stivhet i brystryggen

Stivhet i Brystryggen (Midtre og Øvre del av Ryggen)

Føles øvre del av ryggen din stiv og nærmest låst til tider?

Nedsatt bevegelighet og stivhet i brystryggen (midtre og øvre del av ryggen) kan gi grunnlag for lokale leddsmerter i de påvirkede områdene, men også i muskulatur tilhørende skulderbladene og nakkeregionen. Moderne kiropraktikk kan ofte være en løsning på slik leddproblematikk.

 

Ofte så skyldes slik stivhet i brystryggen en diagnose som er kjent som fasettleddslåsning

Populært blir det oftest referert til som en “låsning”.

 

Karakteristisk sett kan det kjennes ut som:

  • At det påvirkede ryggområdet ikke beveger seg som det skal.
  • Irritasjon og økt sensitivitet i området – og tilhørende muskler.
  • Lokale smerter og tilhørende trykkømhet på leddet.

 

fasettledd

Bilde: Illustrasjonen ovenfor viser hvordan en fasettleddslåsning ser ut. Disse leddene utgjør festepunktet hvor to ryggvirvler fester inn i hverandre – og det er i disse at det kan oppstå lokal feilfunksjon, redusert bevegelse og tilhørende smerter. Det påvirkede leddet kan oppleves “låst” grunnet hypomobilitet hos den rammede pasienten.

 

Følgeplager og kompenseringsmekanismer i nakke og skuldre

ryggbehandling 1

Ved unormal stivhet i brystryggen og redusert leddbevegelighet, så kan dette føre til at vi beveger oss annerledes enn til vanlig. En mer “robotaktig” bevegelse i overkroppen vil blant annet legge økt belastning mot nakken og skuldrene dine.

 

Stivhet i brystryggen kan altså medføre endret funksjon i andre steder enn bare lokalt i selve brystryggen. Man kan blant annet stivne til i nakken og få skuldersmerter dersom denne regionen ikke fungerer optimalt.

 

Dette skyldes det vi kaller følgeplager (kompenseringsplager) – et funksjonelt fenomen der andre strukturer må overta belastningen fra visse områder da disse ikke gjør “jobben sin”. Over tid kan dette medføre stadig forverrende plager i nakke og skuldre, samt deres tilhørende muskelfester.

 

Ved akkurat denne type problematikk kan det være fordelaktig å gå til en av våre moderne kiropraktorer – dette grunnet den store leddkomponenten i diagnosen. De kombinerer ofte leddbehandling med muskulære teknikker for å få best effekt.

 

Symptomer og kliniske tegn

  • Tydelig begrenset bevegelighet i brystrygg og torakal columna
  • Lokal trykkømhet over hypomobile ledd
  • Lokal trykkømhet over nærliggende muskulatur
  • Kompenseringssmerter i nakke og skuldre
  • Verking imellom skulderbladene og innunder selve skulderbladene

 

Årsak

Det kan være flere årsaker til at du er stiv i brystryggen – men man ser ofte at det har med jobb å gjøre og da særlig yrker som gir betydelig statisk belastning mot nakke og mellom skulderbladene.

 

Ofte så er det slik at stivhet i brystryggen bygger seg opp over lengre tid – og skyldes gjerne repetitive belastninger grunnet jobben eller andre fysiske årsaker.

 

Tilstanden starter ofte ganske mildt – men kan utvikle seg gradvis i bakgrunnen uten at du tenker noe særlig over det, helt til smertene i leddene er nærmest konstante.

 

Grunnen til at smertesignalene blir stadig sterkere skyldes blant annet at kroppen ber deg om å ta tak i problematikken og gjøre noe med det før det blir kronisk.

 

Behandling av Stiv Brystrygg

ryggbehandling 2

Ved en diagnose som innehar en såpass klar leddmessig komponent så vil naturligvis leddmobilisering kunne være en viktig del av behandlingen – da med den hensikten å gjenopprette og normalisere leddbevegelsen din.

 

Dog er det viktig å jobbe med alle faktorer faktorene som gir grunnlag for utvikling av stivhet i brystryggen – og derfor kan muskulært arbeid spille en viktig rolle i kombinasjon med leddbehandlingen. Særlig idrettsmassasje kan være fordelaktig.

 

Behandlingsplanen er unik og tilpasset for den enkelte pasient – men ved stivhet i brystryggen så vil det ofte benyttes en eller flere av følgende teknikker:

 

Gode resultater med moderne tilnærming

Behandlingen er alltid tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle. Våre klinikere forholder seg til nasjonale retningslinjer og holder seg kontinuerlig oppdatert på forskning og videreutdanning.

 

Vi innehar også spesialistrettigheter til henvisning for bildediagnostikk (MR, CT eller røntgen) hvis det skulle vise seg å være behov for dette.

 

Øvelser og Trening mot Stiv Brystrygg

Vår fysioterapeut vil – etter en biomekanisk funksjonsanalyse – kunne gi deg treningsveiledning og et treningsprogram som kan hjelpe deg med å unngå fremtidig stivhet i brystryggen.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI, Vondt.net, Lommelegen, FHI, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *