låsning i nakken

Låsning i Nakken (Låst Nakke)

Våknet med låst nakke? En låsning i nakken kan gi nakkesmerter, hodepine og nakkerelatert svimmelhet. Ved Råholt kiropraktorsenter og Fysioterapi tilbyr vi kliniske undersøkelser og effektive behandlinger for å hjelpe deg.

 

Når Nakken Går i Vranglås

Mange av oss har opplevd at nakken har “låst seg”. Dette skyldes normalt sett en kombinasjon av feilfunksjon i ledd og muskler som gir deg betydelig begrenset bevegelighet og tilhørende nakkesmerter. Det kan også gi nakkerelatert hodepine og svimmelhet.

 

I denne artikkelen vil du blant annet lære mer om:

 • Undersøkelse og Utredning av Låst Nakke
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Nakkelåsning
 • Årsaker til Låst Nakke
 • Behandling av Låsning i Nakken
 • Øvelser og Trening mot Nakkelåsning

 

Undersøkelse og Utredning av Låst Nakke

fysioterapi mot nakkeprolaps

Våre klinikker innehar moderne klinikere, både kiropraktorer og fysioterapeuter, som har særegen kompetanse innen utredning og undersøkelse av biomekanisk feilfunksjon og smerter i kroppens muskler, nerver og ledd.

 

Når du presenterer på din første konsultasjon hos en av våre terapeuter så vil de gjennomføre en grundig klinisk og funksjonell undersøkelse for å finne ut av hva som har forårsaket nakkelåsningen – inkludert hvilke muskler, nerver og ledd som er involvert i smertepresentasjonen.

 

Det er denne undersøkelsen som også gir klinisk grunnlag for å kunne hjelpe deg med å ta tak i årsakene til symptomatikken – og dermed redusere sjansen for tilbakefall og sørge for langvarig bedring.

 

Offentlig Henvisningsrett til Bildediagnostikk

Våre moderne kiropraktorer har også offentlig henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (inkludert røntgen, CT og MR undersøkelse) dersom dette er indisert.

 

Symptomer og Kliniske Tegn på Nakkelåsning

De to mest fremtredende symptomene på en nakkelåsning er:

 

 • Betydelige smerter i påvirkede muskler og ledd.
 • Nakken er tilnærmet låst i en stilling – og bevegelse er smertefullt.
 • Vanskeligheter med å vri på hodet eller legge hodet til siden.

 

En nakkelåsning kan dòg også føre til en rekke andre symptomer og kliniske tegn. En rekke av disse kan du se i listen nedenfor:

 

 • Cervikogen Svimmelhet
 • Funksjonell Nerveirritasjon (Når muskler og ledd fører til irritasjon på nerver i nakken)
 • Nakkehodepine
 • Refererte Smerter ut i Skulderen og Muligens ned i Armen

 

Årsaker til Låst Nakke

Mange tror at nakkelåsninger kun oppstår ut av det blå, men sannheten er at de ofte har bygget seg opp over lengre tid enn det man skulle tro i form av gradvis strammere muskulatur og stivere ledd.

 

Det finnes dòg en rekke faktorer og årsaker man vet at kan bidra til at nakken låser seg:

 

 • Fall eller Taklinger i Idrett og Sport.
 • Kald Trekk og Vind.
 • Stressede Situasjoner (For eksempel forberedelse til eksamen, dødsfall i familien eller ny jobb).
 • Ugunstig Sovestilling (Sovet forkjært på nakken).

 

En akutt nakkelåsning kan ha ligget og ulmet en stund

Dòg er det slik at en plutselig nakkelåsning ofte har en ganske logisk forklaring. I mange tilfeller så skyldes det at man har gått i lengre tid med smerter og nedsatt nakkebevegelighet – og dermed gradvis latt muskelspenninger og stive ledd bygge seg opp.

 

 

Behandling av Låsning i Nakken

Vi tilbyr en rekke gode og effektive behandlinger som kan hjelpe deg hvis du har fått en låsning i nakken. Våre klinikere er dyktige og erfarne med en helhetlig tilnærming som vil kunne hjelpe deg til en smertefri hverdag med bedre bevegelighet.

 

Disse behandlingene hos oss kan hjelpe deg med å fremme funksjonen i nakkens muskler og ledd:

 

 • Fysioterapi og Fysikalsk Behandling
 • Idrettsmassasje
 • Intramuskulær Nålebehandling
 • Moderne Kiropraktikk

 

Om Behandlingen

Behandlingsplanen tar utgangspunkt i den kliniske undersøkelsen og eventuelle funksjonelle funn gjort i forbindelse med denne. Våre klinikere behandler både muskler og ledd for å gi deg best mulige resultater. Behandingen tar sikte på å:

 

 • Bidra til mindre smerter og en bedre hverdag
 • Bryte ned skadevev og normalisere bløtvevselastisitet
 • Gi deg bedre leddbevegelighet
 • Redusere muskulære spenninger

 

Moderne kiropraktisk behandling og leddmobilisering har klinisk dokumentert virkning mot stivhet og nakkesmerter. Ved slik behandling så mobiliserer kiropraktoren på leddene for å gjenopprette normal funksjon og bevegelse.

 

Dette er også assosiert med det famøse “knekket”. Dette skyldes en trykkforandring i leddet hvor leddvæske trekker inn i leddfestet og sørger for bedret bevegelse.

 

Ved låsning i nakken så er denne leddmobiliseringen ofte en viktig del av behandlingen for å oppnå målet om normal nakkebevegelse og redusert stivhet. Behandlingen tilpasses alltid den enkelte, deres dagsform, alder og helhetlige sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd.

 

Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering.

 

Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO.

 

Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

ryggbehandling 2

Klikk på lenken ovenfor for å lese mer detaljer om denne behandlingen.

 

Øvelser og Trening mot Nakkelåsning

Det finnes en rekke anatomiske områder og faktorer som har direkte påvirkning på nakkens muskler og ledd. Disse inkluderer blant annet:

 

 • Positur (Kroppsholdning)
 • Skuldre og Skulderblad
 • Øvre Ryggen (Brystryggen)

 

Trenings- og bevegelighetsøvelser rettet inn mot å styrke bevegelighet og kapasitet i disse områdene kan altså hjelpe til med å styrke nakkens utholdenhet.

 

VIDEO: Ni Øvelser mot Akutte Nakkesmerter

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder, kiropraktor Alexander Andorff, som viser deg ni øvelser som kan hjelpe deg med å lindre nakkesmerter og fremme bevegelighet i nakken.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Helsenorge, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *