fysioterapi mot nakkeprolaps

Stiv Nakke

Stiv nakke og nakkesmerter?

Altfor mange aksepterer at nakkesmerter og stivhet har blitt en del av hverdagen – selv om det absolutt ikke trenger å være sånn. Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi tilbyr vi moderne utredning og behandling av stiv nakke. Nederst i artikkelen finner du også en treningsvideo med nyttige øvelser mot nakkestivhet.

 

– Hvordan i alle dager har nakken min blitt så stiv?

Det fort gjort å havne i en situasjon der man tenker: “Hvordan kunne jeg tillate at nakken ble så stiv?” For det er jo nemlig slik at en hektisk hverdag kan føre til at ens egen kropp og legeme havner i bakerste rekke av prioriteringene – helt til det ikke går lenger. En stiv nakke kan medføre gradvis økt anspenthet i nærliggende muskler og progresjon av stive nakkeledd. Ved unormal bevegelse eller mangel på bevegelse så bruker du ikke musklene eller leddene på riktig måte – og dette kan også medføre kompenseringsplager, slik som hodepine og svimmelhet.

 

I denne artikkelen om nakkestivhet vil vi blant annet lære mer om:

 • Årsaker til at Nakken Stivner
 • Symptomer ved Stiv Nakke
 • Kompensasjonsplager Grunnet Nakkestivhet

+ Nakkehodepine (Cervikogen hodepine)

+ Nakkesvimmelhet (Cervikogen svimmelhet)

+ Nakkeavklemming (Plexopati)

 • Utredning og Undersøkelse av Stiv Nakke
 • Behandling av Nakkestivhet
 • Øvelser og Trening mot Stiv Nakke (inkludert VIDEO)

 

Årsaker til at Nakken Stivner

Bilde: Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter

Det korte og brutale svaret på dette er: feilbruk. Men svaret er egentlig langt mer komplekst enn som så. For å få en god, bevegelig og funksjonell nakke så er det flere faktorer som må stemme overens:

 • Bevegelighet i Skuldrene: Skuldrene og nakken skal egentlig være bestevenner. Det er to anatomiske strukturer som påvirker hverandre dersom den ene ikke fungerer som den skal. Manglende bevegelighet i skulderen vil, blant annet, føre til feilbruk av nakkens muskler og ledd – som dermed blir feilbelastet, og deretter overbelastet.
 • Fleksibilitet i Brystryggen og Mellom Skulderbladene: Stivhet mellom skulderbladene fører til stivhet i nakken og nakkeovergangen hvor den møter brystryggen. Kiropraktisk leddmobilisering kan bidra til å øke bevegeligheten i disse områdene, som deretter vil ha en positiv effekt på nakken.
 • Holdning og Muskulær Balanse: Som illustrert ovenfor vil en fremskutt hodestilling føre til økt belastning mot nakkens muskler og ledd. Ikke overraskende har slik holdningsproblematikk blitt lenket med høyere risiko for nakkesmerter og nakkeprolaps i flere studier (1). Vi ser gjerne slik holdning i yrker med mye statisk belasting.

 

Som du skjønner så er det alltid flere årsaker til at man stivner til i nakken. Nettopp derfor er det viktig med en klinisk undersøkelse for å kartlegge de involverte faktorene.

 

Symptomer ved Stiv Nakke

Man skulle kanskje tro at symptomer ved stiv nakke kunne oppsummeres med ett ord: stivhet. Men slik er det altså ikke. Her er noen av de vanligste symptomene:

 • Høyere Risiko for Cervikogen Svimmelhet
 • Nakkesmerter i Kombinasjon med Skuldersmerter
 • Prikking eller Nummenhet ned i Armen og/eller Hånden
 • Smerter ved Visse Bevegelser (Særlig når man vrir på hodet)
 • Økt Forekomst av Hodepine
 • Økt Risiko for Nakkeartrose

Naturlig nok er det mest karakteristiske symptomet redusert nakkebevegelighet, men med den ovenstående listen så ønsker vi å ønske forståelsen for at det å ignorere smerter og feilfunksjon gjerne fører til enda større muskuloskeletale problemer.

 

Kompensasjonsplager Grunnet Nakkestivhet

Men hva slags langsiktige konsekvenser kan egentlig nakkestivhet føre til? Noen av de mulige konsekvensene kan være:

 

Cervikogen Svimmelhet

Hjernen benytter informasjon fra balanseorganene (indre ører og synet) og proprioceptorer (små sanseapparater i muskler og ledd) til å fortelle seg selv hvilken posisjonen man er i. For eksempel så er det proprioceptorene som forteller hjernen hvilken posisjon du holder hånden i dersom du har øynene lukket. Svimmelhet oppstår når det er motstridende informasjon fra de ulike partene.

En stiv og lite funksjonell nakke vil kunne gi dårlig informasjon fra de små sanseapparatene, og dermed oppstår det vi kaller for cervikogen svimmelhet (2).

 

Nakkehodepine

I illustrasjonene nedenfor ser du hvordan nakkens muskler og ledd kan gi grunnlag for cervikogen hodepine.

triggerpunkter og muskler som gir hodepine

ledd - smertemønster

Her er det viktig å nevne at nakken fungerer som en sammenhengende struktur, og at det derfor gjerne er en kombinasjon av ledd og muskler som står bak den nakkerelaterte hodepinen. Våre klinikere kan hjelpe deg med både undersøkelse og eventuell behandling av slik problematikk.

 

Nervesmerter og Prikking i Armer og/ eller Hender

Feilfunksjon i nakken kan medføre irritasjon eller avklemming av nerver. I det øverste partiet av nakken, tilhørende de fire første nakkevirvlene (C1-C4), finner vi cervikal plexus. Hvorav et plexus indikerer en nervesamling. I de tre nederste nakkevirvlene har vi brachial plexus (C5-C8).

Dårlig funksjon i muskler og ledd kan føre til påvirkning av disse nervene, og da kan man oppleve symptomer tilsvarende den irriterte nervebanen. Dette kalles normalt sett for plexopati. Blant annet kan irritasjon/avklemming av C7-nerveroten gi påvirkning av triceps, håndleddsstrekkerne, samt nummenhet oppe på hånden.

 

Utredning og Undersøkelse av Stiv Nakke

På din førstegangskonsultasjon hos oss på Råholt vil din kliniker gjennomføre en historietagning og funksjonell undersøkelse. I første del av konsultasjonen går terapeuten gjennom en rekke spørsmål for å bli bedre kjent med din smertehistorikk, samt eventuelle tegn på revmatiske diagnoser eller lignende.

Deretter gjennomføres en klinisk undersøkelse hvor behandleren undersøker nakkens funksjonalitet, bevegelighet i ledd, samt muskulær tilstand – i tillegg til flere ortopediske og nevrologiske tester ved behov. Hvis det er medisinsk indisert har vi også henvisningsrett til bildediagnostisk utredning (røntgen, MR og CT).

 

Behanding for Nakkestivhet

Man må gå helhetlig til verks for å forbedre funksjonen i en stiv og smertefull nakke. Nettopp derfor kombinerer vi gjerne en kombinasjon av følgende behandlingsmetoder for å oppnå best mulige resultater:

 

Behandlingen er tilpasset den enkeltes dagsform og sykdomshistorikk. Nettopp derfor kan vi hjelpe alle i alle aldre fra 0-100 år. Hos oss er du i trygge hender hos terapeuter med offentlig helseautorisasjon gjennom Helsedirektoratet. Yrkene i Norge med denne autorisasjonen og MSK-ekspertise er fysioterapeut (+MT) og kiropraktor. Våre klinikker er tilknyttet Vondtklinikkene, et faglig nettverk for elitekompetanse innen utredning og behandling av lidelser i muskel- og skjelettsystemet.

Varigheten på behandlingsopplegget vil også variere utifra faktorer som hvor lenge man har hatt problemet og hvor omfattende feilfunksjonen er.

 

Øvelser og Trening mot Stiv Nakke

Vi håper du har forstått hvor viktig det er å ta dårlig funksjon i nakke og ledd på alvor. Her legger vi ved et forslag på et treningsprogram som kan benyttes daglig for å jobbe med nakkestivheten. Øvelsene er vist av Kiropraktor Alexander Andorff. Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal (klikk her) hvis du ønsker flere slike treningsprogrammer – og følg oss gjerne på Facebook for oppdateringer.

Bestille Time?

Hvis du har bestemt deg for å gjøre noe med den stive nakken, så er vi klare for å hjelpe deg. Dersom du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss. Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking hvor du kan se ledige konsultasjonstidspunkter hos våre dyktige terapeuter.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *