Sportskiropraktikk (Idrettskiropraktor)

Sportskiropraktikk (Sportskiropraktor)

Føler du at kroppen holder deg tilbake fra å yte optimalt i idretten din? Vi kan hjelpe deg.

En sportskiropraktor, også kjent som idrettskiropraktor, er en kiropraktor med videreutdanning og særegen interesse innen utredning og behandling av idrettsskader – samt det vi kaller funksjonsoptimalisering.

 

Funksjonsoptimalisering hos idrettskiropraktor går primært ut på:

 • Analyse av funksjon, mobilitet og bevegelighet.
 • Avdekking av biomekaniske dysfunksjoner som kan få deg til å yte dårligere.
 • Behandling av eventuelle dysfunksjoner eller funksjonelle restriksjoner.
 • Instruksjon i hvilke anatomiske områder som underpresterer hos deg.
 • Å fremme normal funksjonalitet i hypomobile områder.

 

En sportskiropraktor vil altså fokusere dypere og mer målrettet inn mot idrettsfunksjonalitet. Ved sportskiropraktikk benyttes en kombinasjon av muskulære teknikker, uttøyninger, kiropraktor leddmobilisering og andre moderne behandlingsmodaliteter – slik som trykkbølgebehandling.

 

Hvordan kan en sportskiropraktor hjelpe meg?

Feilfunksjon og manglende bevegelighet koster deg mer energi

Idrettsutøvere er avhengige av gode bevegelsesutslag og optimal funksjon dersom de vil yte på sitt beste. Suksess i idretten kan avgjøres via en stiv rygg eller anspent muskulatur – grunnet at slike dysfunksjoner vil føre til at du ikke beveger deg på den mest energieffektive måten, og dermed blir sliten raskere enn motstanderen.

 

Moderne kiropraktorbehandling er en kombinasjon av leddbehandling (det forløsende “knekket” som gir bedre bevegelighet), muskulære teknikker (kombinasjoner av ulike muskulære teknikker – slik som triggerpunktbehandling og idrettsmassasje), senevevsbehandling og instruksjon i relevante øvelser.

 

Ved å kombinere det beste av ulik fysikalsk behandling så kan en moderne kiropraktor oppnå enda bedre resultater enn dersom man kun benyttet seg av leddbehandling. Ikke misforstå dette som at vi mener at leddbehandling ikke er en sentral aktør i fysikalsk behandling – for det er det definitivt.

 

Kiropraktisk leddmanipulasjon er blant de best dokumenterte behandlingsmetodene mot en rekke diagnoser og lidelser i muskler, nerver og skjelett. Som moderne kiropraktor er ønsket heller å fremme og forsterke den velkjente kiropraktoreffekten med andre – klinisk beviste – behandlingsteknikker.

 

Dette er en stor fordel for pasienten – som på denne måten vil oppnå en enda bedre og et mer langvarig resultat.

 

Mer bevegelighet og forbedret funksjonalitet

ryggbehandling 2

Som nevnt tidligere så har en moderne kiropraktor en helhetlig tilnærming som er tilpasset hver enkelt pasient slik at man sammen kan oppnå målene om bedrede resultater og forbedring. En sportskiropraktor har et høyt fokus på bevegelighet – altså at du har gode bevegelseutslag i ledd og ekstremiteter.

 

Bevegelighet er nemlig nøkkelen til smertefri bevegelse og en aktiv hverdag. Et konkret eksempel kan innebære en nerveirritasjon i venstre beinet grunnet ryggen – denne avklemmingen i lavryggen vil kunne ha store negative konsekvenser for en idrettsutøver, da musklene som er ‘strømført’ av denne nerven vil bli rammet.

 

En sportskiropraktor har som hovedformål å avdekke nettopp slike årsaker – for å finne svar på hvorfor du ikke klarer å yte maksimalt i din idrett. Typiske problemstillinger vi ofte ser og behandler i forbindelse med idrettsutøvere er:

 • Asymmetrisk ledd og muskelinvolvering
 • Hypomobilitet (stivhet) i hofte, bekken og rygg
 • Manglende funksjonalitet og stabilitetsmuskulatur i skuldre
 • Nerveirritasjon

 

Hvordan fungerer sportskiropraktorbehandling?

ryggbehandling 1

I likhet med moderne kiropraktorbehandling så benytter denne grenen seg av godt vitenskapelig dokumenterte behandlingsmetoder for å diagnostisere og behandle restriksjoner og dysfunksjoner i muskler, ledd, sener og nerver.

 

Godt bevegelighet er blant de mest essensielle ingrediensene når det kommer til idrettsprestasjoner. Derfor er sportskiropraktikk særlig opptatt av nettopp det: bevegelse. Behandlingen kan hjelpe deg med å normalisere bevegelsesmønster i ledd og å bryte ned muskelvevsrestriksjoner – som i mange tilfeller er årsakene til problemet.

 

Hvem egner behandlingen seg for?

Hver enkelt behandling og behandlingsplan er tilrettelagt og tilpasset for den enkelte – basert på deres delmål, smertesituasjon, dysfunksjoner, dagsform og sykdomshistorie. Dette innebærer at sportskiropraktikk egner seg for både toppidrettsutøvere og mosjonister.

 

Ikke uventet så er det en høy forekomst av idrettsutøvere som benytter seg av vår kompetanse innen sportskiropraktikk – en kiropraktisk tilnærming hvor man kombinerer utredning og behandling av muskler, sener og ledd med målet om å gi den behandlede de aller beste forutsetninger for idrettsprestasjoner og hverdagsfunksjon.

 

Vi behandler alt fra Amerikansk Fotball-spillere (Heia Eidsvoll 1814s!), langrennsløpere, fotballspillere og friidrettstalenter. Noen kommer inn grunnet skader og andre kommer inn grunnet at de ønsker å optimalisere sine forutsetninger for å yte på et høyt nivå innen idrett.

 

Behandlingsmetoder og teknikker

Vi er en tverrfaglig og moderne klinikk hvor våre terapeuter jobber sammen for å gi deg best mulig oppfølging – vi tilbyr:

 • Fysioterapi
 • Massasje
 • Moderne Kiropraktikk
 • Nålebehandling (intramuskulær tørrnåling)
 • Trykkbølgebehandling (sjokkbølgeterapi)

Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder og behandlingsteknikker.

 

Om kiropraktikk og fysioterapi

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken.

 

Les mer: Kiropraktorbehandling

Kiropraktor med ryggradmodell

Les mer: Moderne fysioterapi

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking (trykk her) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg – eventuelt kan du også ringe oss.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time hos en av våre klinikere? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *