Slitasje i Hoften (Hofteartrose)

Slitasje i Hoften (Hofteartrose) | Symptomer, undersøkelse og behandling

Slitasje i hofte, også kalt coxartrose eller hofteartrose, kan ramme de aller fleste med årene. Slitasje i hoften (hofteartrose) er blant de aller vanligste formene av artrose, og kan forekomme i varierende grader, fra milde til større slitasjeendringer – som kan gi grunnlag for lokale hoftesmerter, smerter ved nedtråkk, halting og kompenseringsplager i rygg og bekken.

 

Kliniske metastudier har bevist at manuell behandling bestående av leddmobilisering og manuelle teknikker faktisk, kanskje overraskende for mange, var mer effektivt enn trening når det kom til smertelindring og funksjonell bedring i behandlingen av hofteartrose.

 

Vi kombinerer disse to behandlingsformene (manuell behandling og spesifikk opptrening) for å gi deg best mulig resultater og langvarig bedring. Hos oss ønsker vi å hjelpe deg med effektiv symptomlindring og funksjonsbedring for dine hoftesmerter, men også sørge for at du oppnår mer langvarige gode resultater ved å instruere deg i korrigerende trening og øvelser. Vi hjelper deg med å kartlegge problemet ditt og finne ut av hvordan vi sammen kan løse problemet ditt på best mulig måte.

 

“Jeg har artrose i hoften  – det er ikke noe å gjøre med!”

Kanskje har du hørt noen si dette tidligere? Det er riv ruskende feil. Leddslitasje forekommer som nevnt grunnet manglende funksjon og for lite støtte fra nærliggende stabilitetsmuskulatur. Ved å kombinere behandling av dine feilfunksjoner i hofte, bekken og rygg (for eksempel nedsatt leddbevegelse og stramme muskelknuter i bekkenet) med spesifikk opptrening så kan vi ofte oppnå meget gode resultater over tid.

 

Man ser ofte en sammenheng mellom nedsatt bevegelse i hofte og rygg med hofteproblematikk. Derfor er opptrening av ryggmuskulaturen essensiell når det kommer til å avlaste hoftene – på lik linje som god funksjon i føttene gir grunnlag for bedre demping i hoften og redusert sjanse for artrose i den regionen.

 

 

– Ikke la hoftene dine stoppe deg fra å nyte fritiden

Vi ser ofte at mange lar det gå ganske langt før de tar tak i problemet med hoftesmerter og redusert funksjon. Spørsmålet er: “Ville du ignorert blinkende feilmeldinger i dashbordet på bilen din?” For det er nemlig det smerter er. Smertesignalene er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt og ikke fungerer ordentlig – og jo lenger vi ignorerer disse feilsignalene desto høyere sjanse er det for “motorhavari” (billedlig talt).

 

Våre terapeuter er godt utdannet og trent i forhold til utredning og behandling av slike diagnoser. Ved bruk av kliniske, ortopediske tester, nevrologiske tester og funksjonelle vurderinger kan de i de aller fleste tilfeller stille diagnoser uten bruk av bildediagnostikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år.

På Råholt Kiropraktorsenter har våre kiropraktorer 6-årig utdanning (5-årig universitetsutdannelse pluss 1 år i turnus) med høyt fokus rettet inn mot utredning og behandling innen muskler, nerver, ledd og skjelett. Dette innebærer at du som pasient kan føle deg trygg og ivaretatt. Våre klinikere har også spesialistrettigheter i form av mulighet til sykmelding, henvisning til bildediagnostikk og eventuelle andre utredninger dersom det skulle vise seg å bli behov for dette. 

 

Vi minner også på at vi har døgnåpen online booking her på Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside eller på telefon.

 

Les mer: Døgnåpen online booking

book online

 

Symptomer og kliniske tegn

 • Crepitus eller knepping i hofteledd
 • Lokale hoftesmerter med trykkømhet over involverte ledd
 • Leddsmerter som kan kjennes ut som om de sitter “inne i hoften”
 • Smerter ved nedtråkk – og muligens også halting
 • En følelse av å være sliten og at det verker inne i hofteleddet

 

Årsak

En vanlig årsak til slitasje i hoften (hofteartrose) er overbelastning over tid uten tilstrekkelig restitusjon eller kapasitet for å utføre nettopp den aktiviteten. For eksempel repetitive bevegelser (f.eks. svinging med golfklubben) uten å ha trent på denne bevegelsen før man går ut på golfbanen. Vi hjelper deg med å få tilbake funksjonen og lindre symptomene dine – jo raskere du tar tak i det, jo raskere resultater vil man oppnå i de aller fleste tilfeller.

 

Belastning over lengre tid – mange år – kan gi lokale slitasjeforandringer i leddene, men det er absolutt ikke noe som forekommer likt hos alle. Man har nemlig vist at bedret funksjon i lokale muskler, sener og ledd kan avlaste slike slitasjeforandringer og bidra til at sjansen for at de oppstår reduseres. Med andre ord så kan bedret muskel og leddfunksjon fungere forebyggende mot hofteartrose.

 

Behandling

Vi velger behandlingsmetode basert på den enkelte kasustikk – men med artrose i hoften, så er det ofte effektivt å kombinere muskulære teknikker med leddmobilisering og IASTM (instrument-assistert bløtvevsbehandling) / eller trykkbølgebehandling. Med denne diagnosen så er det ofte essensielt at man også får tatt tak i dysfunksjonell muskulatur i området – for så å styrke og gjøre denne mer funksjonell og kapabel til å motstå overbelastning etter at man har fått normalisert den.

 

Gode resultater med helhetlig tilnærming

Våre kiropraktorer tilbyr helhetlig behandling for alle aldersgrupper rettet mot både muskler og ledd. Vi anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – for eksempel leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor behandler vi med hovedformål om å få deg bedre på alle plan – ikke bare mindre stive ledd (selv om det er en våre spesialiteter). Behandlingen er tilpasset etter alder, dagsform og sykdomshistorie – og egner seg dermed for alle.

 

Du kan lese mer om de ulike behandlingsmetodene våre ved å navigere fram i toppmenyen.

 

– Tilpasset trening er viktig!

trening er viktig

Vi hjelper deg med å finne øvelsene som passer for deg og ditt problem!

 

Ikke la smertene stoppe deg – mindre bevegelse i hverdagen fører bare til at det blir verre (naturlig nok avhengig av skaden – noen skader kan kreve mer hvile og avlastning enn andre) – slike plager kan nemlig være særdeles plagsomt og føre til redusert livskvalitet og funksjonsevne. Det er derfor viktig at man får hjelp til å utrede problemet (ved behov vil vi henvise til diagnostisk ultralyd eller MR), mobilisere bløtvevet og kommer godt i gang med riktige øvelser i en tidlig fase. Ta kontakt med oss hvis du mistenker at du har denne diagnosen.

 

Noen forslag til gode øvelser mot artrose i hoften

 • Pendeløvelse med beina
 • Bekkenhev
 • Sideliggende benløft
 • Rygghev på terapiball
 • Tøyning av sete og ryggmuskulatur
 • Svømming
 • Ergometersykkel

 

Ta gjerne kontakt, så hjelper vi deg å sette sammen et treningsprogram for deg.

 

– Ta tak i problemet. Ikke vent!

Studier og forskning har slått fast, gang på gang, at jo tidligere man får hjelp med sin muskuloskeletale problematikk, jo bedre er det. Ved langvarige plager er det nemlig høy sjanse for at man beveger seg mindre, beveger seg feil og gjør andre endringer i hverdagen som fører til at symptomene ikke blir bedre og at man utvikler smerter i andre området – sistnevnte kaller vi ofte for “kompensasjonssmerter“.

 

Kontakt oss

slitasje-i-hoften-hofteartrose

Vi jobber daglig med muskuloskeletal problematikk og har en særegen interesse i både utredning og behandling av slike diagnoser. Kontakt oss gjerne for en uforpliktende prat på telefon 63 96 33 35 – eller book en time online dersom du ønsker en konsultasjon (klikk på lenken nedenfor). Vi ser fram imot til å hjelpe deg mot en bedre hverdag.

 

Du kan lese mer om våre behandlere, priser og kontaktinformasjon ved å klikke på de relevante lenkene. Ta gjerne kontakt via vår Facebookside dersom du har spørsmål.

 

book online

 • Klikk på bildet ovenfor eller her for å se ledige tider for en eventuell konsultasjon (åpnes i nytt nettleservindu)
 • Vi gjør vårt beste for å gi deg time på dagen eller neste dag
 • Online booking er døgnåpen 24/7/365
 • Ingen ledige timer? Ring oss gjerne 63 96 33 35 (innenfor åpningstidene våre) eller kontakt oss via vår Facebookside, så skal vi gjøre vårt beste for å finne et tidspunkt til deg så snart som mulig

 

Kilder: NHI.no, Vondt.net, Lommelegen.no, FHI.no, SINTEF

 

Ta kontakt med oss allerede i dag – så skal vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg med dine plager.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *