Hofteleddsslitasje (hofteartrose)

Nedsatt funksjon og smerter i hoften grunnet slitasje? Slitasje i hoften kalles også for Coxartrose og kan medføre lokale smerter, samt nedsatt funksjon ved gange eller aktivitet. Mange tror at symptomer og smerter grunnet artrose ikke kan behandles funksjonelt, men det kan det gjennom en kombinasjon av manuell fysisk behandling og tilpassede treningsøvelser. En stor studie konkluderte med følgende:

 

“En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose (leddmobilisering og muskulære teknikker) hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser.”

 

Som du ser gikk det faktisk fram av studien at behandling bestående av mobilisering av ledd i kombinasjon med muskulære teknikker var enda mer effektivt enn kun trening. Naturlig nok vil vi da også kunne forvente å få en enda bedre effekt dersom vi kombinerer slik behandling med spesifikke øvelser – sånn som vi gjør her oss hos ved Råholt Kiropraktorsenter.

 

Ved Råholt kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus) tilbyr vi helhetlig utredning og behandling for nedsatt hoftefunksjon og symptomatikk grunnet hofteartrose. Så kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller ønsker en konsultasjon.

 

Symptomer ved hofteartrose

Vanlige symptomer ved hofteleddslitasje er leddsmerter, smerter ved nedtråkk, halting (dersom det er tilstrekkelig negativt påvirket) og muskulær trykkømhet rundt det påvirkede leddet. Ved mer tydelig leddslitasje kan pasienten oppleve det vi kaller en følelse av “gnissing” – der det kan føles ut som om leddet er altfor trangt og at benstrukturene nærmest kommer borti hverandre.

 

– Ta smerter på alvor og gjør noe med dem

Ved smerter i eller i områdene rundt hoften så indikerer dette at kroppen ønsker å fortelle deg om at det er en feilfunksjon eller skade som bør adresseres – ellers vil du risikere varige skadeforandringer.

 

Smerter bør alltid taes på alvor. Det er jo tross alt kroppens eneste måte å fortelle deg at noe ikke er riktig og kan medføre varige skader dersom du ikke gjør noe med det. Ved å overse smerter over lengre tid så graver man seg lenger og lenger ned i gjørma – og problemet samt eventuell behandling blir betydelig mer omfattende enn det den hadde trengt å være hvis man tok tak i problemet tidligere.

 

Helhetlig behandling av dine smerter og problemer

Vi jobber med muskler, sener, nerver og ledd hver eneste dag – og er meget opptatt av å finne og behandle selve kilden til problematikken din; og ikke bare symptomatikken. Behandlingen her vil ofte foregå i tre overlappende faser bestående av utredning, behandling og opptrening. Av rent anatomiske og fysikkmessige årsaker så vil det jo alltid være en involvering av muskler, sener, bindevev og ledd – så derfor må samtlige av dem undersøkes og behandles. For det er nemlig aldri “bare muskulært” – det er en forenkling som ikke holder stand med mer moderne utredning og behandling. Vi behandler alle strukturer samlet som en enhet. Dette gjør vi med vår omfattende 6-årige kiropraktorutdanning i bunnen av, som gir et meget godt grunnlag for utredning og behandling av nettopp dine plager og smerter.

 

Noen av de vanligste årsakene til nedsatt hoftefunksjon er en kombinasjon av redusert bevegelighet i korsrygg og bekken, sammensatt med svake og stramme muskler i hofte, sete og rygg.

 

Det er nemlig slik at muskler og ledd jobber sammen, og man vil derfor ofte se at et stivt hofteledd som ikke beveger seg som det skal medfører strammere og smertefull muskulatur. På samme måte som muskeldysfunksjoner kan medføre nedsatt leddbevegelse og leddsmerter. På toppen av dette vil man ofte kunne få kompenseringssmerter i nærliggende strukturer – slik som korsryggen eller bekkenet.

 

Behandling av hofteartrose (coxartrose)

Våre terapeuter tilbyr en helhetlig behandling rettet inn mot dysfunksjonelle ledd og stramme muskler. Vår styrke ligger i at vi behandler årsakene til problematikken og dermed ofte oppnår en mer langvarig bedring – som kommer den enkelte pasient til gode. Vi har også kompetanse i bruk av trykkbølgebehandling og nålebehandling der dette vurderes mest hensiktsmessig. Behandlingen kombineres ofte med instruksjon i øvelser som kan være gunstige for akkurat deg.

 

Som nevnt i innledningen av denne artikkelen så har ledd og muskelbehandling i kombinasjon en godt dokumentert effekt på symptomer og nedsatt funksjon grunnet hofteleddslitasje.

 

Om behandlingen

Ved kliniske funn som indikerer artrose i hoften så er det viktig at man først utreder mulige årsaker, bevegelsemønster og utelukker visse diagnosetilstander. Dette gjøres ved at terapeuten undersøker din bevegelighet, palpasjon av muskler og ledd, samt ortopediske og nevrologiske tester.

 

Deretter tilrettelegges behandlingen utifra de funn og symptomer man avdekker under den kliniske undersøkelsen. Vanlig behandling av symptomatikk grunnet hofteartrose vil bestå av en kombinasjon av muskulære teknikker, kiropraktisk leddmobilisering og tilpassede øvelser. Nålebehandling benyttes også regelmessig mot stram muskulatur i sete- og hoftepartiet for å løsne opp i smertegivende bløtvev.

 

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

 

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk – slik som røntgen og MR -, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

Les mer: Kiropraktorbehandling

 

Kontakt oss

Hvis du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss (Råholt Kiropraktorsenter – Råholt, Eidsvoll, Akershus). Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking dersom du ønsker å booke en konsultasjon med en av våre dyktige terapeuter.

 

Velkommen til oss!