Epleys-manøver

Reposisjoneringsmanøver (Krystallsykebehandling)

Rammet av krystallsyke? Vi utreder svimmelhetspresentasjonen din og utfører krystallsykebehandling ved reposisjoneringsmanøvre (Epleys manøver). Dette er en godt dokumentert behandlingsform mot det vi kaller godartet stillingsbetinget svimmelhet (krystallsyke / BPPV).

 

Krystallsyke skyldes feilinformasjon fra sanseorganene til hjernen. Når de ulike sanseorganene (bl,a, syn og indre øret) gir ulik informasjon så vet ikke hjernen hvordan den skal tolke dette – og dermed oppstår det svimmelhet. Ved krystallsyke så er det otolittene (krystallene) inne i buegangene i indre øret som har havnet  i feil posisjon eller ‘kilt seg’. Dette innebærer dermed at når du skal snu deg til siden så kan det oppstå en periode der kroppen får feilinformasjon fra disse – det gir en intens svimmelhetsfølelse som oftest bare varer i noen få sekunder.

 

I den 6-årige kiropraktorutdanningen er det høyt fokus på utredning og behandling av svimmelhetsproblematikk. Som primærkontakt er det også viktig med godt samarbeid med blant annet ØNH (øre, nese, hals)-legespesialister.

 

– Karakteristiske symptomer

De vanligste symptomene og kliniske presentasjonene ved krystallsyke er at personen melder om at de opplever svimmelhet når de vrir seg fra en side til en annen i sengen. Dette gir en akutt følelse av vertigo og svimmelhet. Grunnet posisjonen på feilstillingen i indre øret så er det vanlig at personen bare opplever dette mot en side – altså venstre eller høyre. Ikke begge veier.  Krystallsyke er også forbundet med at det frambringer rask flakking med øynene fra side til side (nystagmus). Men heldigvis finnes det effektiv behandling.

 

Hvordan fungerer reposisjoneringsmanøver (Epleys manøver)?

Epleys manøver er også kjent som krystallreposisjoneringsprosedyren – og ble utviklet av Dr. Epley. Hovedformålet med behandlingen er å flytte otolittene som ligger i feilstilling til riktig plass igjen inne i indre øret.

 

Terapeuten vil posisjonere deg og deretter gjøre en rask bevegelse bakover. Deretter går manøveren gjennom fire forskjellige stillinger der klinikeren holder posisjonen i de enkelte stillingene i cirka 30 sekunder av gangen. Behandlingen kan varierer noget – men er dokumentert effektiv og cirka 80% opplever full bedring i løpet av 2 behandlinger. For noen, mer alvorlige tilfeller, kan det dòg ta opptil 4, men det er sjeldent.

 

Hvem egner behandlingen seg for?

Vi vil første utrede og undersøke deg for krystallsyke. Behandlingen egner seg for de som har krystallsyke og som opplever de ovennevnte symptomene. Usikker på om du har krystallsyke? Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg med utredningen for å finne ut av om du har krystallsyke – og om denne behandlingen kan være noe for deg.

 

Behandlingsmetoder og teknikker

Hva slags behandling tilbyr dere? Sannheten er at vårt behandlingsutvalg er stort og variert – men det som er viktig for deg er at vi tilpasser behandlingen og jobber helhetlig (muskler, ledd, sener og trening) for å optimalisere resultatene. Trykk her for å lese mer om våre ulike behandlingsmetoder.

 

Om kiropraktikk

En moderne kiropraktor har 6 års universitetsutdanning (5-årig mastergrad + 1 år i turnus). Denne utdanningen er den lengste og tyngste innen offentlig autoriserte yrkesgrupper som jobber med muskler og ledd. Mange forbinder kiropraktor med effektiv behandling av leddsmerter i rygg og nakke, men sannheten er at en kiropraktor kan hjelpe deg med ledd og muskelplager i hele kroppen – fra topp til tå med bruk av både leddbehandling og muskulære teknikker.

Utdanningen er omfattende og inkluderer hundrevis av timer med nevrologi, fysiologi, rehabiliteringstrening, pediatri og diagnostisering. Dette gir grunnlag for primærkontaktrettighetene en kiropraktor har (henvisningsrett til bildediagnostikk, sykmeldingsrett og legespesialisthenvisningsrett) og at yrket et offentlig helseautorisert gjennom HELFO. Sistnevnte er en kvalitetssikring for deg som pasient – og understreker kiropraktorens primærkontaktrolle innen muskel-, skjelett og nerveplager.

Les mer: Kiropraktorbehandling

 

Kontakt oss

Hvis du ønsker mer informasjon så kan du gjerne kontakte oss (Råholt Kiropraktorsenter). Priser finner du her. Vi minner også om at vi har døgnåpen online booking dersom du ønsker å booke en konsultasjon med en av våre dyktige terapeuter.