trykkbølge

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er en effektiv og trygg behandling som benyttes mot en rekke diagnoser og lidelser. Trykkbølgebehandling benyttes blant annet mot seneskader (tendinoser), senebetennelser (tendinitt), kalkskulder, frossen skulder, plantar fasciit (hæl- og fotbladsmerter), hælspore og piriformis syndrom.

 

Trykkbølgebehandling benyttes primært mot seneskader og muskelspenninger. Behandlingen fungerer ved at et spesialapparat (ikke overraskende kalt trykkbølgeapparat) genererer trykkbølgeimpulser inn mot skadet bløtvev eller kalsiumdannelser – disse fokuserte trykkbølgene bryter ned dysfunksjonelt vev (da dette er svakere oppbygget) og stimulerer kroppen til å legge ned friskere vev i det behandlede området. Denne reparasjonsresponsen kan ta 5-7 dager før den er fullendt – så vanligvis ventes det cirka en uke mellom hver trykkbølgebehandling.

 

Det er grunnet denne prosessen at selv langvarige, kroniske plager kan bedres ved hjelp av trykkbølgebehandling – nemlig det at hvert lag med reparasjon legger seg oppå det forrige laget og på den måten så blir det behandlede området gradvis bedre og bedre. Normalt sett vil man oppleve bedring i løpet av 5-8 behandlinger.

 

– Godt dokumentert behandlingsmetode

Trykkbølgebehandling, også kjent som ESWT eller shockwavebehandling, er blant de best dokumenterte behandlingsmetodene innen forskning på behandlingsteknikker som behandler muskler, bindevev og sener.

 

En større metastudie (den sterkeste formen for forskning) har blant annet konkludert, med håndfaste bevis, at trykkbølgebehandling er effektivt mot kronisk plantar fasciit (en diagnose som gir smerter under fotbladet på framsiden av hælbenet). Studien tilsier dòg at det kan ta lengre tid før man merker bedringen fra behandlingen – men at den fysiske delen av behandlingen fortsatt har god effekt ved å gjøre varige endringer i sene- og bløtvev.

 

Andre godt dokumenterte effekter finner vi i behandlingen av frossen skulder (adhesiv kapsulitt). Dette er en diagnose som kan ta opptil 2 år å “gå over av seg selv“. Med hjelp av trykkbølgebehandling kan denne prosessen bli framskyndet betraktelig og i visse tilfeller kortet ned til kun et par måneder med smerter og redusert funksjon.

 

Hvordan fungerer trykkbølgebehandling?

For å kort oppsummere det vi allerede har sagt så fungerer trykkbølgebehandling trygt ved å:

  • Bryte ned skadet vev og kalkdannelser
  • Stimulere blodsirkulasjon og reparasjonsprosesser

Vi har gode resultater ved trykkbølgebehandling – så ta gjerne kontakt hvis du trenger hjelp vedrørende utredning og behandling.

 

Hvem egner behandlingen seg for?

Behandlingen egner seg særlig for de med skuldersmerter, hofteplager og fot/ankeldiagnoser – men kan også benyttes på en rekke andre områder; blant annet muskelspenninger i øvre trapezius eller i setemusklene (f.eks. ved piriformissyndrom).

 

Behandlingsmetoder og teknikker

Hva slags behandling tilbyr dere? Sannheten er at vårt behandlingsutvalg er stort og variert – men det som er viktig for deg er at vi tilpasser behandlingen og jobber helhetlig (muskler, ledd, sener og trening) for å optimalisere resultatene. Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder.

 

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

Les mer: Kiropraktorbehandling

 

Kontakt oss

Hvis du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss (Råholt Kiropraktorsenter – Råholt, Eidsvoll, Akershus). Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking dersom du ønsker å booke en konsultasjon med en av våre dyktige terapeuter.