Forebygging av Stresshodepine

Forebygging av Stresshodepine

Vår kiropraktor Andreas Storbråten har skrevet en artikkel som kan hjelpe deg med å forebygge stresshodepine i en travel hverdag.

Tensjonshodepine eller stresshodepine som det også kalles, er den vanligste formen for hodepine som vi voksne rammes av. En slik hodepine føles ofte som om man har et trangt bånd rundt hodet av trykkende/pressende karakter. Disse hodepinene kan vare fra 30 minutter til flere dager i strekk, og starter gjerne midt på dagen for så å bare bli verre utover ettermiddagen og kvelden.

 

En undersøkelse gjort i USA viste at 80 % av alle voksne plages med stresshodepine regelmessig, og det er ingen grunn til å tro at tallet er noe lavere her i Norge. I følge NHI utgjør stresshodepine mer enn 75% av alle hodepinetilfellene det søkes hjelp for i allmennpraksis. Her må vi også ta hensyn til mørketall, da mange med denne type hodepine heller ikke oppsøker hjelp. 

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi innehar vi en særegen interesse for utredning og behandling av hodepine og migrene. Kontakt oss gjerne hvis du trenger hjelp med hodepine eller migreneproblematikk.

 

Kjennetegn på Stresshodepine

Det er visse tegn og symptomer som gjør at man kan kjenne igjen stresshodepine. Disse inkluderer blant annet – karakteristisk sett:

 • Smerter i bakhodet som sprer seg forover mot pannen
 • Følelsen av å ha et trangt bånd rundt hodet
 • Begge sidene av hodet er påvirket, i motsetning til migrene som ofte bare påvirker en side
 • Følelsen av stram og vond muskulatur i nakke, kjeve og skuldre

Det er dòg viktig å påpeke at personer kan oppleve stresshodepine forskjellig enn det nevnt ovenfor – men dette er altså de mest karakteristiske symptomene.

 

Episodisk VS Kronisk Stresshodepine

Stresshodepine kan deles inn i to kategorier. Episodisk stresshodepine kan vare fra 30 minutter til 1 uke, og er tilstede mindre enn 15 dager i måneden i 3 måneder på rad. Denne typen kan etter hvert utvikle seg til å bli kronisk ved manglende tiltak. Kronisk stresshodepine kan føles ut som den alltid er der – og man er per medisinsk definisjon plaget i 15 dager eller mer i måneden, i mer enn 3 måneder på rad.

 

Forskjellen på Stresshodepine og Migrene?

Det er ikke alltid like lett å vite forskjellen på stresshodepine og migrene. Det hele kan også kompliseres ved at man faktisk kan ha ha stresshodepine i tillegg til migrene. Stresshodepine gir vanligvis ikke migrenesymptomer som synsforstyrrelser, kvalme og oppkast.

 

Man får heller ikke nevrologiske symptomer som nummenhet og prikking i huden, muskelsvakhet i arm/ben, eller vanskeligheter med å snakke. Fysisk aktivitet gjør ofte migrene verre, mens stresshodepine ikke påvirkes i like stor grad. Lyd og lyssensitivitet kan forekomme i begge typene av hodepine, men er ikke så vanlig hvis man kun plages av stresshodepine.

 

Hva er Årsaken til Stresshodepine?

Som navnet tilsier trigges denne hodepinen primært av stress. Stress er noe vi alle opplever i hverdagen, og trenger nødvendigvis ikke å være noe negativt. Allikevel kan stress fra for eksempel jobb, skole, venner og familie være med å trigge denne type hodepine.

 

Andre faktorer som kan spille inn er:

 • Utmattelse
 • Ergonomi på arbeidsplassen
 • Mentalt stress
 • Depresjon
 • Angst
 • Lavt blodsukker
 • Lavt jernnivå
 • Alkohol
 • Koffeininntak
 • Kjeve og nakkeproblematikk (anspent muskulatur og stive ledd)

 

Som du ser så er det ofte flere faktorer som gjør at man rammes av stresshodepine. Derfor er det viktig med en god kartlegging hvis du vil redusere frekvensen og intensiteten av stresshodepine.

 

Tiltak for å Forebygge Stresshodepine

Så hvordan kan man forebygge denne type hodepine som så mange av oss plages med i hverdagen? Her er noen konkrete råd som kan hjelpe deg.

 

Bevegelse

Ikke overraskende viser forskning at kondisjonstrening kan hjelpe. Helst bør du trene 30 minutter, 5 ganger i uken. Dette vil hjelpe deg med å bli kvitt stress, samtidig som du holder deg i god form.

 

Fleksibilitet i Nakke og Skuldre

Tøying og strekking av muskulaturen i nakke og skulder kan også hjelpe – gjerne i kombinasjon med enkle styrkeøvelser som fokuserer på å styrke muskulatur i nakke og omkringliggende områder. Det er nemlig slik at dysfunksjonell muskulatur er mer smertesensitiv – og utøver dermed fysisk stress på kroppen din.

 

God Søvnkvalitet

Sørg for at du får nok søvn. Da er du bedre rustet til å takle hverdagsstresset. Søvnen er essensiell på flere måter – både i form av å “reformatere hjernen litt”, men også for reparasjon av bløtvev og muskulatur.

 

Gode Ergonomi på Jobb og Hjemme

Gode ergonomiske løsninger på arbeidsplassen vil føre til mindre statisk belastning mot rygg og nakke – som igjen fører til mindre anspenthet.

 

Hold deg Hydrert – og Spis til Faste Tider

Ved å drikke nok vann gjennom dagen så unngår du å få hodepine grunnet dehydrering. Det anbefales også at man spiser til faste tider gjennom dagen – slik at man holder blodsukkeret på et jevnt nivå gjennom dagen. Man bør også holde inntaket av koffein og alkohol nede.

 

Kartlegging av Hodepinen din

Før en hodepinedagbok hvor du noterer deg dato, tid og hva du gjorde da hodepinen meldte seg. Dette kan hjelpe deg med å finne ut hva som trigger hodepinen, og gjøre det lettere å forebygge denne type hodepine i fremtiden.

 

Unngå Overbruk av Smertestillende

Det er også viktig å være klar over at for mye smertestillende også kan trigge, forsterke og forlenge hodepine. Du kan også risikere å få hodepine når du slutter med smertestillende – som ved abstinenser. Denne type hodepine kalles medikamentoverforbruks-hodepine og kan minne om spenningshodepine av natur.

 

Når Tipsene Ikke Fungerer

Hvis du har forsøkt alle tipsene over, men fortsatt sliter med hodepine, har kiropraktikk vist seg å ha god effekt på også denne type hodepine. Vi ved Råholt Kiropraktorsenter har vi meget god kompetanse innen utredning og behandling av hodepinediagnoser – og samarbeider også tett med legespesialister ved behov; et samarbeid som har pågått over mange år. De aller fleste blir positivt overrasket over hvor gode resultater man ofte kan oppnå på relativt kort tid.

 

Øvelser og Trening mot Nakkehodepine

Tidligere i artikkelen ble det nevnt at tøying av nakken kan fungere lindrende. I videoen nedenfor kan du se fire lette bevegelighets- og tøyeøvelser som kan hjelpe deg med å løsne opp i en stiv nakke.

 

VIDEO: 4 Øvelser mot Stramme Nakkemuskler

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder kiropraktor Alexander Andorff som viser deg hvordan du kan utføre øvelsene. Abonner gjerne på Youtube-kanalen (trykk her) for flere gratis treningsprogrammer.

 

Vi er her for å Hjelpe deg Tilbake til en Smertefri Hverdag

Våre klinikere gjør alltid sitt ytterste og benytter seg av en evidensbasert og moderne tilnærming til både utredning og behandling. Ved å ha høyt fokus på videre utdanning, kurs og oppdateringer fra forskningstidsskrifter, så jobber vi stadig med å holde oss innen eliten innen muskuloskeletal problematikk.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Andreas Storbråten (Kiropraktor)

v/ det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Våre Klinikker

Avdeling: Råholt

Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi ligger sentralt i Råholt sentrum i 2.etasje av helsebygget tilhørende kjøpesenteret AMFI Eidsvoll. Ankommer du med bil så er det gratis parkering med god plass.

Nettside: www.raaholtkiropraktorsenter.no

Adresse: Gladbakkvegen 1, 2070 Råholt

Avdeling: Eidsvoll Sundet

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi finner du i Eidsvoll Sundet med en sentral beliggenhet i flotte, nye lokaler. Klinikken ligger i samme bygningen som Sundet Legesenter.

Nettside: www.eidsvollkiropraktorsenter.no

Adresse: Wergelands Gate 5, 2080 Eidsvoll

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *