Stramme Hoftemuskler

Stramme Hoftemuskler (Muskelknuter i Hoften)

Stramme hoftemuskler i hoften og kan være smertefullt og funksjonsnedsettende, særlig når det fører til kompenseringssmerter i rygg og bekken. Stramme hoftemuskler kan gå utover jobb og fritid.

 

Kanskje stopper de deg fra å delta i aktivitet, idrett og sport slik du egentlig kunne tenke deg å gjøre? Kanskje gjør smertene slik at du opplever det som at du er mer “tiltaksløs” enn vanlig? Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan du kan løse opp i dine stramme hoftemuskler. Ilipsoas (hoftebøyeren – kan gi smerter dypt mot framsiden av hoften) og setemuskulaturen (bl.a. gluteus medius og gluteus minimus) er ofte de musklene som har en tendens til å bli overaktive – og dermed referere smerter mot hoften.

Klikking i hoftene og nedsatt hoftebevegelse?

Stramme hoftemuskler og stive hofteledd kan ramme alle og kan være riktig så plagsomt. Stramme hoftemuskler, også kalt muskelknuter i hoften, kan blant annet medvirke til nedsatt bevegelse – som kan føles ut som skarpe smerter ved spesielle bevegelser. Kanskje har du merket at det klikker i hoften når du løfter beinet på den ene siden?

 

 

Det er flere faktorer som bør adresseres dersom du sliter med denne typen smerter og plager – og våre behandlere jobber helhetlig for å kunne gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i rygg / bekken og stram hoftemuskulatur. Det noteres særlig nedsatt bevegelse i bekkenet på samme side som man har de tydeligste hoftemuskelknutene. Kjernemuskulaturen er også essensiell når det kommer til å avlaste bekken, hofte og ryggen.

 

 

– Muskelknuter i hoften kan forekomme hos alle

Nei, du trenger ikke å ha gjort noe feil for at stramme hoftemuskler og muskelknuter skal oppstå i hofte og nærliggende områder. Det er heller ikke sant at smertene er akkurat like fra person til person, selv om velmenende råd fra svigermor mener at “dette er akkurat det samme som jeg hadde”.

Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utfra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

 • Tydelig trykkømhet over involverte muskler i hofte og sete
 • Klikking og knepping i hoften på den strammeste siden
 • Nedsatt hoftebevegelighet
 • Nedsatt ryggbevegelighet
 • Nedsatt bekkenbevegelse
 • Tidvis smerte ved nedtråkk
 • Halting (i mer alvorlige tilfeller)

 

Årsak

Feilbelastninger i kombinasjon med for lite tid i tidsklemma til lindrende tiltak kan gjøre at muskelspenninger bygger seg opp over lengre tid og medfører lokale smerter i og rundt hoftemusklene. Vi anbefaler å ta tak i problematikken før smertene melder seg, da smertesignaler ofte er kroppens måte å fortelle deg at noe er i ferd med å kunne bli “kronisk skadet”.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men med stramme hofte, så er det ofte effektivt å kombinere intramuskulær nålebehandling med leddmobilisering. Andre tiltak er muskulære teknikker, massasje og instrument-assistert bløtvevsbehandling med spesialverktøy (IASTM). Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere ryggen, bekken og hoftene for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er en våre spesialiteter). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt igang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot muskelknuter i hoftene:

 • Tøyning av sete og ryggmuskulatur
 • Sideliggende benløft
 • Bekkenløft
 • Rygghev på terapiball
 • Monstergange
 • Pendeløvelse – en øvelse som også er hyppig brukt mot hofteartrose

 

Ta gjerne kontakt, så hjelper vi deg å sette sammen et treningsprogram for deg.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *