skuldersmerter

Muskelsmerter i Skulderen

Har du muskelsmerter i skulderen? Er skulderen vond ved berøring?

Ved Råholt kiropraktorsenter og Fysioterapi tilbyr vi helhetlig behandling for muskelsmerter og muskulære problemer i skulderen.

 

– Viktig å bemerke at det normalt sett ikke bare er “muskulært”

Kroppen er kompleks. Skulderen likeså. For at skulderen skal fungere optimalt og smertefritt trenger vi god funksjon i muskulatur, sener og ledd. Det er også verdt å merke seg at bevegelighet i brystryggen og nakke er direkte knyttet til skulderfunksjon. En større forskningsstudie (Da Silva et al, 2019) viste at kiropraktisk leddkorrigering ga en umiddelbar økning i skulderbevegelighet og redusert smerte etter leddjusteringen.

Nettopp derfor behandler vi din skulder på en helhetlig og moderne måte – hvor vi adresserer ledd, muskler og senehelse.

 

I denne artikkelen heiser vi skuldrene og kikker nærmere på:

 • Muskler i Skulderen og Årsaker til Skuldersmerter
 • Helhetlig og Optimal Skulderfunksjon
 • Symptomer på Muskelsmerter i Skulderen
 • Behandling av Muskulære Skuldersmerter
 • Trening og Øvelser mot Muskulære Skuldersmerter (inkluderer VIDEO)

 

Muskler og Sener i Skulderen

Det er en rekke muskler som kan gi og bidra til skuldersmerter. Disse inkluderer blant annet:

 • Biceps
 • Deltoideus
 • Infraspinatus
 • Pectoralis Majus og Minor
 • Subscapularis
 • Supraspinatus
 • Teres Minor og Majus
 • Triceps
 • Øvre Trapezius

 

Av disse ser vi særlig nærmere på 4 muskler – disse kalles for rotator cuff muskulaturen, og er stabilitetsmuskulaturen til skulderen:

 • Infraspinatus
 • Subscapularis
 • Supraspinatus
 • Teres Minor

Vi ser gjerne en involvering av en kombinasjon av de ovenstående musklene og senene ved skulderproblematikk. Men, som nevnt tidligere, så blir det for enkelt å tro at en enkelt sene eller muskel er ansvarlig for skuldersmertene dine – svaret ligger i å være litt mer nøye. Noe vi går nærmere inn på nå.

 

Årsaker til Muskulære Skuldersmerter

Mange lurer på hvorfor de får vondt i skulderen. Svaret er ofte like enkelt som det er komplisert: feilfunksjon. Dårlig funksjonalitet resulterer i smertesignaler. Signaler som er kroppens måte om å be deg innstendig om å gjøre noe med problemet. Det er flere faktorer som ofte sammen står bak smertene:

 • Holdningsproblematikk: Fremskutt nakkestilling, økt lutet kurve i ryggen og avrundede skuldre vil gi en økt belastning mot både nakken og skuldre. Over tid vil det også resultere i at visse ledd stivner til fordi de må tilpasse seg den økte belastningen. Særlig øvre nakke, overgangen mellom nakke og øvre rygg, samt leddene mellom skulderbladene vil være mest utsatt her.
  Musklene vil tilpasse seg på samme måte som leddene – ved å bli kortere og mer smertesensitive. Dette er en glimrende oppskrift for både cervikogen hodepine, nakkerelatert svimmelhet og generelle nakkesmerter.
 • Redusert Bevegelighet i Nakke og Brystrygg: Holdningsendringene gir leddene mindre sjanse til å utfolde seg som de vil. En fremskutt nakkestilling vil, av naturlig årsaker, også ha redusert evne til å rotere og bøye nakken framover, samt bakover. Brystryggen kompenserer for den økte vekten fra hodestillingen ved å stivne til. Noe som også gir økte smerter mellom skulderbladene. Slik problematikk som dette er det viktig å ta tak i, da den gjerne har en tendens til å forverre seg framfor å bli bedre av seg selv.
 • Skadevev i Muskler og Sener: På snakk om forverring. Smertesensitivt og mindre funksjonelt bløtvev omtales gjerne som skadevev. Dette innebærer at de muskulære fibrene blant annet mister sin naturlige posisjon og struktur. Fibrene får også redusert blodsirkulasjon og evne til å reparere seg selv, samt at sjansen for rifter og avrivninger øker. I illustrasjonen nedenfor kan du se forskjellen på normalt, friskt bløtvev, sammenlignet med skadevev og arrvev. Vi behandler gjerne denne typen av skadevev med trykkbølgebehandling, terapeutisk ultralyd eller laserterapi.

Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

 

Helhetlig og Optimal Skulderfunksjon

Her ser vi litt nærmere på hvilke ingredienser vi trenger for å oppnå best mulig skulderfunksjon. Dette er selvfølgelig ikke lett å få til, men det vil fungere som en pekepinn på hvilke områder man selv kan arbeide med for å få bedre skulderhelse.

 • God Bevegelighet i Nakke og Brystrygg: En stiv nakke vil føre til feilbruk av skulderen grunnet holdningsendringer. Stivhet i nakken og fremskutt hodestilling er også direkte knyttet til en lut og stiv brystrygg, samt redusert skulderbevegelighet. Fysikalsk behandling av muskulatur og ledd vil kunne hjelpe deg med å løse opp i slik stivhet.
 • Mindre Skadevev i Muskulatur og Sener: God funksjon og bevegelighet fremmer økt blodsirkulasjon. Dette fører videre til bedre reparasjonsevne og tilheling. Strikkøvelser for skuldrene, i kombinasjon med behandling (for eksempel trykkbølgebehandling), kan gi veldig gode resultater.

Et av poengene vår her er at man kan jobbe så mye som bare det med musklene, men hvis hovedproblemet er stive ledd, så vil man ikke få de samme gode resultatene som man ville fått ved å behandle begge faktorene som utgjør problemet.

 

Symptomer på Muskulære Skuldersmerter

Som nevnt tidligere er skuldersmerter et multifaktorielt problem. Men her går vi allikevel inn på mer klassiske symptomer ved muskulære skuldersmerter:

 • Lokale smerter ved trykk på den involverte muskulaturen
 • Redusert bevegelighet
 • Verkende og Ømme Smerter i Muskulaturen
 • Vondt å bevege skulderen i visse stillinger
 • Økt Risiko for Muskelskader i Skulderen

Forskjellige muskler har ulike smertemønstre. Et smertemønster er refererte smerter fra en muskel. F.eks. så kan muskulatur i nakken gi smerter og hodepine fram over hodet mot pannen.

 

Behandling av Muskulære Skuldersmerter

Skuldersmerter trenger gjerne en helhetlig tilnærming når det kommer til behandling. Ved klinikken vår vil du først gå gjennom en førstegangskonsultasjon hvor klinikeren kartlegger funksjonen og mistenkt årsak. Behandlingsoppsettet tar utgangspunkt i denne kliniske undersøkelsen, men det er også en løpende revudering etter hvert i opplegget. Ved skuldersmerter kombinerer vi gjerne et utvalg av disse behandlingsmetodene:

 

Våre klinikere er offentlig autorisert. Yrkene med offentlig autorisasjon i Norge innen muskel- og skjelettplager er fysioterapeut (inkl MT) og kiropraktor. Denne autorisasjonen er et kvalitetsstempel fra Helsedirektoratet, og gir deg som pasient økte rettigheter til sammenligning hvis du går til alternativ behandling (hvor du ikke er dekket av norsk pasientskadeerstatning ved feilbehandling). Ved komplekse problemstillinger vil våre klinikere tidvis samarbeid tverrfaglig seg i mellom – for eksempel hos både kiropraktor og fysioterapi.

 

Øvelser og Trening mot Muskulære Skuldersmerter

Våre klinikere vil også instruere deg i hjemmeøvelser tilpasset problematikken og smertene dine. Her i denne videoen viser kiropraktor Alexander Andorff deg et forslag med syv øvelser som kan være fordelaktige ved muskelsmerter i skulderen:


Bli med i familien vår! Abonner gjerne gratis på Youtube-kanalen vår (trykk her) for flere gode treningsprogrammer og mer helsekunnskap.

 

Trenger du Hjelp med dine Skulderplager?

Vi er her for å hjelpe deg. Som en del av det faglige nettverket Vondtklinikkene, jobber våre klinikker alltid for å være innen eliten av utredning og behandling av MSK-problematikk.

 

Hvis du ønsker mer informasjon eller har spørsmål så kan du gjerne kontakte oss. Priser finner du her. Hvis du vil bestille time så er det flott om du bruker våre døgnåpne online booking.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *