leddjustering

Leddmanipulasjon (kiropraktisk leddjustering)

En leddmanipulasjon er det famøse, forløsende “knekket” som kiropraktorer er så kjent for. En kiropraktor har spesialkompetanse i denne formen av leddmanipulasjon som benyttes mot hypomobilitet (“låsninger”) i ledd.

 

Kiropraktorbehandling er helhetlig behandling bestående av leddbehandling, muskulære teknikker og trening. Men når det er sagt så er det slik at den kiropraktiske spesialiteten, nemlig – justeringen – er godt dokumentert og foreligger i kliniske retningslinjer mot en rekke diagnoser i muskler og ledd.

 

– Leddbehandling av stive ledd

Leddmanipulasjon har dokumentert effekt i forhold til å øke bevegelighet av stive og dysfunksjonelle ledd. Dette fremmer normal bevegelse som igjen medfører at musklene ikke blir like overarbeidede og anspente.

 

La oss bruke nakken som et eksempel her. For du har sikkert opplevd en stiv nakke i ny og ne? Manglende bevegelse i nakkeleddene og brystryggen (øvre del av ryggraden, inkludert mellom skulderbladene), så vil ikke muskulaturen som ligger i direkte nærhet få den mobiliseringen eller sirkulasjonen som den trenger. Resultatet er at de nevnte musklene blir anspente og smertefulle.

 

Ved å behandle både ledd og muskler så kan man gjøre noe med den grunnleggende funksjonen og sørge for at bevegelsesmønsteret blir endret – som igjen kan medføre at både leddplager og muskelsmerter reduseres. Da ledd og muskler fungerer i kombinasjon må de også behandles i kombinasjon.

 

Hvordan fungerer leddmanipulasjon?

Leddmanipulasjon, eller kiropraktisk leddjustering, er en behandlingsteknikk som fremmer normal bevegelse i hypomobile ledd. En kiropraktor er spesialtrent i denne teknikken og utførelsen av denne. Når kiropraktoren utfører en impuls i endebevegelsen av leddet, så kan man ofte føle eller høre et karakteristisk “knekk” – dette knekket (kavitasjon) skyldes en lynrask leddseparasjon i festepunktene mellom leddene kalt fasettledd. Når disse leddflatene åpnes opp, særlig hvis de har vært stive over lengre tid, så oppstår det en trykkforandring der væske trekker tilbake inn i leddet – det er denne trykkforandringen som gjør at man ofte opplever en nærmest umiddelbar bedring ved en slik leddbevegelse.

 

En leddjustering er ikke farlig, men man kan – særlig hvis man får økt bevegelse – oppleve forbigående ømhet, omtrent akkurat som ved trening. Det viktigste man kan oppnå ved slik behandling er bedre bevegelighet og mer normalt bevegelsesmønster – som vil hjelpe deg i det store og det hele, men som ikke fratar deg alt egenansvar; du må nemlig fortsatt trene og gjøre de kjedelige øvelsene du får beskjed om å gjøre. Mange har også en slik belastning i hverdagen at de utsetter ledd og muskler for nesten inhumane oppgaver noen ganger – som igjen medfører at de kan ha godt av litt vedlikeholdsbehandling av og til.

 

Hvem egner behandlingen seg for?

Leddmanipulasjon tilpasses den enkelte. Vi har flere forskjellige leddteknikker for de som er litt mer bekymret enn andre – inkludert aktivatorbehandling og leddmobilisering. Disse teknikkene brukes ofte mot de som er meget smertesensitive og som trenger litt tid på å bygge opp mot en mer normal bevegelighet i leddene.

 

Behandlingsmetoder og teknikker

Hva slags behandling tilbyr dere? Sannheten er at vårt behandlingsutvalg er stort og variert – men det som er viktig for deg er at vi tilpasser behandlingen og jobber helhetlig (muskler, ledd, sener og trening) for å optimalisere resultatene. Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder.

 

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

Les mer: Kiropraktorbehandling

 

Kontakt oss

Hvis du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss. Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking dersom du ønsker å booke en konsultasjon med en av våre dyktige terapeuter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *