6 Årsaker til Isjias

6 Årsaker til Isjias

Visste du at isjias kan oppstå grunnet flere forskjellige årsaker og diagnoser? Her gir vi deg 6 årsaker til isjias.

Isjias stammer fra irritasjon eller avklemming av isjiasnerven i nedre del av ryggen eller i setet. Dette er fordi at det er i lavryggen at nervene deler på seg og deretter går ned i beina – hvor de gir nervetilførsel til hud og muskulatur i beina, lårene, leggene og føttene dine. I denne artikkelen har vi fokus på 6 årsaker som kan gi deg isjias og smerter i bein og føtter.

 

Nerveirritasjon kan også gi grunnlag for droppfot (tilnærmet total mangel på kraft i foten) hvis avklemmingen er sterk nok – som er et meget alvorlig symptom. Nevrologiske symptomer må du alltid ta på det høyeste alvor.

 

Ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi innehar vi en unik interesse for utredning, behandling og opptrening av isjias og prolaps. Våre terapeuter innehar blant annet videre utdanning i intramuskulær nålebehandling og trykkbølgebehandling, samt dekompresjonsteknikker, som vurderes spesielt effektive mot isjias. Hvis du ønsker å lære mye mer om isjias så anbefaler vi at du leser denne store informasjonsguiden vi har laget (klikk her).

 

På grunn av våre klinikker sin kompetanse innen dette fagfeltet mottar vi ofte anbefalinger og pasienter fra Oslo (kun 29 minutter med tog fra Oslo S) og omegn – samt henvisninger fra andre terapeuter som ikke har den samme kompetansen på denne type problematikk. Kontakt oss gjerne hvis du trenger hjelp med isjias og prolapsproblematikk.

 

I denne artikkelen vil du lære mer om:

  • Isjias Grunnet Artrose og Slitasje
  • Når Muskler og Ledd gir deg Isjias

+ Bekkenleddslåsning

+ Piriformis Syndrom

+ Redusert Funksjon i Lavryggen

  • Prolaps i Korsryggen
  • Spinal Stenose
  • Spondylolistese
  • Trening og Øvelser mot Isjias (inkludert VIDEO)

 

Isjias Grunnet Artrose og Slitasje

Etterhvert som vi blir eldre så vil det forekomme slitasje på ledd og de myke skivene mellom ryggvirvlene. Dette innebærer blant annet at det blir mindre væske i mellomvirvelskivene – som gjør at man får mindre bevegelighet og fleksibilitet.

 

Dette kan føre til smerter i korsryggen, samt strålende smerter ned i bein og fot. Nettopp derfor er det så viktig å opprettholde god funksjon selv etterhvert som man blir eldre. Regelmessig aktivitet, bevegelse og fysikalsk behandling er alle måter som du kan holde muskler og ledd i god form på – og dermed forhindre smerter.

 

Når Muskler og Ledd gir deg Isjias

Oversiktsbilde som viser hvordan stråling i beina kan forekomme ved prolaps eller spinal stenose.

Den vanligste årsaken til isjias stammer fra funksjonell feilfunksjon i ledd og muskler nederst i ryggen. Dersom ledd ikke beveger seg som de skal så vil dette føre til at muskulaturen ikke blir brukt på riktig måte – og deretter danner det seg økte muskelspenninger og skadevev i bløtvevet (muskelknuter og myalgier) nærliggende leddene.

 

Noen karakteristiske smertepresentasjoner ved feilfunksjon i lavryggen kan være:

  • Hogg eller spasmelignende smerter i lavryggen
  • Konstant slitenhet eller verking
  • Ubehag som vedvarer over lengre tid

 

Redusert bevegelighet vil over tid kunne føre til stadig økende smertesensitivitet og en feilfunksjon som kan legge økt direkte eller indirekte trykk mot isjiasnerven. De refererte smertene vil variere basert på hvilken muskel eller nerve som avgir de aktuelle smertene. Blant annet kan dette skyldes det vi kaller piriformis syndrom – som innebærer bekkenleddsdysfunksjon i kombinasjon med smerter fra muskulus piriformis (en dyp setemuskel).

 

Prolaps i Korsryggen

En skiveprolaps forekommer når den myke massen inni en mellomvirvelskive trykker ut bakover mot nervene. Dette vil kunne gi grunnlag for en rekke forskjellige nevrologiske symptomer og strålende smerter basert på hvilken nerve som ligger avklemt.

 

De påvirkede områdene kalles for dermatomer (som vist i illustrasjonen tidligere i artikkelen). Ulike nerver gir hudfølelse og motorikk til forskjellige områder og muskler – og det er dette som gjør at en nerveavklemming av den tredje nerveroten i korsryggen (L3) vil kunne gi andre symptomer enn en avklemming lenger ned i ryggen.

 

De påvirkede områdene kalles for dermatomer (som vist i illustrasjonen tidligere i artikkelen). Ulike nerver gir hudfølelse og motorikk til forskjellige områder og muskler – og det er dette som gjør at en nerveavklemming av den tredje nerveroten i korsryggen (L3) vil kunne gi andre symptomer enn en avklemming lenger ned i ryggen.

 

Utredning, Behandling og Opptrening ved Skiveprolaps

Behandlingen av en skiveprolaps er delt inn i tre faser. Først vil klinikeren ved klinikken vår hjelpe deg med å kartlegge hvilken nerverot som er påvirket, før man deretter jobber målrettet med å avlaste nerven som ligger avklemt. Dette kombineres med rådgivning angående riktige øvelser for deg og det stadiet av et skiveprolaps som du er i.

 

Spinal Stenose (Isjias Grunnet Trange Nerveforhold i Ryggen)

Spinal stenose i ryggen innebærer trange forhold for nervene grunnet forkalkninger eller større prolaps. En av de vanligste årsakene innebærer betydelig fasettleddsartrose og slitasjeforandringer der hvor ryggvirvlene fester inn i hverandre. Tilstanden rammer særlig eldre personer – både kvinner og menn.

 

Behandlingsteknikker som gjerne benyttes mot trange forhold i ryggen innebærer leddmobilisering som også gir traksjon av fasettleddene. Dette kan hjelpe til med å opprettholde forbedret funksjonalitet og dermed redusere fasettleddsirritasjon og videre negativ utvikling av symptomene. Behandlingen vil alltid utføres i kombinasjon med rådgivning angående optimale treningsøvelser tilpasset dine symptomer.

 

Spondylolistese

Spondylolistese beskriver unormale posisjoner av ryggvirvelene – og blir beskrevet som om de har glidd framover (anterolistese) eller bakover (retrolistese). Ved større glidninger kan dette utøve et større trykk mot mellomvirvelskviene, samt mot nærliggende nerverøtter – som igjen kan føre til isjias og nervesmerter i bein og føtter.

 

Dersom du er rammet av spondylolistese så er det ekstra viktig å ha jevnlig fokus på trening av rygg og kjernemuskulatur – for å stabilisere ryggvirvelen fra ytterligere glidning. Våre klinikere og fysioterapeuter innehar høy kompetanse i oppsett av treningsprogrammer med stabiliserende trening for deg med spinal stenose.

 

Øvelser og Trening mot Isjias

Øvelser og jevnlig trening kan fungere lindrende for deg med isjias. Men det er veldig viktig at du trener riktig. Vi velger derfor å vise deg fire tøyeøvelser som er rangert som trygge for deg med isjias – og er dermed et glimrende utgangspunkt for en jevnlig treningsrutine.

Trykk på videoen nedenfor for å se øvelsene.

 

VIDEO: 4 Tøyeøvelser mot Isjialgi og Isjias

I videoen ovenfor ser du vår klinikkleder kiropraktor Alexander Andorff som viser deg hvordan du kan utføre øvelsene. Abonner gjerne på Youtube-kanalen (trykk her) for flere gratis treningsprogrammer.

 

Ønsker du Treningsprogrammet tilsendt på Mail?

Mange liker å printe ut treningsprogrammet og å ha det med seg når de trener. Hvis du ønsker programmet i videoen ovenfor sendt til deg på mail, så ber vi deg pent om å gi oss en like på Facebook – og deretter sende oss en melding via vår Facebookside så sender vi deg treningsprogrammet på epost.

 

 

Vi er her for å Hjelpe deg Tilbake til en Smertefri Hverdag

Våre klinikere gjør alltid sitt ytterste og benytter seg av en evidensbasert og moderne tilnærming til både utredning og behandling. Ved å ha høyt fokus på videre utdanning, kurs og oppdateringer fra forskningstidsskrifter, så jobber vi stadig med å holde oss innen eliten innen muskuloskeletal problematikk.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon for problematikken din?

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss eller noen av våre andre terapeuter via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier også. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Våre Klinikker

Avdeling: Råholt

Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi ligger sentralt i Råholt sentrum i 2.etasje av helsebygget tilhørende kjøpesenteret AMFI Eidsvoll. Ankommer du med bil så er det gratis parkering med god plass.

Nettside: www.raaholtkiropraktorsenter.no

Adresse: Gladbakkvegen 1, 2070 Råholt

Avdeling: Eidsvoll Sundet

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi finner du i Eidsvoll Sundet med en sentral beliggenhet i flotte, nye lokaler. Klinikken ligger i samme bygningen som Sundet Legesenter.

Nettside: www.eidsvollkiropraktorsenter.no

Adresse: Wergelands Gate 5, 2080 Eidsvoll

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *