senebetennelse i hoften

Senebetennelse i Hoften (Trokantertendinitt) | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Senene i hoften kan rammes av både seneskade og senebetennelse.

Trokantertendinitt (senebetennelse i hoften) oppstår ofte grunnet langvarig belastning – og da særlig grunnet arbeid på hardt underlag.

 

En listeoversikt med vanlige symptomer ved senebetennelse i hoften kan inkludere:
 • En følelse av at hoften ikke fungerer som den skal
 • Hoftesmerter i framsiden og utsiden av hoften
 • Knepping i hoften
 • Muskelsmerter i hofte, bekken og rygg
 • Redusert bevegelighet i hoften
 • Smerter om natten når man sover på siden
 • Varmeutvikling og rødlighet i huden
 • Vondt ved nedtråkk og gange

 

Ved vår tverrfaglige moderne klinikk Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi kan du forvente helhetlig utredning og behandling. Senebetennelse i hoften behandles helhetlig med en tilnærming bestående av leddmobilisering, muskulært arbeid og eventuell bruk av nålebehandling eller trykkbølgebehandling – hvis dette er indisert for best mulig framgang for den individuelle presentasjonen.

 

Leddmobilisering av nærliggende rygg og bekkenledd kan være med på å optimalisere bevegelsesmønsteret slik at du unngår feilbelastning når du går eller gjør annen fysisk aktivitet. Vi er også opptatt av å utrede mulige årsaker til at selve senebetennelsen din har oppstått i hoften.

 

Metastudier (French et al, 2011) har vist at manuell behandling har bevist effekt også ved tilhørende hofteartrose og konkluderte med at «manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser». Vår tilnærming er å kombinere de beste manuelle behandlingsteknikkene med hjemmeøvelser slik at vi kan få enda bedre funksjonelle og kliniske resultater.

 

– Vi gir også gjerne rådgivning om sovestilling (gjerne med ergonomisk liggepute) og hverdagslig belastningsstyring (sittepute kan redusere trykk mot hofteleddene). På denne måten oppnår vi best mulige resultater.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 • Symptomer og Kliniske Tegn ved Senebetennelse i Hoften
 • Årsaker til Hoftesenebetennelse
 • Behandling av Senebetennelse
 • Egentiltak mot Senebetennelse i Hoftene
 • Øvelser og Trening mot Hoftesenebetennelse (Inkludert VIDEO)

 

hoftesmerter og senebetennelse i hoften

Oversikt: Senebetennelse i Hoften (Trokantertendinitt)

Hvis du er plaget med hoftesmerter og mistenker at du kanskje har en seneskade eller senebetennelse – så kan du ta kontakt med oss for en utredning.

 

Våre evidensbaserte, moderne og offentlig autoriserte terapeuter vil hjelpe deg med en grundig undersøkelse og et eventuelt behandlingsoppsett. Sammen vil vi utrede årsakene til at du har nedsatt funksjon i hoften og relaterte hoftesmerter – og deretter kan vi hjelpe deg med å løse disse årsakene for å oppnå langvarig bedring.

 

Vi gjør dog oppmerksom på at det å ta tak i problemet midlertidig kan irritere de involverte områdene – så det er viktig å være innstilt på at slik tilheling i hoften kan ta tid. Særlig hvis du har hatt plagene lenge.

 

Symptomer og kliniske tegn

Senebetennelse i hoften medfører ofte lokal trykkømhet og hoftesmerter – særlig i senefestene som fester mot den anatomiske strukturen på utsiden av hoften kalt trokanter. Dette kan medføre smerter ved nedtråkk på beinet og redusert ganglag (i visse betydelige tilfeller kan det også medføre halting).

 

Karakteristiske symptomer på senebetennelse i hoften er hoftesmerter og smerter ved nedtråkk – i tillegg  til disse symptomene:

 • Smerter ved visse hoftebevegelser og stillinger – normalt sett rotasjonsbevegelser og hoftebøy
 • Lokal ømhet ved trykk mot påvirkede senefester
 • Knasing og knepping inne hofteleddet på grunn av redusert senefunksjon

 

Det er viktig å påpeke at symptomer kan variere fra person til person. Symptomene kan oppstå i forskjellige kombinasjoner og variasjoner, samt at det kan være forskjeller i hvor hardt man rammes.

 

Årsak

Senevev kan bli skadet eller irritert av plutselige feilbelastninger eller langvarig overbelastning. Vanligvis er det slik at seneskader har bygget seg opp over lengre tid og gradvis påført deg hoftesmerter. Noen klassiske eksempler er jobbing eller mye gange på hardt underlag – slik som betonggulv eller hard parkett.

 

Harde underlag vil nemlig kunne utsette støtdemperne, slik som knærne og hoftene, for gradvis overbelastning. Med dette så menes det at senene og musklene blir gradvis utsatt for mikrotraumer uten at de har tid eller kapasitet til å bygge opp igjen mellom øktene.

 

Dette fører dermed til lokal irritasjon, muskulære smerter, seneskader og senebetennelser. Ikke god nok kapasitet i stabilitetsmuskulaturen er ofte en medvirkende årsak til at sener og ledd blir overbelastet.

 

Hos oss kombinerer vi ofte hjemmeøvelser med moderne behandling for å adressere og ta tak i årsakene til problematikken.

 

Behandling av Hoftesenebetennelse

hoftesmerter 2

Konservativ behandling bestående av leddmobilisering, muskulært arbeid (f.eks. intramuskulær nålebehandling), rådgivning, hjemmeøvelser og / eller bruk av trykkbølgebehandling har bevist effekt mot hoftesmerter og dysfunksjon i hofteleddet.

 

Vår moderne klinikk tilbyr blant annet disse behandlingsformene som kan hjelpe deg med hoftesmerter og symptomer senebetennelse:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (nålebehandling)
 • Massasje
 • Moderne kiropraktikk
 • Trykkbølgebehandling

 

Hvert enkelt behandlingsoppsett er tilpasset den individuelle pasienten for å kunne oppnå best mulig effekt og resultater. Man må dòg huske at alle tilhelingsprosesser kan ta tid og at området man behandler kan bli midlertidig irritert før bedringen trer inn.

 

Behandlingen fungerer hovedsakelig ved å:

 • Bryte ned skadevev i den påvirkede senen
 • Gi forbedret blodsirkulasjon som reduserer betennelse
 • Gjenopprette normal bevegelighet i hofteleddet
 • Løsne opp i anspent og smertefull hoftemuskulatur
 • Stimulere til senevevstilheling

 

Trykkbølgebehandling er en meget godt dokumentert behandlingsform. Denne behandlingsteknikken brukes primært sett mot skader og betennelser i sener. Trykkbølgene bryter ned skadet bløtvev og trigger en markant reparasjonsprosess – som er med å stimulere økt blodsirkulasjon og vekst av sterkere senevev.

 

Hvis ønskelig så kan du lese mer om hvordan trykkbølgeterapi fungerer ved å trykke her.

 

Egentiltak mot Senebetennelse i Hoftene

Mange av våre pasienter spør oss også om hvordan de selv kan bidra til raskere tilheling og bedring. En ting vi er opptatt av er riktig sovestilling – og det kan man oppnå med en “bekkenpute“. Dette er altså en pute som gjør det lettere å sove i riktig stilling for hoftene, og da særlig den vonde hoften (som da skal ligge på oppsiden). Puten egner seg også godt ved rygg, kne og bekkenplager. Noe annet som kan gjøre vondt i hoftene er å sitte, og nettopp derfor anbefaler vi også bruk av halebeinspute.

 

Tips 1: Liggepute mot Hofte og Bekkenplager (lenken åpner i nytt leservindu)

En mer riktig og mer ergonomisk sovestilling vil gjøre at det betente hofteområdet får bedre restitusjon og sirkulasjon. Det er på natten majoriteten av tilhelingen i kroppen pågår, så en korrekt sovestilling er essensielt for best mulig framgang. Du kan lese mer om puten ved å klikke på bildet eller lenken ovenfor.

 

Tips 2: Sittepute mot Hoftesmerter

Også vårt andre tips går direkte til verks for å forbedre belastningssituasjonen i hverdagen. Mange med senebetennelse i hoftene melder om smerter når de sitter, og nettopp derfor er det så viktig at man reduserer feilbelastningen i disse situasjonen. Dette er en meget populær sittepute som kan brukes både på kontorstolen og ellers i hverdagen. Trykk her for å lese mer om den.

 

Øvelser og Trening mot Senebetennelse i Hoftene

Våre klinikere vil også instruere deg i hjemmeøvelser som er relevante for din hofteproblematikk. Slike treningsøvelser vil ta sikte på å styrke de affekterte områdene og å redusere risikoen for tilbakefall. Ved opptrening av hofteplager anbefaler vi bruk av mini-båndstrikker (se eksempel via lenken her).

 

VIDEO: Treningsøvelser for Hoftene (Hjemmeøvelser)

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg et treningsprogram som kan styrke hoftemuskulaturen din og bidra til forbedret funksjonalitet. Abonner gjerne på Youtube-kanalen for flere gratis ressurser og treningsprogrammer.

 

Om kiropraktikk og fysioterapi

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

Kiropraktor med ryggradmodell

Les mer: Moderne fysioterapi

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

– Ikke på Råholt?

Vondtklinikkene har også andre avdelinger – blant annet på Eidsvoll Sundet og i Oslo. Klikk her for å se en fullstendig oversikt over våre klinikker.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Forskning / kilder:

1. French, HP. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13

Alternative søkeord: Hofte, senebetennelse, betennelse i hofta, trokanter, trochanter, tendinitt, tendinopati

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *