bekkenlåsning

Stivhet i Bekken (Bekkenstivhet)

Tungt å løfte beinet med smerter i bekkenleddet på samme side? Stivhet i bekkenet blir også kalt bekkenleddsrestriksjon.

Stivhet i bekkenet skyldes oftest plutselig stor feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid som kan resultere i det vi ikke ønsker, nemlig en leddrestriksjon og tilhørende bekkenleddsmerter grunnet sensitivisering av nervefibrene i leddet.

 

Dette kan også medføre irritasjon og smerter i tilhørende rygg og setemuskulatur, samt stive leddrestriksjoner. Stivhet i bekkenet kan være både smertefullt og plagsomt – og er ofte tett knyttet mot lumbago og isjialgi (falsk isjias). Gjør det vondt å tippe bekkenet framover? Og føler du at det er like før nedre del av ryggen ‘kramper seg’ når du ber den pent om å gjøre noe? Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan vi sammen kan løse problemet ditt på best mulig måte.

 

Stivhet i bekkenet grunnet feilbelastning

En vanlig årsak til stivhet i bekkenet er overbelastning uten tilstrekkelig kapasitet for å utføre nettopp den aktiviteten. For eksempel langvarige statiske stillinger med løft eller utsatte arbeidsstillinger. En medvirkende årsak til at det «plutselig» slo til er som regel feilbelastninger i dagene før bekkenet slo seg vrang – kanskje har du sovet dårlig og jobbet lange økter uten pauser? Vi hjelper deg med å få tilbake bevegelse og lindre symptomene dine – jo raskere du tar tak i det, jo raskere resultater vil man oppnå i de aller fleste tilfeller.

 

 

– Bekkenplager rammer særlig kvinner før og etter svangerskap (men kan også ramme menn!)

Når en kvinne går gjennom et svangerskap, så kan dette føre til økt belastning mot korsrygg og bekken. Noe som igjen kan føre til stramme muskler og stive ledd – og her blir ofte begrep som bekkenlåsning og bekkenløsning brukt. Sannheten er at disse varierer fra person til person og at behandling må tilpasses den enkelte utifra deres ståsted. Slike plager kan være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Ofte kan det gå hardt utover både fritid og jobb, da stillinger og posisjoner som utøver trykk mot områdene kan gjenskape smerter.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

  • Nedsatt bekkenleddbevegelse på en eller begge sider
  • Tilhørende trykkømhet over bekkenleddene
  • Tydelig økt tonus i setemuskulaturen på samme siden som problemet
  • Strammere ryggmuskulatur på samme side som bekkenleddstivheten

 

Årsak

Både rygg og bekkenledd kan rammes av nedsatt funksjon til tider. Dette kan skyldes feiltråkk, overbelastning eller andre uheldige årsaker – men det kan også skyldes for mye statisk arbeid i hverdagen og for lite energi til å bevege seg etter jobb og trene.

 

Behandling

Vi behandler regelmessig leddrestriksjoner og låsning i bekkenet på en helhetlig og effektiv måte. Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motså overbelastning etter at man har fått normalisert den. Det er også viktig å mobilisere ryggen og hoftene for å sørge for riktig bevegelse og belastning.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er en våre spesialiteter). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt igang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot stivhet i bekkenet:

  • Tøyning av sete og ryggmuskulatur
  • Monstergange
  • Sideliggende benløft
  • “Østers”-øvelsen

 

Ta gjerne kontakt, så hjelper vi deg å sette sammen et treningsprogram for deg.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *