i behandlingen av senebetennelser og seneskader:

 • Bryte ned betent og irritert skadevev
 • Stimulere tilheling av friskt vev
 • Øke lokal blodsirkulasjon

 

Trykkbølgebehandling mot Senebetennelse i Skulderen

Vår klinikk innehar trykkbølgeapparat – et toppmoderne behandlingsverktøy som regnes som noe av det mest effektive i behandlingen av seneskader og senebetennelser.

 

Trykkbølgebehandling fungerer ved å bryte ned skadevevet som gir grunnlag for smertene og betennelsereaksjonene. Fysisk sett bryter trykkimpulsene ned skadde senefibre som er svakere enn originalt senevev.

 

Skadevev innehar nemlig en annerledes oppbygning enn normalt senevev – hvor førstnevnte både er svakere og mer smertesensitivt. Trykkbølgene forårsaker altså store reparasjonsprosesser grunnet denne nedbrytingen og dermed også vekst av normalt senevev.

 

Denne mekanismen er altså grunnen til at trykkbølgebehandling også fungerer mot kroniske og langvarige seneproblemer – men da vil det naturligvis ta lenger tid og et økt antall behandlinger.

 

Det er faktisk fysisk umulig at trykkbølgebehandling ikke skal ha noen effekt på seneskader. Spørsmålet er bare hvor mye skadevev det dreier seg om i din problematikk.

 

Øvelser og Trening mot Senebetennelser i Skuldrene

Hvis man ønsker å styrke skulderkapasiteten i forhold til skuldernes muskler og ledd, så er det viktig å gjøre dette på en måte som isolerer de enkelte muskelgruppene og senefestene. En glimrende måte å gjøre dette på er ved å trene med strikk – som vist i videoen nedenfor.

 

Våre klinikere vil også hjelpe deg med hjemmeøvelser som egner seg godt for din spesfikke diagnose. Ved kompliserte og kroniske tilfeller så anbefaler vi også at du setter opp en time hos vår fysioterapeut for å få et langvarig, spesifikt treningsprogram spesialtilpasset deg.

 

VIDEO: Fem Styrkeøvelser mot Senebetennelse i Skulderen

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg fem styrkeøvelser som kan hjelpe deg med å styrke skuldrene og forebygge senebetennelser.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Helsenorge, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *