ribbeinslåsning med skarpe smerter innenfor skulderbladet

Ribbeinslåsning (leddsmerter innenfor skulderbladet) | Symptomer, undersøkelse og behandling

Lokale, tydelige smerter innenfor skulderbladet? Opplever du at de blir verre ved innpust og vridning av brystryggen? Det kan være en ribbeinslåsning i costaleddene – en leddsmerte forårsaket av nedsatt funksjon i leddet der ribbeinet fester inn mot torakal columna (brystryggen).

Forstadiet til ribbeinslåsning starter ofte, men ikke alltid, med en lengre periode med smerter i musklene innenfor skulderbladet, interkostalmuskulaturen (ribbeinsmusklene) og en følelse av å være konstant stiv i øvre del av ryggen (brystryggen og mellom skulderbladene).

 

– Den gradvise forverringen

Men så kommer ofte den mer plutselige leddsmerten. Den som nesten hogger litt til og gir seg til kjenne på en ganske så kraftig måte. Det skal dòg sies at det finnes en rekke forskjellige graderinger av ribbeinslåsning – fra mild til betydelig. En betydelig ribbeinslåsning er den hvor du kjenner at innpust gjenproduserer smertene eller forverrer disse. Mildere versjoner er det mer som en følelse av stivhet i brystryggen og ribbeinsfestene. Ofte kan våre terapeuter gi effektiv symptomlindring og funksjonsbedring i løpet av noen få konsultasjoner – og hjelper deg gjerne også med å forebygge ytterligere episoder med ribbeinslåsning.

 

Hvorfor har jeg blitt rammet av ribbeinslåsning?

Det skyldes vanligvis dysfunksjon i ledd, muskler og tilhørende biomekaniske strukturer – for eksempel muskulatur, sener og ledd. Dersom du opplever nedsatt bevegelighet, svakhet og smerter i muskulaturen i mellom skulderbladene, så anbefaler vi sterkt at du tar tak i problematikken. Kanskje skyldes det at du har hatt en rekke belastninger mot dette området den siste tiden? Dette kan nemlig føre til overbelastning som igjen fører til muskulære smerter og leddstivhet. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i ryggen og nakke med interkostalproblematikk.

 

– Ikke la vonde ribbein stoppe deg fra å nyte fritiden din

ryggbehandling 2

Vi ser ofte at mange lar det gå ganske langt før de tar tak i problemet med leddsmerter og redusert funksjon. Spørsmålet er: “Ville du ignorert blinkende feilmeldinger i dashbordet på bilen din?” For det er nemlig det smerter er. Smertesignalene er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt og ikke fungerer ordentlig – og jo lenger vi ignorerer disse feilsignalene desto høyere sjanse er det for “motorhavari” (billedlig talt). Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnoser uten bruk av bildediagnostikk.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

 1. Symptomer og kliniske tegn ved ribbeinslåsning
 2. Årsaker til ribbeinslåsning
 3. Behandling av ribbeinslåsning
 4. Egentiltak mot ribbeinslåsning
 5. Øvelser og trening (inkludert video)

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

1. Symptomer og kliniske tegn

 • Vondt å puste inn
 • Vondt å vri seg mot involvert side
 • Betydelig trykkømhet over det eller de involverte ribbeinsleddene (kostaledd)
 • Tydelig økt tonus og muskulær spenning i ribbeinsmuskulaturen (interkostalmusklene)
 • Stivhet i brystryggen
 • Redusert skulderbevegelighet

 

2. Årsak

Vi ser ofte at de som rammes av ribbeinslåsning har statiske jobber eller at de arbeider mye på datamaskin og smarttelefon. Dermed blir de påvirkede områdene overbelastet – som først gir utslag i stramme og vonde muskler, og deretter i leddsmerter når feilfunksjonen har blitt stor nok. Særlig nedsatt bevegelighet og økt kurvatur i brystryggen kan være med på å gi en høyere sjanse for at man rammes. Ribbeinslåsning kan også forekomme med plutselige, raske bevegelser – gjerne da med armene strukket ut fra kroppen (f.eks. når man plukker opp noe eller strekker seg etter en gjenstand).

 

3. Behandling av Ribbeinslåsning

ryggbehandling 1

Ved ribbeinslåsning er det ofte så ømt i det påvirkede området at man først må mobilisere og bearbeide den irriterte muskulaturen i området. Tilpasset leddbehandling kan være med på å gjenopprette normalisert funksjon, men det kreves normalt sett cirka 3-4 behandlinger for å få i gang bevegelsen – faktisk så er det slik at antall behandlinger kommer helt an på den enkeltes kasustikk. Kanskje er du en som har litt høy smerteterskel og piner deg selv før du oppsøker hjelp? I så fall er det høyere sjanse for at din problematikk vil kreve flere behandlinger og at de første behandlingene kan etterfølges av ganske tydelig behandlingsømhet.

 

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved ribbeinslåsning, så er det ofte effektivt å kombinere muskulære teknikker (for eksempel intramuskulær nålebehandling) med leddmobilisering og IASTM (instrument-assistert bløtvevsbehandling rettet inn mot seneproblematikk) / eller trykkbølgebehandling. Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motstå overbelastning etter at man har fått normalisert den.

 

Vondtklinikkene: Gode resultater med helhetlig og tverrfaglig tilnærming

Våre klinikere tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer. Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å klikke her.

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for smerter interscapulært og i midtryggen. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

4. Egentiltak mot Ribbeinslåsning

Ved denne tilstanden er det ofte forhøyede muskelspenninger i muskulaturen innenfor skulderbladene (musculus rhomboideus). Nettopp derfor kan bearbeiding av de muskulære punktene, ved bruk av triggerpunktballer, være fordelaktig. Det kan også være nyttig å bruke gjenbrukbar varmepakning over de anspente muskelområdene, og da gjerne flere ganger daglig.

 

Tips 1: Triggerpunktballer (lenken åpnes i nytt vindu)

Triggerpunktballer, også kjent som massasjeballer, brukes ved å legge seg på ryggen og styre ballen inn mot den anspente muskulaturen mellom skulderbladene. Hold deretter inn mot området i cirka 20-60 sekunder (avhengig av sensitivitet). Slike baller kan være et glimrende egentiltak for forebygging av muskulære smerter mellom skulderbladene (og andre steder i kroppen, for eksempel under fotbladet).

 

Tips 2: Gjenbrukbar Varmepakning med elastisk belte (lenken åpnes i nytt vindu)

En gjenbrukbar varmepakning kan brukes for å løse opp i anspente og vonde muskelspenninger. Pakningen varmes enkelt i mikroen, og påføres deretter mot det anspente området. Dette kan bidra til å løse opp i ribbeinsmuskulaturen. Faktisk er dette en multipakning (hot and cold pack), så den kan også brukes som en praktisk ispose ved behov.

 

5. Øvelser og Trening mot Ribbeinslåsning (inkludert video)

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi finner du både kiropraktorer og fysioterapeuter som er klare for å hjelpe deg med din problematikk. Når man er rammet av ribbeinslåsning er det viktig å mobilisere og få i gang riktig bevegelighet i områdene, men uten at man “tøyer strikken” for langt. I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogramforslag for å løse opp i anspente ryggmuskler mellom skulderbladene. I tillegg til disse øvelsene kan vi også anbefale skulderøvelser med flat strikk.

 

Video: 6 Øvelser mot Kink i Ryggen

Som du ser er øvelsene og tiltent å kunne være gode for kink i ryggen. Men de egner seg altså godt som mobiliseringsøvelser for områdene mellom skulderbladene. Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere gode treningsprogrammer og helsevideoer.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi er her for å hjelpe deg og jobber daglig med plager i muskler, ledd, sener og nerver. Med en særegent høy faglig interesse innen både utredning, behandling og rehabilitering av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35, via kontaktskjema eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg tilbake til en smertefri og bedre hverdag. Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon her. Ta ellers også gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

Bestill time / Døgnåpen Online Booking

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Vi har også en annen lokal avdeling på Eidsvoll Sundet.
 • Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så finner vi et tidspunkt til deg så snart som mulig.

 

Kilder: NHI, Vondt.net, Lommelegen, FHI, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *