Cervikogen hodepine

Cervikogen hodepine (Nakkerelatert hodepine) | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Cervikogen hodepine er også kjent som nakkehodepine. En vanlig form for hodepine som kan ødelegge hverdagen, tiltakslysten og humøret. Stramme muskler i øvre rygg og nakke, samt tilhørende stive ledd som begrenser nakkebevegeligheten er blant de vanligste årsakene til cervikogen hodepine.

 

Dersom dysfunksjonen blir sterk nok, så kan disse nevnte strukturene begynne å avgi smertesignaler til hjernen. Dette kan resultere i karakteristisk hodepine med tilhørende trykkømhet i involvert muskulatur (f.eks. øvre trapezius, suboccipitalis og sternocleidomastoideus) – da særlig over skulderbladene og rundt nakkerosetten, samt øverst i nakken.. Flere av de nevnte musklene har nemlig refererte smertemønster når de blir overaktive og kan dermed gjenprodusere trykk i hodet og hodepine. Særlig baksiden av hodet og øvre del av nakken er karakteristisk rammet ved nakkehodepine.

 

Her er et eksempel som viser hvordan stram muskulatur i øvre trapezius – og nedsatt leddbevegelighet i brystrygg og nakke kan medføre nakkehodepine:

øvre trapezius triggerpunkt

 

 

Som du ser utifra bildet så kan stram muskulatur i disse områdene referere trykk mot bakhodet, samt hodepine langsgående nakke og fram mot øye. Dette er en av de aller vanligste årsakene til det vi kaller nakkehodepine. Ofte blir musklene betydelig strammere grunnet manglende leddbevegelse i de involverte områdene – for eksempel at personen ikke kan vri hodet tilstrekkelig til siden eller at de har en «stiv forhøyning» der hvor nakken møter brystryggen (nakkerosetten i bunnen av nakken). Derfor er det meget viktig å kombinere leddbehandling med muskulær behandling ved denne diagnosen.

 

Ved hjelp av konservativ behandling – tilpasset den enkelte – kan vi i majoriteten av tilfellene betydelig redusere hodepinefrekvens og intensitet. Leddmobilisering, muskulært arbeid, rådgivning og hjemmeøvelser kombineres for å adressere både årsak og symptomgivende strukterer. Noen er mer plaget enn andre med dype muskelspenninger og da kan det være nødvendig med bruk av nålebehandling for å løse opp i de dyptgående myalgiene (smertegivende muskulatur eller «aktive muskelknuter»).

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling av hodepinediagnoser – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling av hodepinediagnoser, inkludert nakkehodepine. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Oversikt: Cervikogen hodepine

Kontakt oss gjerne i dag for utredning dersom du er plaget med hodepine og trykk i hodet. Vi vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med en grundig undersøkelse og eventuell behandling. Sammen kan vi finne ut av årsaken til at du har nakkehodepine – og forhåpentligvis kan vi hjelpe deg med å ta tak i noen av årsakene til at det har oppstått i det hele tatt.

 

Vi gjør dog oppmerksom på at det å ta tak i problemet midlertidig kan irritere de involverte områdene – så det er viktig å være innstilt på at slik tilheling kan ta tid. Særlig hvis du har hatt plagene lenge.

 

Symptomer og kliniske tegn

sykdomshistorie 700

Ved nakkerelatert hodepine har personen som er rammet ofte tydelig nedsatt nakkebevegelighet og forhøyet tonus i nakkemuskulatur og øvre ryggmuskulatur.

 

Karakteristiske symptomer på nakkehodepine er primært ensidig hodepine som rammer øvre nakke og fram mot øyet – da særlig på en side, men kan også inneholde følgende symptomer:

  • Nedsatt leddbevegelighet i nakke og øvre rygg
  • Hodepine som er verst på en side av hodet – og som kan minne om en mildere utgave av migrene
  • Trykk over ryggtaggene kan oppleves som ømhet ved manglende leddbevegelse
  • Tydelig trykkømhet over involvert muskulatur – som gjengir smertebildet ved trykk

 

Symptomene kan dog variere fra person til person. Både i forhold til hvor hardt de rammer, men også at det kan oppstå i ulike kombinasjoner av de ovennevnte.

 

Årsak

Det er flere mulige årsaker til at man rammes av nakkehodepine – og diagnosen skyldes ofte en rekke faktorer som blant annet stress i hverdagen, dårlig tid til å lage næringsrik mat, for lite bevegelse, statisk arbeidsstilling (f.eks. mye PC-arbeid) og inget overskudd til trening.

 

Av mer fysiske årsaker til nakkehodepine så nevnes særlig følgende ledd og muskler:

·         Øvre nakkeledd med tilhørende muskelfester (bl.a. suboccipitalis)

·         Nakkerosettovergangen / cervikotorakalovergangen med tilhørende muskelfester (bl.a. øvre trapezius og levator scapulae)

·         Lokale nakkemuskler (bl.a. sternocleidomastoideus)

 

 

Dersom musklene dine tilstrammes igjen og igjen grunnet at du ikke kan vri hodet til siden når du kjører bil eller lignende så er løsningen ganske klar – man må normalisere bevegelseutslagene i nakken og øvre ryggen. Først når de beveger seg normalt vil musklene ikke ha en grunn for å trekke seg sammen og minske sin naturlige mobilitet.

 

Behandling

Konservativ behandling bestående av leddmobilisering, muskulært arbeid (f.eks. intramuskulær nålebehandling), rådgivning, hjemmeøvelser og / eller bruk av trykkbølgebehandling har bevist effekt mot muskel, nerve og leddplager. Vi individualiserer behandlingen for den enkelte for å kunne gi best mulig effekt og for å oppnå best mulig resultater. Det er dog viktig å huske på at slik tilheling kan ta tid og at det midlertidig kan bli irritert i områdene før det blir bedre.

 

Ved denne type av hodepine er det særlig viktig med kombinasjonen av tilpasset leddmobilisering og muskulært arbeid. Noen ganger, ved dype muskelspenninger som har vært der lenge, så benyttes det gjerne tørrnåling for å løse opp i de dyptliggende myalgiene.

 

 Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med hodepinepasienter og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

Forskning / kilder:

1.Bronfort et al, 2011

Alternative søkeord: nakkehodepine, kan nakken gi hodepine, kiropraktor, behandling, utredning, symptomer, råholt, eidsvoll, akershus

 

Ikke la nakken gi deg hodepine. La oss hjelpe deg på veien mot en bedre og smertefri hverdag. Ta kontakt med oss og få hjelp til å finne en løsning på problematikken.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *