TMD Syndrom (Temporomandibulær dysfunksjon)

TMD syndrom refererer til feilfunkson og smerter i kjeveleddet – også kjent som temporomandibulærleddet. Et TMD syndrom består tilnærmet alltid av flere faktorer som må adresseres. 

 

Temporomandibulærleddet er lokalisert på framsiden av øret. Dette er leddet du bruker når du tygger, snakker og biter – og består av os temporale (tinningbeinet) og mandibulærbeinet. Sammen forbinder de underkjeven med hodeskallen.

 

Vi deler inn TMD syndrom i to kategorier:

 • Akutt TMD syndrom: Ved å definere problemet som akutt, så innebærer dette at dysfunksjonen ikke har vært tilstede i mer enn 3 uker. Ofte så er det slik at problemer som ikke har fått vedvare altfor lenge er lettere å behandle enn mer langvarige problemer – da sistnevnte ofte fører til at man får negative konsekvenser i henhold til hvordan man biter og tygger.
 • Kronisk TMD syndrom: Når en plage eller feilfunksjon har vedvart i mer enn tre måneder, så definieres det, medisinsk sett, som kronisk. I dette stadiet har man i de aller fleste tilfeller fått en rekke av advarsler – som man, uheldig nok, har valgt å ignorere. Ved å ikke ta smerter eller symptomer på alvor, så risikerer vi at tilstanden forverrer seg.

 

Ofte kan man også se en involvering av stramme nakkemuskler, stiv nakke og vonde skuldre ved denne diagnosen – grunnet at de ulike strukturene påvirker hverandre og dermed også påvirker kjevefunksjonen.

 

Ved grundig utredning kan våre terapeuter undersøke om det er mistanke om muskelirritasjon eller muskelskade. Vi innehar også, ved Råholt Kiropraktorsenter, henvisningsrett til offentlig bildediagnostisk utredning (MR, røntgen, diagnostisk ultralyd og CT ++) dersom det er behov for dette.

 

Råholt Kiropraktorsenter utreder og behandler symptomer og dysfunksjoner i kjeven, inkludert TMD syndrom, ved bruk av moderne utrednings- og behandlingsmetoder. Vi samarbeider også internt og tverrfaglig – ofte ved en kombinasjon av fysioterapi pluss kiropraktikk.

 

– Hvordan behandles TMD syndrom?

Som vi har nevnt, så er det slik at faktorene som gir grunnlag for TMD syndrom kan være ulike fra person til person. Derfor er det meget viktig med en god og grundig utredning slik at man vet hvordan den beste behandlingsplanen vil være i henhold til funnene.

 

TMD syndrom behandles primært sett med konservativ behandling bestående av fysikalsk behandling, leddmobilisering og tøyeteknikker.

kjevebehandling

 

– Problemer med TMD syndrom

Man bør ikke overse kjevesmerter og symptomer på kjevedysfunksjon. Dersom kjeven din ikke fungerer optimalt så har du en betydelig høyere sjanse for å utvikle kompenseringsplager og feilfunksjon i nærliggende muskler og ledd. Et eksempel på dette kan være at bittet ditt endrer seg – som dermed også kan medføre økt stivhet i øvre del av nakken og tilhørende muskulatur.

 

Problemet med å ignorere symptomer er at de nesten aldri går bort av seg selv. Så vårt råd er at du ikke ignorerer de. Ta heller tak i problemet og få svar ved en funksjonell og klinisk undersøkelse.

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnosen uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister og fastleger ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. Vi har også egen fysioterapeut med høy kompetanse innen utredning og behandling av plager i muskler, sener, bindevev og nerver.

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

BESTILL TIME HER HOS FYSIOTERAPEUT ELLER MODERNE KIROPRAKTOR: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn på TMD syndrom

 • Redusert bevegelighet i kjeven
 • Problemer med å gape, bite og tygge
 • Høyere forekomst av kjevesmerter
 • Mulig økt forekomst av kjevehodepine
 • Økte sjanser for plager og smerter fra øvre del av nakken (grunnet dens biomekaniske tilhørighet til kjeven)

 

De mest karakteristiske symptomene på TMD syndrom er feilfunksjon og smerter i kjeveleddet. Problemet kan behandles med konservativ behandling utført av kiropraktor og fysioterapeut.

 

Årsak

De to vanligste årsakene til TMD syndrom er muskulær feilfunksjon og meniskirritasjon / meniskskade.

 

Kjevemusklene kan ofte bli gradvis strammere og strammere uten at vi tenker noe større over det. Høyere stressbelastning i visse perioder er særlig lenket til at man biter tennene sammen – og noen opplever også tanngnissing (kjent som bruxisme) i de periodene hvor det er mye stress og psykiske påkjenninger.

 

Tanngnissing kan særlig lenkes til overaktivitet og spenninger i den store tyggemuskelen (musculus masseter) som benyttes når vi biter tennene sammen.

 

Over tid så kan dette føre til at musklene og kjeveleddet blir overbelastet – og at det dermed oppstår sterke feilfunksjoner, slik som en klikking i kjeven og meniskirritasjon, samt meniskskade hvis man lar det går for lenge. Dersom du vet at du har en veldig stressende jobb eller hverdag, så kan vi melde at det er dokumentert effekt å ta seg tid til “vedlikeholdsbehandling” inniblant mot såre muskler og stive ledd.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men ved kjeveplager, så er det ofte effektivt å kombinere muskelknutebehandling (for eksempel intramuskulær behandling) av kjeven og andre relevante områder, tilpasset leddbehandling, mobiliseringsteknikker og instruksjon i hjemmeøvelser.

 

TMD syndrom i kjeven kan lindres og behandles i de aller fleste tilfeller. Ved å oppsøke behandling vil normalt sett problemet bli bedre i løpet av 6-8 behandlinger – avhengig av hvor langvarig problematikken er. Ta kontakt så vil vi gjøre vårt beste for å gi deg en time så raskt som mulig.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer, fysioterapeuter og terapeuter tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler, sener, bindevev og ledd.

 

Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – for eksempel leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine).

 

Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er noe våre kiropraktorer innehar en unik spisskompetanse på). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot kjeveplager:

 • Tøyning av nakke
 • Lette kjeveøvelser
 • Avspenningsteknikker

 

Ta gjerne kontakt for en konsultasjon, så hjelper vi deg med å sette sammen et treningsprogram for deg og din problematikk.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk innen muskler, ledd, nerver, sener og bindevev – med en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi er en tverrfaglig, moderne klinikk – med både fysioterapeut og kiropraktorer
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Eller fungerer ikke online booking som det skal? Ring oss gjerne på 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI, Vondt.net, Lommelegen, FHI, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager. Ha en fin dag videre.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *