Slik Blir du Kvitt Stressnakke

STRESSNAKKEpic

Slik Blir du Kvitt Stressnakke og Nakkehodepine

Høye skuldre? Anspente muskler, stiv nakke, hodepine og svimmelhet? Det er mange som plages med det man ofte uhøytidelig kaller for ‘stressnakke’.Problemet oppstår når smertene og dysfunksjonen utvikler seg videre og at nakkerelatert hodepine (blant annet i pannen og bakhodet) blir en del av den hektiske hverdagen.

 

Stressnakke er utrolig slitsomt og plagsomt! Ofte lider disse menneskene helt unødvendig – for det finnes gode, konservative behandlingsmetoder der ute som sørger for at muskler og sener tilheles, samt at den naturlige bevegelsen kommer tilbake.

 

Daglig hodepine og svimmelhet tar utrolig mye krefter – og går utover humør, energi og hverdagen din.

 

Symptomer på Stressnakke kan inkludere:

 • Bortdovning og nummenhet i hendene
 • Cervikogen svimmelhet (nakkerelatert svimmelhet)
 • Dårlig humør
 • En følelse av at musklene er i helspenn
 • Iling eller nervesmerter nedover armene
 • Mindre energi grunnet smerter
 • Nakkehodepine
 • Redusert funksjonalitet og bevegelighet i nakke og øvre rygg
 • Vanskeligheter med å vri på hodet
 • Økt forekomst av nakkesmerter

Hvis du kjenner deg igjen i noen av symptomene ovenfor så kan det være en god idè å ta tak i problematikken før det blir forverret. Våre moderne og tverrfaglige terapeuter kan hjelpe deg.

 

En god muskel- og skjeletthelse er viktig for livskvaliteten

Ta tilbake styringen og la oss hjelpe deg med å bli kvitt smertene og å normalisere nakkens funksjon ved hjelp av tverrfaglig behandling. Ved Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg. Vi besvarer også gladelig spørsmål via melding på vår Facebookside.

 

(PS – Artikkelen fortsetter nedenfor knappen)

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Ta tak i problemet med aktive tiltak

leddjustering

Og nei, ved snakk om funksjonsbedrende behandling, så snakker vi ikke om NSAIDS (Ibux) eller smertestillende. Slike medikamenter kan nemlig føre til nedsatt tilhelingsfunksjon og kan medvirke til at tilstanden blir kronisk.

 

NSAIDS reduserer nemlig ikke bare unødvendig betennelse – den demper også den helt naturlige betennelsereaksjonen som oppstår rundt en skade. De fører heller ikke til en funksjonell endring eller gjør noe med selve årsaken til at skaden først oppstod.

 

La oss si at du har smerter i nakken grunnet redusert funksjon i skuldre og brystryggen din. Kanskje har du en seneskade i skulderen (tendinose) som har oppstått grunnet ensidig belastning og manglende stabilitetsmuskulatur i rotator cuff skuldermuskulaturen?

 

Og som vi vet – nakke og skulder er bestevenner. Eller, de burde være det. Dersom den ene av de to anatomiske strukturene ikke gjør jobben sin, så er det høy sannsynlighet for at dette vil medføre problemer i den andre.

 

Da vil det ikke hjelpe med langvarig bruk av betennelsedempende medikamentell behandling. Dette vil tvertimot medføre en redusert reparasjonsevne og at diagnosen tar lenger tid for å lege seg selv. Vi sier ikke at smertestillende ikke har sin funksjon til tider – men nettopp NSAIDS kan være en noget dårlig ide mot hvertfall denne type av plager.

 

– Konservativ Behandling og Egentiltak

Konservativ behandling hvor man adresserer muskler, nerver og ledd – vil kunne hjelpe deg tilbake til en smertefri tilværelse med bedre funksjonalitet. I tillegg til dette rådfører vi våre pasienter angående gode egentiltak, slik som bruk av nakkehammock (bidrar til å redusere trykk i nakkens ledd og muskler). Andre tiltak kan inkludere bruk av triggerpunktballer og/eller akupressurmatte.

 

Tips: Nakkehammock (Nakketraksjonspute)

 

Et yndet egentiltak for personer med stressnakke. Et nakketraksjonsapparat (denne utgaven blir populært kalt en ‘nakkehammock’) har som hovedhensikt å strekke leddene varsomt fra hverandre (også kjent som traksjon) og lindre muskelspenninger ved tilpasset tøyning. På denne måten kan den redusere sammentrykning i nakken. Så lite som 10 minutter daglig bruk har dokumentert effekt (1). Klikk her eller på lenken ovenfor for å lese mer om denne.

Nakkerelatert hodepine: – Når nakkens ledd og muskler gir deg vondt i hodet

triggerpunkter og muskler som gir hodepine

Nakkerelatert hodepine, også kjent som cervikogen hodepine, har ofte en flerartet opprinnelse – som betyr at det ikke oppstår grunnet kun stive ledd eller at det ‘bare er muskulært’. Disse strukturene jobber sammen og påvirkes sammen.

 

Derfor vil cervikogen hodepine alltid være grunnet en kombinasjon av flere faktorer – inkludert hyperirritable muskler og ledd med nedsatt funksjonalitet og bevegelighetsutslag. Det er også slik at smertemønster (refererte smerter) kan legge seg oppå hverandre og forsterke hodepinen – noe som ofte skjer ved hodepine i bakhodet (dette skyldes ofte en kombinasjon av nedsatt funksjon i øvre nakkeledd og tilhørende muskulatur).

 

Nå vil vi gå nærmere inn på de musklene og leddene som kan gi det vi kaller nakkerelatert hodepine – husk at flere av disse kan være aktive /smertefulle på samme tid og at de derfor kan overlappe med hverandre.

 

Muskulære smertemønster (se illustrasjon ovenfor)

Ovenfor i illustrasjonen så ser du ti forskjellige muskler som kan bidra til lokale eller refererte former av hodepine. Vi starter med de vanligste og jobber oss nedover.

 

Musculus øvre trapezius

Den kanskje aller vanligste årsaken til stressnakke og ‘nakkehodepine’. Denne muskelen er ansvarlig for å heise opp skuldrene (ja, derav ‘høye skuldre’), samt gi en hodepine som setter seg opp langs nakken, mot bakhodet, videre forbi tinningen og deretter legger seg som et trykk bak øynene. Deler av dette muskulære smertemønsteret kan også, noen ganger, kjennes delvis i kjevepartiet.

 

Suboccipitalis

Trykkende hodepine i bakhodet som er øm ved berøring? Hils på suboccipitalis som holder hus i øvre del av nakken din – mer spesifikt så består den av fire forskjellige deler som fester inn mot baksidet av hodebeinet (kranium) og inn mot de to øverste leddene i nakken (C1, atlas, og C2, axis).

 

(A og B) Sternocleidomastoideus (SCM)

Denne muskelen består av to hoveddeler som fester mot øvre del av nakken – samt ned mot kragebeinet / sternum. Primært kjent for å være rotasjonsmuskulaturen i nakken – og det er ingen godt bevart hemmelighet at denne ofte er involvert ved nakkesmerter. Som du ser av illustrasjonen så kan sternocleidomastoideus gi et hodepinemønster som refererer smerter mot bakhodet, øret og pannen.

 

Lokale nakkemuskler – semispinalis capitus, semispinalis cervicis, splenius capitus, splenius cervicis: Nakken består av en rekke muskler, inkludert disse fire som ofte blir kalt for de lokale nakkemusklene. Hver og en av de har sitt eget smertemønster og som du ser kan de bidra til hodepine mot bakhodet, oppe på hodet, bak øyet og lokale nakkesmerter.

 

Masseter (store tyggemuskelen)

Masseter er den mest framtredende kjevemuskelen og har ansvar for å bidra til å tygge maten du spiser. Det mange ikke er klar over er at muskelspenninger i kjeven også kan bidra til stressnakke og kjeve/nakkerelatert hodepine.

 

Men som nevnt tidligere, så er det ikke bare muskulatur som gir grunnlag for nakkerelatert hodepine. Vi må ikke glemme hva nedsatt bevegelighet og funksjonalitet i leddene kan føre til.

 

Når de Øvre Nakkeleddene gir Nakkesmerter og Hodepine

 

ledd - smertemønster

Nakken består av syv nakkeledd – fra det øverste (C1 – også kjent som atlas) til det nederste (C7). Som vi ser av illustrasjonen ovenfor så er det særlig de tre øverste nakkeleddene som er mest kjent for å bidra til lokal hodepine i bakhodet.

 

Det er dòg viktig å huske på at nedsatt leddbevegelighet andre steder, slik som ledd i øvre del av brystryggen og mellom skulderbladene, kan medføre redusert lokal muskulær funksjon (grunnet manglende bevegelse av det påvirkede området) og på den måten indirekte føre til nakkerelatert hodepine.

 

Dette innebærer at dysfunksjonen i ledd ikke nødvendigvis sitter i øvre del av nakken – selv om du har hodepine. Det er en kombinasjon av flere faktorer som bør utredes klinisk, og som klinikeren deretter legger til rette for å fortelle deg om hvilke årsaker som ligger til grunn for at du har nakkerelatert hodepine.

 

– Kombinasjon av muskulært arbeid og leddbehandling

Igjen, i lys av informasjonen vi har gått gjennom tidligere i artikkelen, så ser vi altså hvordan flere biomekaniske faktorer påvirker smertebildet – inkludert både muskler og ledd.

 

Ved manglende aktive tiltak, så vil man i mange tilfeller se en ytterligere forverring av problematikken. Dette skyldes:

 • Lavere kapasitet i forhold til fysisk belastning
 • Mindre stabilitetsmuskulatur
 • Økt forekomst av skadevev i muskelfibrene
 • Økt irritabilitet i ledd, muskelvev og nervefibre

 

I tillegg kan det medføre hodepine og det som kalles nakkerelatert svimmelhet (cervikogen svimmelhet). Noe som kan gå hardt utover livskvaliteten.

 

Dette er noe vi tar hensyn til i vår helhetlige behandling rettet inn mot feilfunksjon i dine muskler, ledd og nerver – og som gjør at du oppnår optimal effekt i form av reduserte smerter og forbedret funksjon.

 

Manglende vedlikehold av muskelfibre og ledd, samt repetitiv belastning vil kunne føre til økt smertesensitivitet og plager. En av de fysiske årsakene til dette skyldes skadevev som dannes ved slik feilbelastning eller overbelastning.

 

Som vist i illustrasjonen nedenfor deler vi dette inn i tre faser.

 

Slik Bygger Skadevev seg opp i Muskulært Vev

bindevev og arrvev

 1. Normalt vev: Normal blodsirkulasjon. Normal sensitivitet i smertefibrene.
 2. Skadevev: Som innebærer redusert funksjon, endret struktur og økt smertesensitivitet.
 3. Arrvev: Utilhelet skadevev har en betydelig nedsatt funksjon, kraftig endret muskelvevsstruktur og forhøyet risiko for gjentagende problematikk.

 

Når muskelfibrene gradvis blir i verre og verre forfatning så vil dette påvirke muskulær styrke, redusere naturlig blodsirkulasjon og gi dårligere reparasjonsevne.

 

Dette kan medføre høyere risiko for scalenii syndrom / brachial plexopati (irritasjon eller avklemming av brachial plexus i nakkegropen) og redusert skivehelse (som kan medføre høyere sjanse for skivebukning eller skiveskade / prolaps).

 

Man ser også ofte at pasienter med nakkeproblematikk har høyere forekomst av skulder- og skulderbladsmerter – og dette skyldes primært et endret og mer forknytt bevegelsesmønster.

 

Trening og behandling er to konservative behandlingsmetoder som kan føre til bedret muskulær funksjon og redusert forekomst av smerte. Det er særlig en behandlingsmodalitet – i kombinasjon med andre – som fungerer meget godt mot langvarige muskelplager. Alle våre terapeuter benytter seg av denne.

Fordeler med Fysikalsk Behandling

Våre pasienter er fra alle mulige yrker og i forskjellige aldre – fra unge barn til eldre pensjonister. Noen kommer for forebyggende behandling, mens andre ikke kommer før det har gått helt skeis med kink eller lignende. Vi er alle forskjellige og behandlingen tilpasses etter deg og dine behov.

 

Vi får ofte en rekke positive tilbakemeldinger hvor pasienten også melder om en forbedret funksjonell hverdag på jobb og i fritiden – flere melder blant annet om slike helsefordeler som:

 • Bedre blodsirkulasjon i hender og føtter
 • Forbedret humør (grunnet mindre smerter)
 • Mindre nakkerelatert hodepine
 • Mindre smerter i rygg og hofter
 • Nattesøvnen blir forbedret
 • Redusert cervikogen svimmelhet

Det er en sann glede å få hjelpe så mange tilbake til en bedre hverdag – og vi takker dere alle for at dere gir oss tilliten til å bidra til en forbedret funksjonell helse.

 

Intramuskulær nålebehandling: En godt dokumentert behandlingsform mot langvarige myofascielle smerter

intramuskulaer naalebehandling 700

En meta-analyse (vitenskapelig oversiktsstudie av Berglund et al, 2015) konkluderte med at det er god evidens for at intramuskulær nålebehandling, også ofte kalt medisinsk akupunktur eller tørrnåling, fungerer i behandlingen av myofascielle smerteproblemer.

 

Kort fortalt så stimulerer denne behandlingen lokalt økt blodsirkulasjon, løser opp i muskulære feilstrukturer og medfører en kraftig reparasjonsrespons som blant annet kan føre til utskifting av skadevev med nytt, friskt muskelvev.

 

Denne behandlingen benyttes særlig mot det vi kaller muskelknuter (triggerpunkter), som er anspente muskelfibre som har endret sin strukturelle oppbygning som vi snakket om tidligere – med blant annet forhøyet innhold av skadevev.

ultralyd av en muskelknute

Før mente mange at slike muskelknuter “ikke var ekte”, men en ny ultralydvisualiseringsmetode utviklet av Sikdar i 2009 – i kombinasjon med nyere, bedre ultralyd-teknologi – gjorde at man nå kunne fysisk se dem på ultralyd. En fantastisk nyhet som bekreftet utenfor enhver tvil det vi har visst i lengre tid – muskelknuter er ekte og smertefulle.

 

På illustrasjonen ovenfor ser vi (A) en tydelig muskelknute i muskelen øvre trapezius (som nevnt tidligere – en av de aller vanligste muskulære årsakene til nakkesmerter og hodepine) og (B) fire mindre muskelknuter spredt utover muskelen. Samtlige av disse kan gi grunnlag for lokale og refererte smertemønster.

 

Vi har meget gode resultater med denne type behandling mot langvarige og smertefulle muskelsmerter. Vanlige områder som vi ofte behandler med denne type av behandling inkluderer nakke, skulder, rygg, bekken, hofte og knær. Ja, som du ser kan den benyttes mot alle typer av muskulære smerter og plager.

 

Nåleskrekk? Ingen fare, vi tilbyr effektiv idrettsmassasje via vår fysioterapeut også.

 

Les også: Slik Fungerer Idrettsmassasje mot Muskelknuter

Fysioterapi og idrettsmassasje 700

Trykk på lenken eller bildet ovenfor for å lære mer om sportsmassasje.

 

Rotator Cuff Stabilitetstrening og Fysikalsk Behandling Reduserer Nakkesmerter

skuldertrening med strikk

Flere studier har vist at tilpasset trening, da aller helst med treningsstrikker for å kunne treffe de riktige musklene og senene, samt muskulært arbeid – fører til mindre nakkesmerter og bedret nakkefunksjon. Her viser vi også en video med strikkøvelser for skuldrene utført av vår egen klinikkleder:

 

Kilde: Vondt.net sin YouTube-kanal

 

Muskulært arbeid, stabilitetstrening og nålebehandling fungerer primært sett ved å bryte ned skadet ved i kontrollerte former, øke blodsirkulasjonen inn mot det irriterte eller skadde området, samt styrke den affekterte regionen ved å tilføre normalisert bløtvev – som er mindre smertesensitivt (det sender færre smertesignaler) og som kan ta til seg næring gjennom blodstrømmen på en mer effektiv måte sammenlignet med det skadde vevet.

 

Sterkere og mer funksjonelt bløtvev (muskler og sener) kan også yte bedret motstand ved belastninger og påkjenninger. Denne økte toleransen ovenfor kraftanstrengelser reduserer sjansen for at en sene eller muskel kan rives av (delvis eller fullstendig ruptur) eller bli skadet.

 

Sannheten er dog at det ikke finnes en «quick fix» når det kommer til bekjempelse av nedsatt nakkefunksjon og tilhørende smerter. Man må jobbe målrettet og ofte få ekstern hjelp for å nå målene sine – men belønningen kan være helt fantastisk. Gleden i øynene til en pasient når de forteller deg at «jeg har ikke vondt i nakken når jeg står opp lenger!» eller «jeg kan sove natten igjennom uten nakkesmerter» er genuint hjertevarmende.

 

Sammenhengen mellom nedsatt leddbevegelse i øvre rygg og nakke

Kiropraktor med ryggradmodell

En moderne kiropraktor innehar den mest omfattende  utdanningen innen utredning og behandling av muskel og skjelettlidelser – og har et bredt spekter av behandlingsmetoder i verktøykassen. Inkludert muskulære teknikker, leddbehandling og kompetanse innen sjokkbølgebehandling og intramuskulær stimulering (IMS).

 

Mange er kjent med kiropraktorens kanskje mest kjente spesialitet; leddjusteringen. Leddbehandling er en veldokumentert behandlingsgren som kun skal utføres av profesjonelle med riktig utdanning.

 

Relevansen ovenfor din vonde og stive nakke er at nedsatt leddbevegelse i brystrygg og mellom skulderbladene, alle spiller inn på muskulatur og ledd som er relevant i den naturlige bevegelsen for nakken.

 

La oss ta et eksempel og si at du har betydelig stivhet i brystryggen og bare kan bøye overkroppen delvis bakover og framover – dette medfører mindre blodsirkulasjon og mindre leddvæskeforandringer – som igjen  vil føre til at denne muskulaturen blir gradvis mindre fleksibel, mindre elastisk og til slutt begynner å avgi smertesignaler etterhvert som kroppen begynner å bli bekymret for kroniske endringer.

 

Det er veldig viktig å ta disse smertesignalene på alvor for å forhindre ytterligere forverring funksjonelt og symptomatisk sett.

 

Og du som har hatt vondt veldig lenge – vit at det fortsatt ikke er for sent. Naturligvis vil det ikke bli lett, men ved hjelp av en helhjertet innstilling så kan ofte selv den mest langvarige smertepasienten få det bedre. Vår jobb er å hjelpe deg hele veien.

 

Undersøkelse og Utredning: Essensielt for å kunne gi den beste behandlingen for den individuelle pasienten

nakkesmerter og svimmelhet

Vi er en tverrfaglig og moderne klinikk som tilbyr kiropraktikk, fysioterapi og massasje. Våre kiropraktorer har 6-årig universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Utdanningen er godkjent gjennom Helsedirektoratet som også grunnet denne omfattende utdanningen har gitt kiropraktorer spesialistrettigheter (slik som sykmeldingsrett, henvisningsrett til bildediagonstikk og legespesialister) sammenlignet med andre helseyrkesgrupper.

 

Dette gir også grunnlag for en grundig og omfattende undersøkelse bestående av tester som undersøker bevegelseutslag, nedsatt funksjon i muskler, ledd og sener, trykkømhet, samt ortopediske funksjonstester laget konkret for individuelle diagnoser.

 

Det er denne undersøkelsen som danner det diagnostiske funksjonsbildet for våre terapeuter – og som bestemmer hvordan din diagnose blir behandlet med tanke på hvilke behandlingsformer som benyttes.

 

Tilpasset og til tider tverrfaglig behandling, samt valg av behandlingsmodaliteter basert på en grundig utredning gir grunnlag for de beste resultatene når det kommer til symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Oppsummering

 1. Ta tak i nakkeproblemet og anerkjenn at det faktisk er et problem
 2. Kjøl ned med naturlig kuldegel (åpner lenke i nytt vindu) dersom du har tydelige smerter
 3. Bruk varmepakning på muskulaturen i nærliggende områder for å øke blodsirkulasjonen (slik som nakkemusklene)
 4. Gradvis opptrening – ikke start for hardt
 5. “For mye, for raskt” fører til feilbelastning og ytterligere skader
 6. Benytt kompresjonsstøtter og kompresjonstøy for å bidra til økt lokal sirkulasjon
 7. Få hjelp via aktiv behandling av muskler, sener og ledd – hvorfor ikke prøve en idrettsmassasje?
 8. Tørrnåling: Et moderne behandlingstiltak for de som sliter med langvarige muskelskader og smerter

 

Moderne og Tverrfaglig Klinikk med Pasienten i Fokus

For oss ved Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi er det viktig med en helhetlig tilnærming i utredning og behandling av smerter i muskler, sener og ledd.

 

Fysioterapi er i lik linje med kiropraktikk et offentlig helseautorisert yrke. De tre hovedyrkene som innehar slik helseautorisasjon i Norge er lege, kiropraktor og fysioterapeut.

 

Vår fysioterapeut er anerkjent for å være grundig og dyktig i sitt fagfelt – som innebærer at du er i veldig gode hender når du legger deg til å slappe av på behandlingsbenken. Så hvis du er klar for å ta tak i dine skavanker og smerter, så er vi her for å hjelpe deg med det.

 

En bedret fysisk helse er en fantastisk belønning i seg selv – men kanskje enda bedre er det å kunne vri hodet og sjekke blindsonen, helt uten hjelp.

 

Spørsmål eller noe du lurer på? Eller vil du booke en konsultasjon? 

Hvis du har noen spørsmål eller lignende så kan du kontakte oss via vår Facebook-side eller våre andre kontaktmuligheter. Følg og lik oss gjerne i sosiale medier. Dersom du ønsker en konsultasjon så har vi også døgnåpen online booking slik at du kan bestille en time når det passer best for deg – eventuelt kan du også ringe oss.

 

Med de beste ønsker om god helse videre,

Det tverrfaglige teamet på Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi

våre terapeuter

 

Ønsker du å bestille time? Benytt vår døgnåpne online booking nedenfor (eller kontakt oss via telefon):

book online

Klikk på knappen ovenfor for å se ledige konsultasjoner hos våre klinikere.

 

Våre Klinikker

Avdeling: Råholt

Råholt Kiropraktorsenter & Fysioterapi ligger sentralt i Råholt sentrum i 2.etasje av helsebygget tilhørende kjøpesenteret AMFI Eidsvoll. Ankommer du med bil så er det gratis parkering med god plass.

Nettside: www.raaholtkiropraktorsenter.no

Adresse: Gladbakkvegen 1, 2070 Råholt

Avdeling: Eidsvoll Sundet

Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter & Fysioterapi finner du i Eidsvoll Sundet med en sentral beliggenhet i flotte, nye lokaler. Klinikken ligger i samme bygningen som Sundet Legesenter.

Nettside: www.eidsvollkiropraktorsenter.no

Adresse: Wergelands Gate 5, 2080 Eidsvoll

 

Forskning: 

Berglund et al, 2015. DRY NEEDLING FOR MYOFASCIAL TRIGGER POINT PAIN: A CLINICAL COMMENTARY. Int J Sports Phys Ther. 2015 Jun; 10(3): 402–418.

Sikdar et al, 2009. Novel applications of ultrasound technology to visualize and characterize myofascial trigger points and surrounding soft tissue. Arch Phys Med Rehabil. 2009 Nov; 90(11):1829-38.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *