Spinal stenose i korsryggen | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Er du rammet av spinal stenose og trange nerveforhold i korsryggen?

Spinal stenose skyldes avklemming av nerver inne i ryggsøylen – slik nervekompresjon kan skyldes både funksjonelle og strukturelle årsaker.

 

Våre terapeuter ved vår tverrfaglige klinikk Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder og behandler diagnosen spinal stenose tilpasset den enkelte person. Vi hjelper deg tilbake til en smertefri hverdag.

 

Lumbal spinal stenose er det medisinske uttrykket for trange nerveforhold i korsryggen. Slike trange nerveforhold kan gi symptomer med tegn på nervetrykk (redusert muskelkraft, «tunge bein», nummenhet og ilinger), men kan også være asymptomatisk (altså ikke gi noen tegn på symptomer).

 

Kanskje har du merket at du kun kan ta korte gåturer før du må ta pauser? Dette er et klassisk tegn på spinal stenose.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer og kliniske tegn på spinal stenose
 • Årsak: Hvorfor får man spinal stenose?
 • Behandling av spinal stenose
 • Øvelser og trening ved spinal stenose (med VIDEO)

 

Oversikt: Spinal stenose i korsryggen

behandling av hoftesmerter

Spinal stenose kommer ofte gradvis over tid og har en tendens til å forverre seg dersom man ikke tar aktive grep for å endre sine bevegelsesvaner og funksjonalitet. Vi minner også om at trange nerveforhold i ryggen ikke nødvendigvis gir symptomer før nerver faktisk blir avklemt – men det er absolutt anbefalt å ta tak i problemet før det går så langt.

 

Ved nerveavklemming og nerveirritasjon, som ved aktiv spinal stenose, så vil man også oppleve sekundære muskelsmerter i rygg og setemusklene. Dette forekommer som en forsvarsmekanisme i et desperat forsøk fra kroppen i å avlaste de påvirkede nervene – og kan ofte bidra til å forverre symptomene ytterligere.

 

Man kan også oppleve tap av sensorisk følelse (inkludert nummenhet i huden og hyposensitivitet) og motoriske endringer (nedsatt kraft grunnet trykk mot nervene som skal sende elektriske signaler til den påvirkede muskelen). Det er særlig de nederste nivåene i korsryggen kalt L5-S1 som blir rammet av denne tilstanden.

 

Konservativ behandling (1) bestående av fysikalsk behandling, fysioterapi, instruksjon i øvelser, tøyning, traksjon og massasje kan lindre milde til moderate utgaver spinal stenose. Det gjøres dog oppmerksom på at det er viktig å følge instruksjonene som blir gitt av terapeuten din – og at du følger de utskrevne treningsprogrammene.

 

Symptomer og kliniske tegn

Oversiktsbilde som viser hvordan stråling i beina kan forekomme ved prolaps eller spinal stenose.

I bildet ovenfor ser du et oversiktsbilde over hvor man kan oppleve nummenhet eller stråling ved avklemming eller irritasjon av ulike nerverøtter. Disse områdene kalles for dermatomer.

Spinal stenose kan gå utover nervefunksjonen og dermed medføre betydelige problemer over tid.

Manglende nervesignaler kan blant annet medføre muskelsvinn og redusert følelse i det påvirkede området avhengig av hvilken nerve som er avklemt. Det er derfor særdeles viktig å ta nerveirritasjon og nervesymptomatikk på alvor – dette er altså ikke en ting man “ser om går over”, man tilrådes heller å ta tak i det så raskt som mulig for å sikre best mulig effekt og resultat.

 

Karakteristiske symptomer på spinal stenose i korsryggen er:
 • Isjias og nervesmerter grunnet irritasjon av isjiasnerven
 • Må ta pauser når man er ute og går grunnet nervetrykket
 • Nedsatt muskelstyrke grunnet nedsatt nervetilførsel
 • Nummenhet og manglende følelse i huden på nerveområdet som er rammet – f.eks. utside av leggen
 • Lokal trykkømhet i det påvirkede området
 • Lokale, sekundære muskelsmerter grunnet nerveirritasjon
 • Smertene forverres ved bakoverbøy og lindres ved foroverbøy
 • Smerter i lavryggen, sete, lår og beina
 • Stråling, iling og / eller prikking nedover beinet (isjias symptomer – se illustrasjonen ovenfor). Disse symptomene vil kunne variere basert på hvilken eller hvilke nerver som er avklemt.

spinal stenose og problemer ved gange

 

Årsak

spinal stenose i korsryggen

Vanlige årsaker til spinal stenose er traume (skader), leddtilstander og artrose – samt aldersbetinget slitasje. Dersom man er rammet så kan man fortsatt leve et godt liv med god funksjon – men man må ofte endre livsstilen sin med mer bevegelse, opptrening av riktig muskulatur og fysikalsk behandling for å avlaste de påvirkede nervene og musklene.

 

Hvis man ikke tar spinal stenose på alvor så kan dette medføre gradvis forverring – og dermed også mer og mer nerveavklemming.

 

Av mer fysiske årsaker til spinal stenose i korsryggen så nevnes særlig:

 • Feilbelastninger over lengre tid som medfører gradvis skade på skiven eller leddene – som kan medføre artrose og leddforandringer.
 • Genetikk: Noen har mer arvelige betingelser for å rammes enn andre.
 • Plutselig, sterk feilbelastning (f.eks. et ekstremt tungt løft eller lignende) som fører til skade på mellomvirvelskiver.
 • Skivelidelser, blant annet prolaps, kan også medføre avklemming og dermed det vi kaller “funksjonell spinal stneose”.
 • Traumer (tidligere ryggskader kan medføre at man har høyere risiko for å bli rammet av spinal stenose)

 

Det er aldri for sent å gjøre noe med et plagsomt problem, men veien tilbake til tilnærmet normal funksjon kan bli gradvis vanskeligere jo lenger man venter. Vi kombinerer funksjonsbedrende og symptomlindrende behandling med opptrening og rådføring i forhold til hvilke øvelser du bør gjøre når du er rammet av denne problematikken.

 

Behandling av Spinal Stenose i Ryggen

ryggbehandling 2

For å forstå hva behandlingen kan gjøre for deg – så er det viktig å forstå behandlingens hovedformål. Som er som følger:

 • Bidra til bedre bevegelighet
 • Lindre nervesmerter og muskelspenninger
 • Redusere trykket mot de påvirkede nervene
 • Stimulere til økt reparasjon i det behandlede området
 • Styrke relevant muskulatur ved å gjenopprette normal funksjon
 • Øke lokal blodsirkulasjon – og dermed gi avspenning og smertelindring

 

For å si det rett ut, så går behandlingen altså ut på å opprettholde og bidra til funksjonalitet, fjerne trykket fra de avklemte nervene og å styrke opp stabilitetsmuskulaturen som skal avlaste området. Traksjonsbehandling er en teknikk hvor klinikeren tøyer og strekker på spesifikke områder for å mobilisere irritert nervevev.

 

Fysikalsk behandling, muskulære teknikker, mobilisering og massasje bidrar også til å redusere spenninger i området – slik at du kan slappe mer av og bevege deg friere uten ‘kompenseringsplager’. Intramuskulær nålebehandling er også en behandlingsteknikk som vi har god nytte av for å løsne opp i langvarige muskelspasmer.

 

Behandlinger ved vår klinikk som kan hjelpe deg med spinal stenose:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (nålebehandling)
 • Massasje
 • Moderne kiropraktikk
 • Traksjonsbehandling

 

En nyere metastudie (2018) konkluderte med at kiropraktisk leddmobilisering er effektiv i behandlingen av langvarige, kroniske korsryggsmerter. Metastudier er den sterkeste varianten av forskningsstudier som eksisterer.

 

Gode resultater med tverrfaglig, moderne tilnærming

Ved vår klinikk jobber vi stadig med å holde oss oppdaterte innen ny videreutdanning, seminarer og anerkjente forskningsstudier. Dette er for å stadig holde oss i toppsjiktet innen behandling og utredning av muskel- og skjelettlidelser – inkludert spinal stenose.

 

Øvelser og trening ved spinal stenose

Video: 5 Styrkeøvelser mot Spinal Stenose

Video: Tøyeøvelser mot Spinal Stenose


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram både tilpassede styrkeøvelser og tøyeøvelser for deg med spinal stenose. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Om kiropraktikk og fysioterapi

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

Kiropraktor med ryggradmodell

Les mer: Moderne fysioterapi

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Forskning / kilder:

 1. Coulter et al, 2018. Manipulation and mobilization for treating chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Spine.
 2. Bilde: Vondt.net

Alternative søkeord: Spinal stenose, trange nerveforhold, traksjonsbehandling, korsrygg, kiropraktor, fysioterapi, nålebehandling, intramuskulær akupunktur, behandling, massasje, muskelarbeid, utredning, symptomer, råholt, eidsvoll, akershus

 

Trange nerveforhold i korsryggen? Ta kontakt med oss og få hjelp til å finne en løsning og å legge forholdene til rette for best mulig tilheling.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *