nakkesleng

Nakkesleng / whiplash

Vært i en bilulykke eller et uhell og fått nakkesleng? Whiplash kan gi langvarige plager ved manglende tiltak og opptrening.

Forskning har nemlig vist at opp mot hele 42 prosent av personer som har vært involvert i et nakkeslenguhell blir etterlatt med kroniske smerter og symptomer. (1Det er høye tall.

 

Våre moderne klinikere i form av både kiropraktorer og fysioterapeuter tilbyr grundig klinisk utredning, behandling og opptrening av whiplash og nakkeslengproblematikk. Vi innehar meget god kompetanse innenfor denne type diagnostikk.

 

I denne artikkelen om nakkesleng vil du kunne lære mer om:

 

 • Undersøkelse av Whiplash og Nakkesleng
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Nakkesleng
 • Årsaker til Whiplash
 • Behandling av Nakkesleng og Tilhørende Symptomer

+ Fysioterapi mot Nakkeslengskader

 • Øvelser og Trening mot Nakkesleng (Inkludert VIDEO)

+ Isometrisk Trening av Nakken

+ Tilpasset Trening for de med Nakkeslengskader

 

Smertene kan Oppstå Lenge Etter Selve Ulykken

Visste du at nakkeslengproblematikk kan oppstå i lang tid etter at selve traumet inntraff? En av de vanligste årsakene til nakkeslengskader er påkjørsel i bil – og da ofte påkjørsel bakfra.

 

Hvis man tenker på kreftene som er involvert når disse metallbeistene dundrer sammen så er det ikke spesielt overraskende at nakken blir utsatt for utrolig høye krefter ved en slik ulykke.

 

Ryggen er kanskje relativt stabil ved en sånn påkjenning (selv om den også kan få seg en skikkelig trøkk i bilulykker) – men nakken er definitivt ikke stabil og slynges lynraskt fram og tilbake når traumet inntreffer.

 

Dette kan ofte medføre skader på sener, ligamenter og muskelfester. Og noen ganger kan det ta flere måneder før smertene oppstår.

 

Undersøkelse av Whiplash og Nakkeslengproblematikk

fysioterapi mot nakkeprolaps

En nakkesleng kan medføre strekk, irritasjon og til og med rifter eller rupturer i muskelfibre, ligamenter og senevev.

Like etter uhellet vil fokuset ligge inn mot å utelukke de skumleste diagnosene – så dette innebærer normalt sett at legevakten tar et røntgenbilde for å utelukke brudd, samt gjør noen kliniske undersøkelser av både hode og nakkepartiet.

 

Problemet er bare det at man ikke kan se majoriteten av bløtvevsskader som kan oppstå ved nakkesleng. Selv en MR undersøkelse kan ha problemer med å plukke opp de tilnærmet ‘usynlige’ småskadene som kan ha oppstått. Dessverre gjør ikke dette det noe mindre smertefullt – og mange pasienter kan oppleve det frustrerende å føle at de ikke blir trodd.

 

Etter at brudd og andre skader er utelukket, så behandler vi nakkeslengskader utifra et klinisk og funksjonelt ståsted. Dette innebærer at våre klinikere kartlegger feilfunksjon i nakken og ryggen, samt finner ut av hvilke anatomiske strukturer som ser ut til å være smertesensitive.

 

Henvisningsrett til MR, røntgen og CT undersøkelse

Våre moderne kiropraktorer har også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning dersom dette er medisinsk indisert. Sammen skal vi finne ut av hva som gir deg smerter – og deretter jobbe målrettet for å få deg bedre.

 

Bli Undersøkt og få Hjelp med Behandling og Tidlig Rehabiliteringstrening

Tidlig utredning, behandling og opptrening kan være delaktig i å forhindre videre forverring av tilstanden og bidra til å normalisere funksjonen. Tilpassede hjemmeøvelser kan nemlig styrke de påvirkede områdene og bidra til økt blodsirkulasjon, samt reparasjon i sener, ligamenter og muskulatur.

 

Med tanke på at nakkeslengskader kan føre til langvarige, kroniske etterfølger – og da særlig ved manglende tiltak i tidlige faser – så anbefaler vi sterkt at man får registrert ulykken via fastlegen og deretter oppsøker hjelp for fysikalsk behandling og relevant opptrening.

 

Symptomer og Kliniske Tegn på Nakkesleng

Symptomer på nakkesleng vil variere avhengig av hvor alvorlig selve ulykken var. Dette innebærer at faktorer slik som setebeltebruk, posisjon i bilen og om man rakk å forberede seg på smellen spiller større roller.

 

Vanlige symptomer og kliniske tegn

 

 • Dårlige bevegelsesutslag i nakkeleddene
 • Hodepine (vanligvis i baksiden av hodet)
 • Nakkesmerter
 • Prikking eller nummenhet i armene eller hendene
 • Smerter som er verre ved bevegelse
 • Stivhet i Nakken
 • Svimmelhet
 • Utmattelse og Slitenhet
 • Ømhet og verking i øvre rygg, skuldre og armene

 

Andre symptomer som kan oppstå:

 

 • Depresjon og angst
 • Hukommelseproblemer
 • Konsentrasjonsvansker
 • Lettirritabilitet
 • Ringing i ørene (tinnitus)
 • Søvnproblemer
 • Tåkesyn

 

Her er det også verdt å merke seg at symptomene kan overlappe og variere fra person til person. Det er utrolig mange faktorer ved et nakkesleng som kan påvirke på ulike måter – noe som gjør at tilnærmet alle nakkeslengproblemer er forskjellige.

 

Årsaker til Whiplash

Alle fysiske prosesser som medfører en lynrask, ukontrollert sleng på nakken forover og bakover kan defineres som en årsak til whiplashproblemer. Noen av de mer kjente inkluderer blant annet:

 

 • Bilulykker: Særlig påkjørsel bakfra er kjent for å være en av de vanligste årskene til nakkeslengskader.
 • Idrett: Sport som innebærer taklinger – slik som rugby – kan i visse tilfeller føre til nakkesleng.
 • Vold: Boksing eller slag i ansiktet kan føre til at nakken krummes bakover og framover, slik at det legges en meget høy belastning på nakkens muskler, mellomvirvelskiver, sener og ledd.

 

Behandling av Nakkesleng (Whiplash)

Når vi skal finne best behandlingsoppsett for deg som er rammet av nakkesleng, så starter vi alltid med en grundig undersøkelse. Denne legger grunnlaget for funn av feilfunksjon og smertegivende strukturer- inkludert ledd, muskler og sener.

 

Vårt første primærmål vil alltid være å redusere smertene og normalisere bevegeligheten din. Dette kombineres også med korrekt opptrening og hjemmeøvelser for å adressere faktorer som kan utarte seg til å bli langvarige nakkeproblemer.

 

Behandlingsmetoder vi ofte bruker i behandlingen av nakkesleng inkluderer:

 

 • Fysioterapi
 • Idrettsmassasje
 • Intramuskulær Nålebehandling
 • Moderne Kiropraktikk
 • Treningsveiledning
 • Trykkbølgebehandling

 

Smertereduserende og Funksjonsbedrende Behandling

Behandlingen vil alltid ta sikte på å gi deg en bedre hverdag. Dette innebærer at man ønsker å bryte ned skadevev, redusere muskulære spenninger, stimulere tilheling og leddbevegelighet.

 

Behandlingen er alltid tilpasset den enkelte pasienten – som innebærer at man individualiserer behandlingsoppsettet basert på alder, dagsform, medikamentbruk og sykdomshistorie.

 

Positive behandlings- og opptreningseffekter kan inkludere:

 

 • Forbedret leddbevegelse
 • Mindre smerter
 • Reduserte muskelspenninger
 • Sterkere nakkemuskulatur
 • Økt blodsirkulasjon i bløtvevet

 

Du kan føle deg trygg på at vi vil hjelpe deg hele veien – fra å redusere de akutte smertene med muskulær og leddbasert behandling til og med rehabiliteringstreningen hos fysioterapeuten vår som vil sørge for enda bedre resultater.

 

Fysioterapi mot Nakkesleng

Ved nakkeslengproblematikk er det viktig å jobbe inn mot skadevev relativt tidlig i problematikken – dette er med på å stimulere reparasjon og kan bidra til å redusere arrvev i det skadde området.

 

Arrvev er som kjent ofte en faktor som begrenser muskulær funksjon og fleksibilitet. La våre fysioterapeuter hjelpe deg med å treningsprogram som hjelper deg å nå målene dine.

 

Trening og Øvelser mot Nakkesleng

Tidlig opptrening er også viktig for å stabilisere nakken og dens strukturer – da særlig med den hensikten å forhindre ytterligere skade og starte gjenoppbyggingen mot en normalisert nakkefunksjon.

 

Det er dòg viktig å utvise hensyn til at man har en nakkeslengskade. I videoen nedenfor kan du se tilpassede øvelser som egner seg for deg med whiplash. Vi anbefaler dòg at du får profesjonell hjelp til å sette opp et program tilpasset deg – for eksempel gjennom en av våre fysioterapeuter.

 

VIDEO: Ni Øvelser mot Akutte Nakkesmerter

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg fire isometriske treningsøvelser som kan hjelpe deg med å styrke de dypeste nakkemusklene dine på en skånsom måte.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *