Artrose i nakken

Slitasje i Nakken (Nakkeartrose) | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Slitasje i nakken, også kjent som nakkeartrose, rammer de aller fleste med årene. Slitasje i nakken (nakkeartrose) er altså relativt vanlig, men kan forekomme i varierende grader, fra milde til større slitasjeendringer. I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan du kan håndtere nakkeartrose – både i form av gode egentiltak, øvelser og behandlingsmetoder.

 

Traumer, slik som whiplash / nakkeslengskade, kan føre til tidligere forekomst av leddslitasje. Kliniske metastudier har bevist at leddmobilisering og fysikalsk behandling faktisk, kanskje overraskende for mange, var mer effektivt enn trening når det kom til smertelindring og funksjonell bedring i behandlingen av artrose.

 

Vi kombinerer disse to behandlingsformene (manuell behandling og spesifikk opptrening) for å gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Hos oss ønsker vi å hjelpe deg med effektiv symptomlindring og funksjonsbedring for dine nakkesmerter, men også sørge for at du løser årsakene til problemet.

 

I denne artikkelen vil du kunne lære mer om:

 1. Symptomer og Tegn på Slitasje i Nakken
 2. Årsaker til Nakkeartrose
 3. Behandling av Artrose i Nakken
 4. Egentiltak mot Slitasje i Nakken
 5. Øvelser og Trening mot Nakkeartrose (inkludert treningsvideo)

 

Symptomer og Tegn på Nakkeartrose

Karakteristiske symptomer ved nakkeartrose kan inkludere:

 • En følelse av at det er “dårlig plass” i nakken
 • Muskelsmerter i nakken
 • Nakkesmerter og vondt i nakken
 • Knasing eller knepping i nakken når du vrir på hodet
 • Smerter ved visse nakkebevegelser
 • Økt forekomst av nakkerelatert hodepine
 • Økt hyppighet av cervikogen svimmelhet

Hvis dette er noe du kjenner deg igjen i – vit at det er hjelp å få. Våre toppmoderne terapeuter kan hjelpe deg med både funksjonell bedring og symptomlindring.

 

Spesialkompetanse innen Utredning og Behandling

fysioterapi mot nakkeprolaps

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling av artroselidelser – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

(PS – Artikkelen fortsetter under knappen nedenfor)

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Årsak

En vanlig årsak til slitasje i nakken (nakkeartrose) er overbelastning over tid uten tilstrekkelig restitusjon eller kapasitet for å utføre nettopp den aktiviteten. For eksempel langvarige statiske stillinger.

 

Karakteristiske årsaker til artrose i nakken kan inkludere:

 • Manglende bevegelsesutslag (at man ikke kan vri hodet helt til siden eller bøye hodet bakover)
 • Nedsatt leddbevegelighet og redusert leddfunksjon
 • Statiske arbeidsstillinger med ensidig belastning
 • Tidligere traumer (for eksempel fall, nakkeslengskader og bilulykker)

Ved å opprettholde god leddbevegelighet i nakken så kan man også bidra til bedre plassforhold i fasettleddene – og unngå unormalt høyt intra-artikulært trykk på både ledd og de myke mellomvirvelskivene (skivene mellom nakkevirvlene).

 

Vi hjelper deg med å få tilbake funksjonen og lindre symptomene dine – jo raskere du tar tak i det, jo raskere resultater vil man oppnå i de aller fleste tilfeller.

 

Behandling

nakkebehandling

Vi behandler regelmessig artrose i nakken på en helhetlig og effektiv måte. Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den.

 

Det er også viktig å mobilisere nakkeleddene, skuldre og brystryggen for å sørge for riktig bevegelse og belastning. Våre klinikere samarbeider ofte tverrfaglig for at du skal få best mulige resultater.

 

Behandlinger ved vår klinikk som kan hjelpe deg med nakkesmerter og symptomer grunnet nakkeartrose:

 • Fysioterapi
 • Intramuskulær akupunktur (nålebehandling)
 • Massasje
 • Moderne kiropraktikk
 • Muskulær trykkbølgebehandling
 • Traksjonsbehandling

 

Fysikalsk behandling har som hovedformål å lindre smerter og gi funksjonell forbedring (økt reparasjon og muskulær restitusjon). Dette skjer ved flere prosesser – inkludert:

 • Bidrar til mer mobilitet i stive nakkeledd
 • Gir forbedrede bevegelsesutslag i nakken
 • Kan redusere trykk i leddene og i mellomvirvelskivene
 • Løser opp smertefulle muskelknuter og triggerpunkter
 • Stimulerer til reparasjon i affekterte områder
 • Økt blodsirkulasjon til stramme nakkemuskler

 

Ved å implementere tilpasset kiropraktisk mobilisering / leddmanipulasjon gjør at man kan ta tak i flere faktorer av problemet med god effekt – dette er klinisk bevist i flere studier.

 

kjevebehandling

Behandlingen er rettet inn mot å gjenopprette normal funksjon. Typisk behandling som vi benytter mot denne problematikken er muskulær behandling (triggerpunktbehandling, kryssfriksjon massasje, uttøyning) og tilpasset leddmobilisering / manipulasjon i kombinasjon med hjemmeøvelser.

 

Det kan også være aktuelt med traksjonsteknikker, intramuskulær nålebehandling og / eller trykkbølgebehandling. Hos oss ønsker vi å hjelpe deg med effektiv symptomlindring og funksjonsbedring for dine smerter, men også sørge for at du oppnår mer langvarige gode resultater ved å instruere deg i korrigerende trening og øvelser.

 

Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan vi sammen kan løse problemet ditt på best mulig måte.

 

Gode resultater med tverrfaglig, moderne tilnærming

Ved vår klinikk jobber vi stadig med å holde oss oppdaterte innen ny videreutdanning, seminarer og anerkjente forskningsstudier. Dette er for å stadig holde oss i toppsjiktet innen behandling og utredning av muskel- og skjelettlidelser.

 

Egentiltak ved Artrose i Nakken

Flere av våre pasienter spør oss om anbefalinger i forhold til egentiltak. Ved nakkeartrose kan det foreligge påleiringer, trange forhold og forkalkninger, som igjen kan gi trange plassforhold. Nettopp derfor anbefaler vi gjerne daglig bruk av nakkehammock (nakketraksjonsapparat) eller oppblåsbart nakketraksjonsapparat for å motarbeide dette, samt bidra til å opprettholde god nakkefunksjon.

 

Tips 1: Nakkehammock (Nakketraksjonspute)

Et elsket egentiltak for mange som plages med nakken. Et nakketraksjonsapparat (denne utgaven blir populært kalt en ‘nakkehammock’) har som hovedhensikt å strekke leddene varsomt fra hverandre (også kjent som traksjon) og lindre muskelspenninger ved tilpasset tøyning. På denne måten kan den redusere sammentrykning i nakken. Så lite som 10 minutter daglig bruk har dokumentert effekt (1). Klikk her eller på lenken ovenfor for å lese mer om denne.

 

Egner seg Særlig mot:

 • Nakkespenninger
 • Nakkeartrose
 • Nervesmerter i Nakken
 • Skivekompesjon i Nakken (Skiveprolaps)
 • Trange Forhold i Nakken
 • Radierende Smerter fra Nakken og ut mot Armen

For deg som er mye plaget med nakken kan det også være lurt å investere i den andre varianten i tillegg – et oppblåsbart nakketraksjonsapparat (lenken åpner i nytt vindu) som er enda lettere å kontrollere i forhold til dekompresjon. En god strategi kan være å starte med den oppblåsbare varianten i noen uker eller måneder, avhengig av preferanse, før man går videre til nakkehammocken.

 

Tips 2: Oppblåsbart Nakketraksjonsapparat (lenken åpner i nytt vindu)

Som nevnt kan denne være ekstra egnet for deg med betydelige nakkeplager. Grunnen til at denne kan fungere ekstra godt i starten er at man har muligheten til å selv regulere hvor mye strekk som forekommer ved gradvis oppblåsing (med tilhørende oppblåsbelg). En vanlig strategi for nakkeartrosepasienter er at man starter med denne, og deretter går videre til nakkehammocken – eller bytter på mellom de to.

 

Video: 6 Øvelser mot Nakkeartrose

Mange er usikre på hvilke treningsøvelser de bør gjøre ved slitasje i nakken. Her, i videoen nedenfor, viser vi fram et treningsprogram bestående av seks hovedøvelser. Forsøk gjerne å gjøre det 2-3 ganger i uken.


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram seks ulike øvelser for deg med nakkeartrose. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform. Vi setter også stor pris på om du ønsker å abonnere på Youtube-kanalen vår.

 

Om kiropraktikk og fysioterapi

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

Kiropraktor med ryggradmodell

Les mer: Moderne fysioterapi

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Husk at vi også har klinikkavdeling på Eidsvoll Sundet – eller i Oslo – dersom det er geografisk nærmere deg (se klinikkoversikt her).

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *