migrenehodepine og svimmelhet

Migrene og Svimmelhet (Vestibulær migrene) | Symptomer, diagnose, utredning og behandling

Visste du at migrene og svimmelhet ofte kan henge sammen? Så mange som 40% av de med migreneanfall og migrenehodepine har assosierte vestibulære symptomer bestående av svimmelhet eller balanseproblemer.

 

Behandling av migrene har best mulig effekt ved en helhetlig tilnærming bestående av kostholdsendringer (blant annet ved å unngå såkalte «triggere» slik som rødvin og eldre ost), utprøving av magnesiumtilskudd, livsstilsendringer (bedre søvnhygiene, redusere stress i hverdagen og øke bevegelsemengden), samt fysikalsk behandling (leddmoblisering i kombinasjon med muskulært arbeid, samt øvelser).

 

– Redusert funksjon i muskler og ledd i øvre nakke er lenket til hodepine og svimmelhet

Hos pasienter som er rammet av nakkesmerter og cervikale muskelspasmer som begrenser nakkebevegeligheten, så har tilpasset leddmobilisering og uttøyning av øvre nakkesegmenter god effekt for å lindre såkalt «muskelvokting» og normalisere bevegelseutslagene.

 

“- Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) og Oslo (Lambertseter) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening av hodepine og svimmelhet. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.”

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

 1. Symptomer og Kliniske Tegn ved Vestibulær Migrene
 2. Årsaker til Vestibulær Migrene
 3. Behandling av Vestibulær Migrene
 4. Egentiltak mot Migrene
 5. Øvelser og Trening mot Vestibulær Migrene (inkludert video)

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi jobber vi daglig med utredning og behandling av migrene, svimmelhet og andre svimmelhetsdiagnoser – og samarbeider også tett med ØNH (øre-nese-hals) legespesialister; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling av svimmelhetsdiagnoser, inkludert vestibulær migrene. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside, kontaktskjema eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Oversikt: Vestibulær migrene

Kontakt oss gjerne i dag for utredning dersom du er plaget med migrene og svimmelhet. Vi vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med en grundig undersøkelse og eventuell behandling. Sammen kan vi finne ut av årsaken til at du opplever migrenerelatert svimmelhet – og forhåpentligvis kan vi også hjelpe deg med å redusere frekvens og intensitet av migreneanfallene dine.

 

Vi gjør dog oppmerksom på at det å ta tak i problemet midlertidig kan irritere de involverte områdene – så det er viktig å være innstilt på at slik tilheling kan ta tid. Særlig hvis du har hatt de plagene lenge.

 

1. Symptomer og kliniske tegn

Nakkesmerter

Vestibulær migrene medfører svimmelhet og/eller balanseproblemer. Det kan medføre svimmelhet eller vertigo som kjennes ut som at omgivelsene (eller personen selv) spinner eller at man opplever problemer med koordinasjon.

 

Det kan også medføre symptomer i forhold til syn og hørsel. Karakteristiske symptomer på vestibulær migrene er svimmelhet, stressnakke, vertigo, balanseproblemer og kan også inneholde følgende symptomer:

 • Nakkesmerter
 • Ubehag ved vridning, framoverbøying eller bakoverbøying
 • Følelse av at det er et trykk i hodet eller øre
 • Ringing i ørene – også kjent som øresus / tinnitus
 • Delvis eller fullstendig hørseltap
 • Synsproblemer
 • Aura og visuelle symptomer – slik som blinkende lys og tåkesyn

 

Symptomene kan dog variere fra person til person. Både i forhold til hvor hardt de rammer, men også at det kan oppstå i ulike kombinasjoner av de ovennevnte. De kan oppstå i forbindelse med migrenehodepine, men kan også oppstå ved såkalt atypisk migrene.

 

2. Årsak

Man kjenner fortsatt ikke til den fullstendige årsaken til migrene – men man vet at det er lenket til forhøyet elektrisk aktivitet i nevronene som trigger hjernens smertereseptorer. Migrene er ofte genetisk og 4 av 5 personer som er rammet har en familiehistorie med diagnosen.

 

Det man vet er at det finnes en rekke forskjellige triggere som fører til migreneanfall – hvor noen av de vanligste er som følger:

 • Muskulære spenninger i øvre rygg og nakke
 • Begrenset leddfunksjon i nakken (stivhet eller “låsning”)
 • Stress og angst
 • Dårlig søvnhygiene og lite (eller for mye) søvn
 • Visse typer av mat og drikke (f.eks. koffein, alkohol og laktose)
 • Sterke lys og strobelys
 • Hormonendringer og hormonelle perioder (f.eks. menstruasjon)

 

Som nevnt kan muskulære spenninger og dysfunksjon i forhold til bevegelighet være en trigger for denne diagnosen. Andre opplever at migreneanfallene oppstår hyppigere når de er spesielt stive i nakken.

 

3. Behandling av Vestibulær Migrene

fysioterapi mot nakkeprolaps

Forskning (1, 2, 3) har vist at opptil 75% av pasienter rammet av funksjonell svimmelhet blir bedre med konservativ behandling bestående av leddmobilisering, muskulært arbeid, rådgivning og tilpassede hjemmeøvelser. For andre så må det også fokuseres på vestibulær rehabiliteringstrening og balanseøvelser i tillegg til nevnte behandling for å gi optimal symptomlindring og funksjonsbedring. Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen. Leddbehandling har også klinisk bevist effekt i behandlingen av nakkesmerter og migrene – og har, i følge store forskningsstudier, i mange tilfeller beviselig bedre effekt enn medikamenter.

 

Intramuskulær akupunktur mot Vestibulær Migrene

Mange med migrene, både tradisjonell migrene og vestibulær migrene, melder om god effekt av intramuskulær akupunktur. Dette er også kjent som idrettsakupunktur, og er en behandlingsmetode som retter seg direkte inn mot de anspente og overaktive musklene. Behandlingen utføres vanligvis av kiropraktor eller fysioterapeut. Og ofte dreier det seg om muskulaturen i basen av nedre nakke og i skulderbuen (disse fester videre opp mot nakken og bakhodet).

 

Leddmobilisering og Traksjon for Øvre Nakke

Overaktivitet i muskulaturen i øvre del av nakken, 9g stivhet i tilhørende nakkeledd, er relativit vanlig blant pasienter som er rammet av nakkehodepine og migrene. Ved å behandle muskulaturen i dette området, samt mobilisere de øvre nakkeleddene med tilpassede teknikker eller traksjon (cervikal spinal dekompresjon) vil man i mange tilfeller kunne redusere smertesensitiviteten i denne regionen – og dermed minske forekomsten av nakkerelatert hodepine.

 

4. Egentiltak mot Vestibulær Migrene

De aller fleste av våre pasienter ønsker også rådføring i forhold til gode egentiltak – altså tiltak de kan gjøre selv, og som vil kunne forbedre behandlingsresultatene. Siden vi vet at mange med migrene også plages av muskelspenninger og leddstivhet i nakken, så anbefaler vi gjerne bruk av nakkehammock (nakketraksjonsapparat), gjenbrukbare varmepakninger, migrenemaske og avspenning på akupressurmatte.

 

Tips 1: Nakkehammock (Nakketraksjonsapparat)

Bruk av nakkehammock har dokumentert effekt ved så lite som 10 minutters daglig bruk (Swezey et al). Spesialutformingen bidrar til å tøye nakkens muskler på en skånsom måte, samtidig som at den trekker nakkeleddene fra hverandre – og dermed kan bidra til å redusere nakkestivhet og nakkeleddsmerter. Et enkelt og genialt egentiltak som er lett å implementere selv i en hektisk hverdag. Les mer om den her eller ved å trykke på bildet ovenfor.

 

Tips 2: Gjenbrukbar Multipakning (Varme og Kuldepakning)

Vi har alle godt av å slappe av med en varmepakning inn mot anspente muskler – særlig hvis man plages med nakkerelatert hodepine og migrene. I bildet ovenfor ser du en multipakning, det innebærer at den kan brukes både som ispose og varmepakning, noe som er veldig smart, da man gjerne anbefaler å kjøle ned hodet ved migreneanfall. Varmepakningen er ganske stor (26x14cm) og kan brukes forebyggende på en rekke muskelområder. Trykk på bildet eller her for å lese mer om den.

 

5. Øvelser og Trening mot Vestibulær Migrene (inkl video)

Vi vet at nakkespenninger og stiv nakke kan øke forekomsten av migreneanfall. Derfor råder vi ofte våre pasienter til å gjøre rehabiliteringsøvelser som både fremmer vestibulær funksjon og reduserer nakkespenninger.

 

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et program bestående av 5 gode bevegelighet- og tøyeøvelser mot stiv nakke. På youtube-kanalen vår finner du også balansetreningsprogrammer.

Video: 5 Bevegelighetsøvelser mot Nakkespenninger

Disse øvelsene kan gjøres daglig, men du kommer også langt med å gjøre de cirka annenhver dag. Husk at våre klinikere også vil veilede deg i forhold til hvilke rehabiliteringsøvelser som er best for akkurat deg. Vi setter ellers umåtelig stor pris på om du ønsker å abonnere gratis på vår Youtube-kanal (lenken åpner i nytt vindu).

 

Kontakt oss / Bestill time

Vi jobber daglig med svimmelhetspasienter og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg tilbake til en bedre hverdag med færre migreneanfall. Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på lenkene her. Ta gjerne kontakt via kontaktskjemaet eller vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

– Ingenting ledig? Vi har også en avdeling like i nærheten på Eidsvoll Sundet.

– I Oslo? Vi har også klinikkavdelinger i Oslo. Se en oversikt ved å trykke her.

 

Forskning / kilder:

 1. Galm R, Rittmeister M, Schmitt E. Vertigo in patients with cervical spine dysfunction. Eur Spine J 1998;7:55–58.
 2. Karlberg M, Magnusson M, Malmstrom EM, Melander A, Moritz U. Postural and symptomatic improvement after physiotherapy in patients with dizziness of suspected cervical origin. Arch Phys Med Rehabil 1996;77:874–882.
 3. Wing LW, Hargrave-Wilson W. Cervical vertigo. Aust N Z J Surg 1974;44:275–277.
 4. Bronfort et al, 2011

 

Mange går rundt med smerter og plager de ikke trenger å ha. Gjør heller noe med problemet og få hjelp av oss – det er dette vi gjør til daglig og vi elsker å hjelpe medmennesker fram mot en bedre hverdag.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *