Impingement Syndrom (Avklemming i skulderen) | Symptomer, undersøkelse og behandling

Har du smerter i skulderen ved løft av armen opp i skulderhøyde? Gjør det vondt når du løfter armen ut til siden eller foran deg?

Det kan være impingement syndrom – altså en avklemming i skulderen.

 

Impingement syndrom er en diagnose der en muskel eller sene forårsaker en avklemming i skulderen grunnet nedsatt funksjon og mulig skade – diagnosen kan gå hardt utover både skulderfunksjonen og nakkebevegeligheten.

 

Ofte oppstår denne diagnosen over lengre tid grunnet langvarig overbelastning – hvor tilstanden ofte blir verre og verre etterhvert som muskler og senefibre blir i gradvis dårligere stand og dermed legger ytterligere kompresjon mot skulderområdet.

 

La våre moderne klinikere ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi hjelpe deg med å få tilbake skulderfunksjonen – og å gjenopprette en smertefri hverdag.

 

Denne artikkelen vil gi deg mer informasjon om:

 • Utredning av Impingement Syndrom i Skulderen
 • Symptomer på Avklemming i Skulderen
 • Årsaker og Diagnoser ved Avklemmingssyndrom
 • Behandling av Impingement Syndrom
 • Trening og Øvelser ved Avklemming i Skulderen (med VIDEO)

 

Utredning og Undersøkelse av Impingement Syndrom

Ved førstegangskonsultasjonen vil våre klinikere utføre en klinisk undersøkelse basert på dine symptomer og smerter. Denne funksjonelle undersøkelsen vil gi terapeuten informasjon om hvilke strukturer som er involvert i ditt avklemmingssyndrom – og dermed også om hva som er det optimale behandlingsoppsettet for din situasjon.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler skuldersmerter og skulderproblematikk. Vi benytter oss av evidensbaserte behandlingsmetoder – blant annet trykkbølgebehandling. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være indisert.

 

Symptomer og kliniske tegn

impingement syndrom - avklemming i skulderen

Ofte er smertene verst ved omtrent 60-120 grader fleksjon (fronthev) og abduksjon (sidehev) – med ubehag og smerter ved skulderhøyde.

 

Pasienten vil også kunne oppleve skarp smerte, muskelsvakhet i den påvirkede armen og hvis man ikke gjør noe med diagnosen – muskelsvinn (fysisk tap av muskelfibre). Sistnevnte kan føre til at problemet blir noe som blir meget vanskelig å bli kvitt. Ikke la det gå så langt – ta heller kontakt med oss for å få hjelp med smertene.

 

Karakteristiske symptomer og tegn på skulder impingement syndrom kan innebære:

 • Skuldersmerter som er vondest ved 60-120 grader skulderfleksjon og skulderabduksjon
 • Trykkømhet i framkant og på utsiden av skulderen
 • Muskelsvakhet i påvirket arm
 • Kompenseringsplager i nakken og øvre rygg
 • Vondt å bevege skulderen
 • Knepping og ulyder i skulderen
 • Tydelig økt tonus og muskulær spenning i rotator cuff og nakkemuskulaturen

 

Årsaker og Diagnoser

Impingement syndrom er en diagnose der man har en avklemming inne i selve skulderen. Ofte så er det musculus supraspinatus som havner i klem inne i den subakromiale delen av skulderen og som kan gi tydelige, skarpe smerter når skulder heves til skulderhøyde både forover (fleksjon) og til siden (abduksjon).

 

Impingement syndrom blir også kalt “svømmer-skulder” og supraspinatus syndrom – sistnevnte fordi det oftest (men ikke alltid) er denne muskelen som gir grunnlag for smertene i skulderen.

 

Diagnosen er som regel et resultat akutt traume eller på grunn av feilbelastning over tid – og da særlig de med repetitivt arbeid (for eksempel håndverkere, rørleggere og elektrikere) er oftest rammet.

 

Det finnes en rekke mulige årsaker til at man får avklemming i skuldrene:

 • Repetitivt arbeid
 • Statisk arbeidsstilling
 • Traume / ulykke
 • Manglende stabilitetsmuskulatur
 • Nedsatt leddfunksjon i brystryggen og endret positur (økt kyfose – foroverlutet stilling på øvre del av ryggen)

 

Blant den vanligste årsaken finner vi jobber og idretter som innebærer høy belastning på skulderledd og skuldermuskulatur over lengre tid.

 

Gradvis medfører dette små mikrotraumer som ikke får reparert seg før neste økt – som også kan føre til en fortykkelse og dysfunksjonell sammensetning av muskelfibrene i musculus supraspinatus som resulterer i redusert bevegelighet og avklemming.

 

Behandling

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot avklemming i skulderen og impingement syndrom inkluderer:

 

Behandlingen er rettet inn mot å øke leddbevegelsen ved å redusere trykk mot leddkapselen og påvirkede strukturer – samt løse opp i nærliggende stram muskulatur og skadet senevev.

 

Trykkbølgebehandling er også en moderne behandlingsform som har godt dokumentert effekt mot seneskader og senebetennelser i skulderen – og egner seg også godt i behandlingen av impingement syndrom grunnet dens evne til å bryte ned skadevev, løse opp i stram og smertefull muskulatur, samt forbedre lokal blodsirkulasjon.

 

Øvelser og Trening ved Skulder Impingement Syndrom

Dersom du ikke har kunne løfte armen over skulderhøyde på lang, lang tid så tilrådes du å ta en time med vår idrettsfysioterapeut – med spesialkompetanse på belastnings- og idrettsskader i skulderen.

 

Da vil du få profesjonell hjelp med å sette opp et treningsprogram bestående av tøyeøvelser, styrketrening (inkludert eksentrisk trening) og mobilitetsøvelser – som vil kunne hjelpe deg med å gradvis ta tilbake skulderfunksjonen din. Det kan ta tid – men resultatene i form av en frisk skulder og forbedret helse er belønning i seg selv.

 

Øvelser: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram skånsomme strikkøvelser mot skuldersmerter. Treningsøvelsene kan være delaktige å gi deg bedre skulderfunksjon og forbedret blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

 

Nedenfor ser du ytterligere et treningsprogram som kan hjelpe deg med å opprettholde funksjonen i skuldrene.

Øvelser: Øvelser mot Skulder Impingement Syndrom (VIDEO)

Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *