ribbeinslåsning med skarpe smerter innenfor skulderbladet

Muskelsmerter imellom Skulderbladene

Vondt mellom skulderbladene? Konstant sliten på innsiden av skulderbladet?

Stive ledd og anspente muskler kan gi opphav til muskelsmerter mellom skulderbladene (interscapulært). Noen av de vanligste musklene som fører til denne type av smerte er musculus rhomboideus, midtre / nedre trapezius, serratus anterior og de paraspinale ryggmusklene i brystryggen. Muskelsmerter kalles også for myalgier eller myoser.

 

Slike muskelsmerter mellom skulderbladene har en tendens til å bygge seg opp over tid ved nedsatt bevegelighet og arbeid som legger statisk trykk mot øvre rygg og nakke (for eksempel arbeid på PC).

 

Slike plager er alltid bygget opp av flere komponenter – muskler, ledd og bevegelsesmønster. Disse påvirker nemlig hverandre og en negativ tilstand i for eksempel leddene dine (stivhet og ‘låsninger’) kan gi grunnlag for at musklene må overkompensere og dermed blir feilbelastet.

 

I denne artikkelen vil vi lære deg mer om:

 • Utredning og Undersøkelse av Muskelsmerter Imellom Skulderbladene
 • Symptomer på Myalgier Mellom Skulderbladene
 • Årsaker og Diagnoser ved Muskelsmerter Interscapulært
 • Behandling av Muskelsmerter, Myalgier og Myose
 • Trening og Øvelser ved Muskelproblematikk i Skulderbladene (med VIDEO)

 

ryggbehandling 1

Utredning og Undersøkelse av Interscapulære Muskelsmerter

Området mellom skulderbladene kalles også, anatomisk sett, for den interscapulære regionen.

 

Første gangen du kommer til oss kalles for en førstegangskonsultasjon. Her vil våre klinikere utføre en grundig, klinisk undersøkelse som tar utgangspunkt i din smertesituasjon og symptomatikk. En funksjonell utredning gir klinikeren mer informasjon om hvilke muskler og strukturer som gir deg dine muskelsmerter – og danner også grunnlaget for å sette opp det optimale behandlingsoppsettet.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi utreder vi og behandler muskelsmerter, myoser, myalgier og problematikk mellom skulderbladene. Vi benytter oss av evidensbaserte behandlingsmetoder – blant annet trykkbølgebehandling. Våre moderne kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostikk (MR, CT og røntgen) hvis dette skulle være indisert.

 

Symptomer og Kliniske Tegn på Myalgier mellom Skulderbladene

Noen klassiske tegn på at musklene mellom skulderbladene ikke fungerer som de skal kan inkludere:

 • Trykkømhet og smerter ved berøring av de involverte musklene
 • En følelse av å være nærmest konstant sliten inn under skulderbladene
 • Verkende følelse i musklene i mellom skulderbladene
 • Utstikkende skulderblader
 • Forhøyede skuldre
 • Lokal kramping eller smerter ved belastning (for eksempel staking på ski)

 

Etterhvert som tilstanden forverrer seg kan man også merke at intensiteten og hyppigheten av muskelsmertene tiltar. Dette skyldes fysiske forandringer i muskeloppbygningen og en økning av smertesensitivt skadevev.

 

Årsaker til Muskelsmerter Mellom Skulderbladene

Det kan være flere årsaker til at du plages med muskulære smerter mellom skulderbladene – men disse to faktorene går ofte igjen:

 • Langvarig belastning mot de påvirkede områdene
 • Stivhet og nedsatt bevegelighet i brystryggen

 

Langvarig, statisk belastning mot midten av skulderbladene

I vår moderne tidsalder så foregår ofte mye av arbeidet foran oss. Det kan være langvarig arbeid for datamaskinen eller på mobiltelefonen – eller ved lange kjøreturer.

 

Slike stillinger innebærer lavgradige, men langvarige belastninger mot muskulaturen på innsiden av skulderbladene. Når mønsteret gjentar seg dag etter dag, uten tid  til tilheling, så bygges det opp mikroskader i muskelfibrene som gradvis blir smertefulle og dysfunksjonelle.

 

Stivhet i Brystryggen og Muskelsmerter mellom Skulderbladene

Manglende bevegelse i ledd kan ha direkte negativ påvirkning på nærliggende muskulatur. Hvordan? Jo, mindre bevegelighet fører nemlig til redusert blodsirkulasjon og feilbelastning. Muskulaturen vil måtte kompensere for manglende bevegelighet ved å jobbe ekstra hardt – og dermed sliter de seg ut.

 

Nettopp derfor er bevegelighet i ryggsøylen utrolig viktig for at muskulaturen skal fungere optimalt. Våre klinikere behandler helhetlig med fokus på å forbedre din funksjonalitet i ledd, muskler og sener – slik at du får de resultatene du fortjener og kommer raskere tilbake til en smertefri hverdag.

 

Behandling av Interscapulær Myalgi

ryggbehandling 2

Våre klinikere legger en individuell behandlingsplan basert på den kliniske, funksjonelle undersøkelsen. De behandlingsmetodene vi ofte benytter mot muskelsmerter mellom skulderbladene:

 

God Effekt av en Kombinasjon av Ulike Behandlinger

Våre klinikere benytter seg ofte av en kombinasjon av de ovenstående behandlingsmetodene for å fremme funksjon og forbedret muskel- og leddhelse. Hvis det er indisert, ofte ved kroniske plager, vil man også samarbeide ved tverrfaglig behandling – altså at pasienten går til både fysioterapeut og kiropraktor.

 

I en stress hverdag har vi også en rekke pasienter som benytter seg av en månedlig idrettsmassasje hos vår idrettsfysioterapeut for å bryte ned muskulære spenninger og anspenthet. Dette kan også være med på å forebygge framtidige episoder med smerter, samt  at mange som benytter seg av dette melder om forbedret livskvalitet og mer energi i hverdagen.

 

Øvelser og Trening ved Muskelsmerter Mellom Skulderbladene

Hvis du er usikker på hvordan du bør trene – og har vært plaget med muskelsmerter mellom skulderbladene i lang tid så tilrådes du å ta en time med vår idrettsfysioterapeut – med spesialkompetanse på belastnings- og idrettsskader.

 

Da vil du få profesjonell hjelp med å sette opp et treningsprogram bestående av tøyeøvelser, styrketrening (inkludert eksentrisk trening) og mobilitetsøvelser – som vil kunne hjelpe deg med å gradvis få tilbake skulderbladsfunksjonen din.

 

Øvelser: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk (VIDEO)


Ovenfor ser du vår klinikkleder, Alexander Andorff (M.sc. Chiro, B.sc. Health), som viser fram skånsomme strikkøvelser mot skuldersmerter. Treningsøvelsene kan være delaktige å gi deg bedre skulderfunksjon og forbedret blodsirkulasjon i de påvirkede områdene. Vi gjør dog oppmerksom på at du alltid må ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF