Seneskader og Tendinopatier: En Liten Informasjonsguide

Seneskader og Tendinopatier

Seneskader kan føre til at hverdagslige gjøremål blir vanskelige og smertefulle. I denne artikkelen, skrevet av vår kiropraktor Andreas Storbråten om seneskader, vil du blant annet bli klokere på hva som kan gjøres med det. På slutten av artikkelen finner du også en video med øvelser som kan være nyttige for deg med seneskade i foten.

 

Som moderne kiropraktorer jobber vi på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi ikke bare med muskler og leddproblematikk, men også seneskader. Mange kommer til oss for å få hjelp med vonde knær, smerter under fotbladet, på utsiden av hoftene, albuene eller i skuldrene – og i majoriteten av disse tilfellene er det involvering av en kombinasjon av feilfunksjon i muskel og senevev som står bak smertene.

 

I gamle dager har man trodd at løsningen på disse problemene er betennelsesdempende medisiner, men i dag vet vi heldigvis bedre. Det er riktig at man bør unngå repetetive bevegelser som kan ligge til grunn for problemene, men det å stoppe helt opp er ikke det beste du kan gjøre – faktisk så kan det føre til at problemet blir mer langsiktig enn ønsket.

 

Vi kan alle kjenne på smerter i muskelsenene gjennom et langt liv, og det er fort gjort å konkludere med at dette er en senebetennelse. Det interessante her er at ordet betennelse er svært misvisende, da det ofte ikke er snakk om noen betennelse i det hele tatt.

 

– En tilstand mange rammes av

Som kiropraktor ved Råholt Kiropraktorsenter ser jeg ofte pasienter som typisk har vært plaget av slike smerter over tid. Smertene kan ha kommet og gått, men tiltatt i hyppighet og intensitet i tiden før man velger å oppsøke hjelp. En statisk jobb som for eksempel en kontorjobb kan resultere i belastningsskader i håndledd, albue eller skulder. En lagerarbeider som jobber mye på hardt underlag hele dagen kan få smerter under fotbladet. Er man aktiv og mosjonerer/trener kan man pådra seg smerter i akillesen, ankel, knær eller hofter da dette er veldig utsatte områder hos disse personene.

 

Mange av disse pasientene selvmedisinerer seg med betennelsesdempende medisiner som Voltaren eller Ibux og velger å holde seg helt i ro, dessverre uten effekt. Grunnen til dette er at smertene skyldes forandringer i senevevet grunnet overbelastning – noe som ikke resulterer i betennelse. Det er interessant nok mangel på betennelse som er problemet. Betennelse er et negativt ladet ord, men bidrar faktisk til produksjon av friskt vev hvis prosessen forløper som den er tiltenkt fra naturens side. Derfor vil ikke nevnte medisiner hjelpe på denne problematikken – de kan faktisk forverre tilstanden. Nyere forskning viser at man bør trene senevevet spesifikt for å reparere vevet. Trykkbølgebehandling er også en behandlingsmetode med bevist effekt på seneproblematikk.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi innehar vi en særegen interesse for utredning og behandling av idrettsskader og seneproblematikk. Kontakt oss gjerne hvis du trenger hjelp med seneplager.

 

Trykkbølgebehandling mot Seneskader

Trykkbølgebehandling er den mest avanserte, effektive og ikke-invasive behandlingsmetoden som vi bruker til å behandle seneproblematikk. Fra munnstykket på trykkbølgepistolen sendes det komprimerte trykkbølger inn i det skadde vevet. Trykkbølgene vil kunne bryte ned skadet vev, og dermed settes det i gang en akutt betennelsesprosess i vevet. Dette stimulerer kroppens egen tilhelingsprosess som igjen vil resultere i produksjon av friskt vev. Kort fortalt bryter trykkbølgene ned skadevev som igjen blir erstattet med friskt vev.

 

Under ser du en oversikt over noen av de ulike diagnosene som trykkbølge kan hjelpe mot: 

  • Akillestendinitt
  • Beinhinnebetennelse
  • Frossen skulder
  • Golfalbue
  • Hoftesmerter
  • Kalkskulder
  • Kroniske muskelspenninger og muskelsmerter
  • Plantar fascitt
  • Senebetennelse i Kneet
  • Tennisalbue

 

Er trykkbølgebehandling smertefullt?

Trykkbølgebehandling har rykte på seg for å være smertefullt, men min erfaring er at pasientene opplever trykkbølgebehandling som meget overkommelig og ikke så vondt som man først trodde på forhånd. Det må litt “sprengningsarbeid” til i starten, og litt ømhet etter behandling er derfor helt normalt. Det er anbefalt å ta det rolig treningsmessig i 24 timer etter behandling.

 

På Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har vi tilgang til de nyeste treningsøvelsene som er anbefalt for akkurat dine smerter. Vi anbefaler trykkbølgebehandling kombinert med øvelser for best og raskest mulig effekt når det gjelder seneproblematikk. Vi skreddersyr øvelsene til deg og sørger for at du gjør de riktig. Treningen kan ofte oppleves som noe smertefull i starten, men dette er ikke farlig og faktisk helt normalt. Ved riktig belastning ser man at senestrukturen endrer seg og blir gradvis normal igjen.

 

Behandling av Seneskader

Behandling av seneskader går altså hovedsakelig ut på å definere skadeområdet for deretter å bryte ned skadevevet i området – som deretter vil trigge en tilheling av friskt og normalt bløtvev. Det viktigste for pasienten blir å redusere eller unngå overbelastning av området – og kombinere dette med riktig behandling og øvelser. Vi benytter oss primært av følgende behandlingstiltak for å hjelpe deg med dine seneskader:

 

 

Øvelser og Trening mot Seneskader

Vi nevnte tidligere at visse øvelser og treningsprogrammer kan hjelpe deg med å lindre symptomer grunnet beinhinnebetennelse. I videoen nedenfor kan du se noen treningsøvelser som kan være med på å hjelpe deg hvis du har en seneskade under fotbladet (plantar fascitt).

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Plantar Fascitt

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder kiropraktor Alexander Andorff som viser deg hvordan du kan utføre øvelsene. Abonner gjerne på Youtube-kanalen (trykk her) for flere gratis treningsprogrammer.

 

Vi er her for å Hjelpe deg Tilbake til en Smertefri Hverdag

Våre klinikere gjør alltid sitt ytterste og benytter seg av en evidensbasert og moderne tilnærming til både utredning og behandling. Ved å ha høyt fokus på videre utdanning, kurs og oppdateringer fra forskningstidsskrifter, så jobber vi stadig med å holde oss innen eliten innen muskuloskeletal problematikk.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Andreas Storbråten (Kiropraktor)

v/ det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Våre Klinikker

Avdeling: Råholt

Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi ligger sentralt i Råholt sentrum i 2.etasje av helsebygget tilhørende kjøpesenteret AMFI Eidsvoll. Ankommer du med bil så er det gratis parkering med god plass.

Nettside: www.raaholtkiropraktorsenter.no

Adresse: Gladbakkvegen 1, 2070 Råholt

Avdeling: Eidsvoll Sundet

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi finner du i Eidsvoll Sundet med en sentral beliggenhet i flotte, nye lokaler. Klinikken ligger i samme bygningen som Sundet Legesenter.

Nettside: www.eidsvollkiropraktorsenter.no

Adresse: Wergelands Gate 5, 2080 Eidsvoll

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *